Architektura /

Stavba Nové Karoliny v Ostravě by mohla pokračovat počátkem roku

Ostrava - Ostravská Nová Karolina, jeden z největších městských developerských projektů v Česku, zřejmě bude od počátku roku 2010 pokračovat. Práce na Nové Karolině, která se má stát novou částí centra krajského města, se kvůli hospodářské krizi zastavily zhruba před rokem. Společnost Multi Development, která vyhrála soutěž na zástavbu bývalé koksovny, však nyní dokončuje jednání s bankami a mělo by se jí podařit získat potřebné peníze na první etapu projektu, řekl dnes novinářům náměstek primátora Lukáš Ženatý (ODS). Celkové náklady by se měly pohybovat kolem 15 miliard korun.

Česká tisková kancelář , 27. 11. 2009

Ostravští městští zastupitelé na svém dnešním zasedání rozhodli, že na žádost společnosti posunou harmonogram výstavby jednotlivých etap o dva roky. S dokončením první etapy, jejíž součástí je mimo jiné obchodně-zábavní centrum, bytový dům i administrativní komplex, se původně počítalo v roce 2010. Celá Nová Karolina, jejíž budování je rozděleno do čtyř etap, se měla dokončit v roce 2016, celková dostavba se tak posouvá na rok 2018.

Nová Karolina má vyrůst na ploše 32 hektarů, a měla by tak být více než sedmkrát větší než pražské Václavské náměstí. Celkem má vzniknout 97.000 metrů čtverečních maloobchodních prostor, 67.000 metrů čtverečních kanceláří a 78.000 metrů čtverečních určených k bydlení. V lokalitě má být také 3500 parkovacích míst. Poslední budovy někdejší koksovny Karolina byly zbourány před zhruba 20 lety, deset let muselo být místo dekontaminováno.

Martina Helánová jpt

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři