Architektura /

Soud zrušil změnu územního plánu týkající se pražského okruhu

Praha - Nejvyšší správní soud v Brně dnes částečně zrušil změnu pražského územního plánu, který se týká okruhu kolem Prahy v úseku mezi Ruzyní a Březiněvsí. ČTK to řekl starosta městské části Praha-Suchdol Petr Hejl, který dlouhodobě proti okruhu ve zvažované podobě bojuje. Pražský magistrát rozhodnutí ale považuje za úspěch, podle něj může i nadále pokračovat proces územního řízení týkající se této části okruhu.

Česká tisková kancelář , 7. 1. 2010

Mluvčí Nejvyššího správního soudu v Brně Michal Lovritš rozhodnutí soudu potvrdil, podle něj takzvanou změnu Z1000 zrušil částečně. Podrobnosti ale zatím nezná.

Magistrátní odbor ochrany životního prostředí podle starosty pochybil v procesu posuzování vlivu koncepce na životní prostředí (SEA). Prý v dokumentaci zapomněl uvést odůvodnění rozhodnutí. "Jediné pochybení, které ve 24 stránkách žaloby (u soudu) našli, bylo to, že nebylo dobře zdůvodněno, proč se nedělá řízení SEA. Ale to neznamená, že by se SEA měla dělat. Jenom to prý měl úřad lépe zdůvodnit," řekla dnes na výboru územního rozvoje Jitka Cvetlerová, ředitelka magistrátního odboru územního plánu.

Podle Cvetlerové je výsledek pro město dobrý. "Soud změnu 1000 neshodil, žalobě se nevyhovělo. Byla zrušena jen část úseku okruhu kolem Suchdola," uvedla Cvetlerová. Podle ní se ale úsek týkal jen úpravy asi dvou křižovatek a územní rozhodnutí, které se v současnosti projednává, může být i přesto vydáno.

Změna aktualizuje současný územní plán a upřesňuje trasy některých významných komunikací, jako je pražský silniční okruh, městský okruh, vysočanská radiála nebo obchvat Zličína. Upravuje ale také trasy biokoridorů a vymezení velkých rozvojových území a aktualizuje seznam veřejně prospěšných staveb na území metropole. Původně zahrnovala i rozšíření ruzyňského letiště, město ale bude tuto část nakonec řešit zvlášť v připravovaném novém územním plánu. Ten bude schvalovat až příští zastupitelstvo, které vzejde z voleb na podzim 2010.

cap sdv vju

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři