Apartmán Masná 130 v Českém Krumlově od ORA Foto: BoysPlayNice
Architektura / interiér

Ubytování pod renesančním stropem. V Českém Krumlově vznikl apartmán pro pomalé turisty

Ve starobylém domě v centru Českého Krumlova funguje kavárna, která není jen pro turisty, ale i pro místní komunitu. V patře téhož domu nyní vzniklo i ubytování – také s úctou k místu i historii.

Adéla Vaculíková , 3. 1. 2024

Když se Masná 130 ocitla v majetku Petry Hanákové a Radka Techlovského, nebyla ještě ani napojená na kanalizaci. Zato měla neuvěřitelně cenný dřevěný krov pocházející už z konce 15. století. Ten byl citlivě obnoven, nahrazeny byly pouze jeho fatálně poškozené části. Úctyhodnost takového řešení potvrdil i Národní památkový ústav, když majitele v roce 2020 nominoval na cenu Patrimonio pro futuro, která každoročně vyznamenává počiny v oblasti péče o kulturní dědictví.

Podnikat v historickém centru Českého Krumlova znamená podnikat v místě plném turistických davů, které přicházejí místo jen rychle „zkonzumovat“ − pro tento jev se vžil název overturismus. Proto je ubytování, které zde provozují Petra Hanáková a Radek Techlovský jiné. V domě s adresou Masná 130 není několik malých pokojů vhodných pro přespání na jednu noc, je v něm jeden velkorysý apartmán, u něhož jsou majitelé nejraději, když v něm návštěvníci stráví delší pobyt.

„Koncept Masné jde naproti „pomalému“ návštěvníkovi města, který jej nechce jen rychle proběhnout jako historický skanzen. Hodně přemýšlíme o udržitelnosti a zátěži, kterou overturismus pro město představuje,“ říkají majitelé domu. V jeho přízemí už pět let provozují kavárnu, zaměřenou „nejen na turisty, ale i na místní komunitu“.

Foto: Postel je postavená doprostřed ložnice, zasazená "do skříně" a vyzdvihnutá na nožkách.

Apartmán v prvním patře Masné 130 nechává vyniknout původnímu prostorovému řešení. Do takové podoby ho dovedlo studio ORA, kterému je práce s historickými vrstvami vlastní. Zrestaurovány byly taky původní prvky, například renesanční strop s vyřezáváním nebo výmalby stěn.

V interiéru převládají tmavé a tlumené barvy. „Tmavé prostory člověka objímají, jeví se blíže než světlé,“ říkají architekti a architektky z ORA. Vybaven je hlavně solitérními kusy nábytku na míru, které nezabírají velké plochy. Mezi starým a novým se drží odstup, kuchyně stojí na mosazných nožkách, postel je postavená doprostřed ložnice.

Foto: Koupelna je jako jedinná místnost celá laděná do světlých barev.

Studio ORA spolupracuje s klienty, kterým na jejich domech záleží, proto spíše rekonstruují než staví. O stavebnících z Českého Krumlova přesto říkají, že jim jejich přístup učaroval. Jsou podle nich do domu skutečně zamilovaní. A hlavně proto je výsledek takový, jaký je.

  • Autoři: Jan Hora, Jan Veisser, Barbora Hora, Klára Mačková
  • Ateliér: ORA
  • Země: Česká republika
  • Adresa:: Masná 130, Český Krumlov
  • Projekt: 2020-2023
  • Realizace: 2023
  • Užitná plocha: 80 m²
  • Investor: Petra Hanáková, Radek Techlovský
  • Fotograf: BoysPlayNice
  • Nábytek: CREATISA design

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři