Kulturní zóny Katovic má novou dominantu. Studio Medusa group realizovali mrakodrap a kancelářský komplex .KTW Foto: Wojciech Radwanski
Architektura / administrativní stavby

Střídmá dominanta. Nový výškový komplex .KTW odráží dynamickou transformaci post-industriální metropole

Mrakodrap a kancelářský komplex .KTW od polského ateliéru Medusa Group se stal novou dominantou kulturní zóny Katovic. Kompozice a architektonické gesto v sobě odráží úspěšnou transformaci industriálního města v současnou dynamickou metropoli střední Evropy.

EARCH.CZ , 8. 5. 2023 / Advertorial

Transformace post-industriální metropole

Slezsko-polská metropole po delší dobu čelila obavám z toho, zda se dokáže dobře vyrovnat se svou industriální minulostí a proměnit se v ryze současnou evropskou metropoli. Tyto problémy sdílejí post-industriální města po celém světě. Pro fenomén dokonce existuje obecný termín detroitský efekt, který odkazuje k osudu města Detroit, spojenému především s automobilovým průmyslem. Katovice, které byly po dlouhá léta postavená na přítomnosti těžkého průmyslu a těžbě uhlí, stály před složitým úkolem dynamické transformace a proměny. Jejím hlavním bodem bylo vytvoření nového kulturního centra v původní struktuře města, která jasně definované centrum postrádala. A tento bod se především díky angažovanosti místních urbanistů, architektů a vedení města daří naplňovat.

Novým centrem se stal areál, kulturní zóna, který zahrnuje revitalizovaný prostor území bývalého dolu Katovice. V tomto areálu se například nachází legendární a ikonická brutalistní stavba sportovní haly Spodek, z roku 1971, které se pro její vzhled příhodně nazývá Ufo. Zde se za posledních několik let podařilo postavit několik kulturních budov včetně Slezského muzea, budovy Národního symfonického orchestru Polského rozhlasu a Mezinárodní kongresové centrum. Vedle kulturních a volnočasových funkcí zde ale chyběly prostory pro práci. Padlo tedy rozhodnutí o vybudování nového kancelářského komplexu nabízejícího kvalitní pracoviště pro větší počet lidí, kteří by do kulturní zóny přinesli život a energii i mimo čas mezinárodních konferencí, koncertů, sportovních akcí atd.

Tím se zrodil projekt kancelářského komplexu .KTW, který se stává novou dominantou kulturní osy, vstupní branou a také nejvyšší budovou Katovic, která symbolizuje nové směřování metropole. Nápad vybudovat novou dominantu však nepřišel zničehonic. Komplex .KTW se nachází na pozemku, kde dříve stála 90 metrů vysoká administrativní budova Okresního ředitelství státních drah (DOKP), projekt od významného polského architekta 50. a 60. let Jerzy Gottfrieda. Samotná výška .KTW tak v podstatě vychází a navazuje na výšku původní budovy DOKP.

Foto: Nejvyšší budovou polských Katovic je nově kancelářský komplex .KTW

Jiskra, energie, dynamika

Kompozičně se jedná o střídmé a jednoduché architektonické gesto, které nestaví na exhibici, přesto v sobě sofistikovaně odráží moderního ducha města a směr jeho dalšího rozvoje. „Vytvořili jsme architekturu vyhrazenou její podobě. Novým věžím jsme dodali prvky, které umožnily reprezentaci charakteru, který ve Slezsku vnímáme. Budovy jsou jednoduché a snadno se racionalizují s okolím, ale zároveň nepostrádají jiskru, energii a dynamiku. Dotkli jsme se jich, posunuli jsme moduly proti sobě a dali jim individuální architektonickou formu. Balancujeme na hranici klasického chápání kompozice, což podtrhuje fázi transformace, kterou Katovice procházejí,“ říká Przemo Łukasik, spoluzakladatel studia Medusa Group se sídlem v Bytomi, která je součástí katovické konurbace.

Komplex .KTW tvoří dvě budovy se třemi patry podzemního parkování. Budova A obsahuje 14 nadzemních podlaží a věžová budova B 31 nadzemních podlaží. Parter budovy je vyhrazen prostorům pro služby nejen pro lidi z kanceláří, ale pro celou lokalitu. Cílem bylo vytvořit flexibilní prostory pro práci a volný čas po pracovní době. Projekt je vypracován v souladu se současnými standardy kancelářských budov s certifikací BREEAM na úrovni Excellent.

Foto: Obvodový plášť dodala společnost Aluprof specializující se na hliníkové okenní a dveřní systémy

Obvodový plášť z hliníku a skla

Pro výsledný minimalistický výraz budovy je klíčová podoba obvodového pláště. Ten pro realizaci dodala společnost Aluprof specializující se na hliníkové okenní a dveřní systémy. „Opláštění obou budov je provedeno ze systému blokové (nebo též nazývané modulové) fasády MB-SE85 SG. Architekti konzultovali s naším oddělením vývoje fasád tento projekt již v průběhu projektování. Obvykle se tyto typy modulových fasád šijí na míru konkrétním budovám a nejinak je tomu i v tomto případě,“ říká Tomáš Buček, projektový manažer společnosti Aluprof.

„Chtěli jsme vytvořit architekturu, která bude mít střídmou formu, nikoliv ohromující nebo frivolní umělecké dílo. Novým věžím jsme dali rysy, které měly zvěčnit charakteristiku našeho vnímání Slezska, z něhož pocházíme. Budovy jsou jednoduché a snadno se přizpůsobují svému okolí, přesto nepostrádají určitý šum, energii a dynamiku,“ popisují kancelářský mrakodrap architekti vlastními slovy.

  • Autoři: Łukasz Zagała, Przemo Łukasik
  • Ateliér: Medusa Group
  • Země: Polsko
  • Město: Katovice
  • Adresa:: Al. Roździeńskiego 1, Katovice
  • Investor: TDJ Estate Sp. z o.o.
  • Užitná plocha: 62 000 m²
  • Projekt: 2016
  • Realizace: 2022
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 8. 5. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři