Informační centrum Trojanovice od Kamil Mrva Architects Foto: Studio Toast, Libor Stavjaník
Architektura / občanské stavby

Pro turisty i místní. Beskydskou obec Trojanovice obohatila další stavba z dílny Kamila Mrvy

Trojanovice jsou v kontextu soudobé české architektury pojmem. Vděčí za to dlouhodobé spolupráci s ateliérem Kamil Mrva Architects, který pro tuto beskydskou obec navrhl již několik projektů. Tím nejnovějším je nová budova infocentra, které nabízí řadu dalších služeb.

Matěj Beránek , 3. 11. 2022

Architekt Kamil Mrva se se svým ateliérem zasloužil o vznik nového „centra“ beskydských Trojanovic. Obec, ve které žijí necelé tři tisíce obyvatel, totiž až do nedávna takové místo zasvěcené veřejnému životu postrádala. Můžete si tady nakoupit, zajít na kávu, využít další služby anebo jen posedět na příjemném dlážděném veřejném prostranství.

Nové centrum Trojanovic se zrodilo realizací trojice nových objektů. V první řadě se jedná o polyfunkční budovu potravin Hruška, která obyčejnou návštěvu samoobsluhy proměňuje v zážitek. Díky proskleným stěnám z ní máte výhled také na další dvě stavby, které nesou rovněž rukopis architekta Kamila Mrvy: přestavbu sousedních garáží na kavárnu Trojkafe a obchod se sportovním vybavením a čerstvě dokončenou budovu Informačního centra Trojanovice.

Foto: Vedle infocentra budova zahruje také knihovnu v patře a poštu

Budova informačního centra ovšem neslouží pouze turistům a dalším návštěvníkům obce, ale díky širší nabídne služeb také samotným obyvatelům. Nachází se v něm totiž i knihovna, pošta nebo veřejné toalety. Budova na první pohled zaujme velkými skleněnými plochami i prací s dřevěnými lamely, které u krytého vstupu vytváří pomyslné loubí.

Foto: Dřevěné lamely u vstupu do veřejného prostanství vytváří pomyslné loubí

Infocentrum pojaté jako dřevostavba s ocelovými sloupy vyrostlo na místě zděných garáží. „Stavba je založena na půdorysu původního objektu, pouze úroveň podlahy prvního podlaží je zvýšena o 30 centimetrů oproti stávající. Budova je navržena a zateplena v souladu s požadavky pasivního standardu,“ upřesňují autoři návrhu. Stavba je plně klimatizována, přehřívání fasádního pláště brání slunolamy s roletami.

Projekt vznikl s využitím ARCHICADu.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři