Architektura / bytové domy

Rezidenční projekt v Karlíně sází na dynamicky tvarované fasády a barevné kontrasty

Bytové domy U Sluncové - vizualizace Foto: FINEP CZ a.s.

Nový bytový soubor, který právě vyrůstá v pražském Karlíně, nabídne propojení interiéru s exteriérem i maximální proslunění bytů. Developerský projekt U Sluncové zahrnuje také vlastní garáže i zkultivované okolí se zelení.

EARCH.CZ , 21. 9. 2022 / Advertorial

V pražském Karlíně, nedaleko rozlehlého barokního komplexu Invalidovny, právě vyrůstají nové rezidenční stavby. Čtyři bytové domy s více než 100 bytovými jednotkami se zakousávají do úpatí Vítkova. Dnes místo ještě vypadá jako staveniště, v budoucnosti však budovy obklopí zeleň a kultivovaný veřejný prostor.

„Pětipodlažní domy mají nepravidelný půdorysný tvar, který je navržen s ohledem na co nejefektivnější zisk přímého slunečního světla. Celkem nabídnou bydlení ve 107 bytech s dispozicemi od 1kk po 4kk vždy doplněnými terasou, případně předzahrádkou,“ říká projektový manažer stavby Petr Brachovič ze společnosti Hinton, která stavbu realizuje.

Návrh domů, jejichž fasády modeluje množství zkosení, vytvořil ateliér QARTA architektura pro developerskou společnost FINEP. Bytové domy na ulici U Sluncové vznikají naproti Divadlu Kámen a kousek od dnes již slavného experimentálního sídliště Invalidovna ze 60. let. Mezi hlavní výhody lokality patří především pestrá občanská vybavenost a snadná dostupnost centra Prahy. „Moderní architektura krásného, přitom velmi komorního bytového projektu v živé městské čtvrti, nabídne svým obyvatelům to, co říkají naši architekti, tedy soukromý a klidný ostrov v pulzujícím Karlíně,“ říká za developerskou společnost FINEP její tiskový mluvčí David Jirušek.

Na realizaci bytových domů U Sluncové pracují všechny divize stavební společnosti Hinton – a to od samotného managementu, přes řízení základní stavby, až po okna. „Objekt byl založen hlubinně na velkoprůměrových pilotách, které zrealizovala společnost Hinton, a.s. pomocí vlastní mechanizace divize zakládání staveb,“ vysvětluje obchodně-technický ředitel divize staveb Hinton Radek Obst. Stavbu na začátku zkomplikovala především kontaminovaná půda po bývalé mazutové teplárně a také betonové základy a konstrukce, které se na místě objevily při zemních pracích.

Foto: Všechny byty prosvětlují velkoformátová okna, každá jednotka má navíc vlastní balkon nebo předzahrádku

Bytové domy budou mít vlastní podzemní garáže a sklepy, nad zem pak vystoupá pět podlaží určených už výhradně pro bydlení. Domy jsou tvarovány tak, aby byly veškeré interiéry dostatečně prosvětlené. Fasády budou obložené světlým keramickým obkladem, který bude kontrastovat s tmavou strukturální omítkou okolo oken a lodžií. Otvorové výplně měla na starosti právě divize hliníkových fasád „HI okna“, která dodala jak okna, tak balkonové dveře.

„Hlavní dominantou zakázky jsou HS-portály – zdvižně posuvné dveře, které poskytují elegantní propojení exteriéru s interiérem, přinášejí do domu dostatek světla a možnost efektivního větrání. Tyto HS portály také podtrhují moderní vzhled stavby a ukazují současné požadavky zákazníků. Všechny výplně jsou zaskleny izolačními trojskly, která mají vynikající tepelné vlastnosti U = 0,5 W/ m2.K, protihluková izolace skel je zde Rw = 37 dB. Dále byla osazena skleněná zábradlí, která mají jak bezpečnostní, tak designovou funkci,“ říká o technických parametrech Tomáš Pevný, výrobní ředitel divize hliníkových oken Hinton.

Všechny bytové jednotky budou mít výhled jak na město, tak do zeleně. Byty v přízemí obohatí vlastní předzahrádky na střeše garáží, které se budou přirozeně propojovat s místním svažitým terénem. Plocha mezi bytovými domy bude zkultivována tak, aby se zde dalo přirozeně pohybovat a trávit volný čas. Dojde k vysazení zeleně, mezi kterou budou procházet pěší nebo pojezdové komunikace. Parter domu bude s těmito prostranstvími komunikovat prostřednictvím prosklení.

  • Země: Česká republika
  • Adresa:: Praha 8 Karlín
  • Realizace: 2020-22
  • Investor: Nová Invalidovna, a.s. Havlíčkova 1030/1, Nové Město, 110 00 Praha
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 21. 9. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři