Villa na Mallorce od ateliéru Beef Architekti Foto: Tomeu Canyellas
Architektura / rodinné domy

S respektem k tradici. Luxusní vila na Mallorce od slovenských architektů přijímá vzory lokálních staveb

Architekti z bratislavského studia beef realizovali vzdušnou vilu v tropickém podnebí Mallorky. Domu, který byl postaven za využití tradičních stavebních postupů zapsaných dokonce na seznam UNESCO, vládne lomový kámen, beton a světlé dřevo.

Adéla Vaculíková , 9. 8. 2022

Casa Fly na Mallorce od slovenského studia beef architekti je luxusní rezidencí v tom pravém smyslu slova. Vedle velkorysých otevřených prostorů, vybavení na míru a kvalitních materiálů ji definuje také cit pro kontext. Vila v příkrém svahu s výhledem na čtyři vzrostlé borovice je krásná svou ne-opulentností.

„Mallorka je navzdory mantry o baště masového turismu především nádhernou přírodní krajinou protkanou kamennými městečky s jasnými hranicemi. Když opustíte město, jste okamžitě v přírodě plné typicky středomořské flóry,“ popisují architekti svůj dojem z největšího ostrova Baleár.

Autoři Casa Fly, kteří jinak sídlí v Bratislavě, stáli u vzniku stavby od úplného začátku. Podíleli se dokonce i na výběru pozemku – karta nakonec padla na pozemek ve vilové kolonii. Rekreační dům má dvě obytná podlaží. Tím, že se zakousává do svahu, je jeho spodní podlaží s hlavními obývacími prostory vidět jen ze zahrady od zapuštěného bazénu.

Z hlediska vzhledu novostavby se architektům staly inspirací mallorské kamenné domy s charakteristickými okenicemi a specifickou světelnou režií jejich interiérů. V těchto aspektech se měl přizpůsobit i nový dům – fasádu má proto obloženou lomovým kamenem.

Foto: Nasucho kladené kamenné stěny jsou tradiční mallorskou tradicí

„Pedra en sec – neboli technologie nasucho kladených kamenných stěn bez pojiva má na Mallorce tradici, která sahá až do prehistorických dob, od roku 2018 je zapsána jako součást kulturního dědictví UNESCO,“ dodávají architekti. Tradiční okenice zase reinterpretují posuvno-sklopné panely, které stíní velkoformátová okna záměrně zatlačená hluboko do zdí.

„Od začátku byl pro nás důležitý i energetický aspekt návrhu. Chtěli jsme minimalizovat období, po které je nutné prostor domu klimatizovat. Navrhli jsme proto vícevrstvou fasádu s masivním kamenným obkladem na povrchu, která má výrazný potenciál akumulovat tepelnou energii a tím pádem pozitivně přispívat k celkové energetické bilanci domu,“ vysvětlují architekti. Dodávají, že dům se dá také velmi dobře větrat. Díky velkému světlíku procházejícímu středem domu je možné dosáhnout komínového efektu.

Foto: Světlý interiér doplňuje vestavěný nábytek a dřevo

Vedle kamene stavbu definují také prefabrikované betonové díly. Oba materiály se ostatně propisují i do interiéru vily. Zařízení pak architekti volili tak, aby vynikl vzdušný prostor. Nábytek je z většiny vestavný, nikde nepřekáží. Na přírodní kámen a studený beton navazuje světlé dřevo.

„Měli jsme možnost účastnit se celého procesu stavby domu až po zařízení interiéru jako autorský a technický dozor investora. Za tu dobu jsme poznali místní specifickou stavební kulturu a zvyklosti, které nám rozšířily obzory a posílily naše přesvědčení, že architektura musí respektovat historický a kulturní kontext místa, kde vzniká,“ říkají architekti na závěr.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři