Architektura / občanské stavby

Středisko eko-turismu

Střízlivý a ohleduplný k místní nedotčené přírodě, přesně takový je Oudebos, horský kemp, jež získal v roce 2011 čestné uznání v regionálním kole soutěže Holcim Awards (oblast Afrika a Střední východ).

Lea Dostálová , 30. 9. 2013

Projekt je situován v Kapském florálním regionu, který je zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Tento nedávno dokončený horský kemp, respektující zásady eko-turismu, zde nahrazuje stávající ubytovací zařízení.

Kemp tvoří 5 samostatných kabin a malá společenská místnost. Lehké šroubované konstrukce vytvářejí objekty, jež jsou citlivě zasazené do okolí. Pro veřejnost se zařízení slavnostně otevřelo v únoru 2012. Architektům Justinu Cookeovy a Jessice Cohen se podařilo mistrně skoordinovat zájmy klienta (CapeNature) a početného týmu konzultantů, v procesu Integrovaného řešení a realizace projektů (IPDD).

Dodavatelé měli možnost ovlivnit vzhled projektu a přizpůsobit mu strategii dodávek materiálu, během projektování i vlastní výstavby. Celý plánovací i konstrukční proces se uskutečnil s příkladným respektem k místí přírodě. Výsledkem jsou jednoduché domy, lehce splývající s krajinou.

Projekt využívá obnovitelné materiály, především místní recyklované dřevo. Lehké rámy, doplněné o panelové výplně byly na místo určení dopraveny již smontované, vliv stavby na životní prostředí tak byl vpodstatě nulový.

Střecha každé z chat je vegetační, což v létě udržuje interiér příjemně chladný. Pro zimní období jsou k dispozici vnitřní ohniště.

Z provozního hlediska je kemp zcela soběstačný, s minimální energetickou spotřebou. Využívá pitnou vodu z lokálních zdrojů a neznečištuje životní prostředí, díky použití samočistících toalet a sprch s nízkým průtokem vody.

Další informace o soutěži Holcim Awards najdete ZDE, nebo na Facebooku.

Přihlásit svůj projekt do soutěže můžete na stránkách Holcim Awards.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři