Pavilon podle návrhu Oscara Niemeyera v Provence Foto: Stéphane Aboudaram
Architektura / občanské stavby

Poslední posmrtné dílo Oscara Niemeyera. Ve francouzské vinici otevřeli pavilon 10 let po úmrtí architekta

Vinařství v Provence otevřelo nový pavilon od brazilského architekta Oscara Niemeyera. Realizován byl s velkým časovým odstupem od vzniku návrhu a až po smrti jeho autora.

Adéla Vaculíková , 27. 4. 2022

„Práce na tomto projektu byla naprostým potěšením. Lokalita je velmi krásná a představuje příjemné, klidné prostředí. Pavilon musel být lehkou konstrukcí přizpůsobenou krajině i vegetaci. Stavba je v tomto prostředí jako doma a bude radost se kolem ní procházet,“ řekl o svém návrhu pavilonu pro luxusní vinařský areál Château La Coste sám Oscar Niemeyer. Organicky tvarovaná stavba obklopená vodní plochou vznikla podle posledního návrhu, který architekt vytvořil – pracovat na něm začal roku 2010 ve svých 102 letech, zemřel o dva roky později.

Château La Coste v Provence není jen tak ledajakým vinařstvím. Na ploše asi 200 hektarů se zde mezi vinicemi nachází množství instalací, které zde vytvořili nejuznávanější umělci a architekti současnosti. Vedle pavouka Louise Bourgeoise nebo nerezové čepele Richarda Serry na sebe v krajině upozorňují i pavilony od Franka Gehryho, Richarda Rogerse, Renza Piana nebo Jeana Nouvela. Několik objektů včetně budovy uměleckého centra zde realizoval i japonský minimalista Tadao Ando.

Majitelem obrovského pozemku plného uměleckých děl je irský podnikatel Paddy McKillen. Když Oscara Niemeyera požádal, aby do areálu Château La Coste přispěl svou realizací i on, zastihl ho již ve stavu, kdy vzhledem ke svému úctyhodnému věku už nikam necestoval. Velký podíl na návrhu pavilonu proto nese jeho dlouholetý spolupracovník Jair Valera, který po Niemeyerově smrti jeho ateliér ještě několik let vedl. Právě Valera nakonec odjel do Francie, vybral pro pavilon vhodné místo a pak společně s Niemeyerem vytvořil tři různé návrhy. Podle jednoho z nich byl nyní pavilon realizován.

Nízká stavba se snaží co nejpřirozeněji zapadnout mezi vinohrady. Výraznou bílou hmotu v krajinném kontextu zjemňují zasklené plochy, které umožňují prohlédnout stavbou skrz naskrz. Mělká vodní nádrž má zase za úkol odrážet své okolí. Všechny tyto motivy jsou pro Niemeyerovu tvorbu velmi typické. S vodními plochami pracoval již při navrhování Brasílie. Kombinaci výrazného bílého zdiva s rozměrnými zasklenými plochami zase použil na budově kulturního centra v Le Havre na severu Francie.

Foto: Mělká vodní nádrž odrážející okolí je jedním z typických Niemeyerových prvků

Pavilon, k němuž vede křivolaká stezka vinicemi, se skládá z proskleného prostoru galerie a cylindrické hmoty uzavřeného auditoria. Dominantou čistého prostoru je velká červená malba vytvořená podle jedné z Niemeyerových kreseb. Právě zobrazené koupající se ženy měly svými pohyby architekta pro návrh pavilonu v Château La Coste inspirovat.

  • Autoři: Oscar Niemeyer
  • Země: Francie
  • Město: Château La Coste
  • Realizace: 2022
  • Projekt: 2010

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři