V Gdaňsku vyrostla administrativní budova s cihlovou fasádou navržená architekty Marcinem Woyciechowskim, Tomaszem Piechotou a Radosławem Orłowskim Foto: PATRYK POHL PHOTOGRAPHY
Architektura / administrativní stavby

Administrativní budova v Gdaňsku svým materiálovým pojetím odkazuje k historii města

V rozvojové části severopolské přístavní metropole vyrostl před dvěma lety nový administrativní palác, který sází na uměřenost. Osmipodlažní budova splňuje aktuální požadavky na provoz a současně nabízí zelení pokrytou střešní terasu.

EARCH.CZ , 17. 5. 2023 / Advertorial

Na severozápadním okraji jednoho z největších a nejstarších polských měst probíhá v posledních letech intenzivní výstavba nové administrativní a komerční zóny. Její součástí se stal také velký administrativní komplex nazvaný Gato, za jehož návrhem pro polského developera Hosa stojí trojice architektů ze stejné země.

Už při prvním pohledu na objemnou stavbu není těžké uhádnout, čím se architekti Marcin Woyciechowski, Tomasz Piechota a Radosław Orłowski při koncipování jejího exteriéru inspirovali. Velké přístavní město Gdaňsk je do značné míry vystavěno z pálených červených cihel, jak dokazují mnohé historické památky a staré industriální objekty. A na tento odkaz města se rozhodli navázat také autoři návrhu.

Velký objem architekti kompozičně rozdělili do třech hmot. Největší a také nejvyšší z nich je pojata jako racionálně komponovaný blok s přísně tvořeným rastrem oken. Ten domu propůjčuje určitou solidnost a také řád, který je v podobných částech měst s neuspořádanou zástavbou vítaným prvkem. Podobně pojatý je také menší objekt, třetí pak architekti navrhli jako box opláštěný zrcadly, který vystupuje z hlavní budovy nad vstupem.

Foto: Administrativní komplex Gato vyrostl v rychle se rozvíjející administrativní a komerční zóně Gdaňsku

Pro obklad fasád využili architekti cihlové klinker pásky NFP.Street life (HF32), které svým plastickým povrchem přirozeně navazují na místní stavitelskou tradici. Cihlový obklad dostupný také v dalších odstínech byl vyroben v moderní polské cihelně King Klinker, kterou na českém trhu zastupuje společnost Klinker Centrum. Cihly pak doplňují prvky z patinované mědi, takže jsou fasády vizuálně sjednocené. Zatímco sedm pater zabírají kancelářské prostory, v přízemí najdeme obchodní jednotky a velkou vstupní halu, ve které našly uplatnění také litinové sloupy zachráněné z budov bývalých kasáren.

Foto: Fasádní obklad tvoří cihlové pásky, které vvrobila polská cihelna King Klinker

Budova získala ocenění v rámci soutěžní přehlídky nejlepších gdaňských architektonických realizací z let 2020-2021 – Cenu primátora v kategorii objemné stavby. „Budova vyniká návrhem a realizací moderní kancelářské budovy v důsledně budované nové obytné a obchodní čtvrti a použitím ekologicky šetrných řešení, která splňují nejen náročné požadavky nájemců,“ stojí ve zdůvodnění. „Realizovaný projekt je v souladu se současnými architektonickými trendy a využívá velkou míru zeleně sloužící k vytvoření přívětivého pracovního klimatu v městské zástavbě.“

  • Autoři: Marcin Woyciechowski, Tomasz Piechota, Radosław Orłowski
  • Země: Polsko
  • Město: Gdaňsk
  • Realizace: 2021
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 17. 5. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři