Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Územní plán pro Constitución

Územní plán pro město Constitución v Chile byl navržen po devastujícím zemětřesení a tsunami v roce 2010. Město leží přímo na zlomu dvou tektonických desek a s živelnými pohromami se musí vyrovnávat poměrně často. Jeho cílem tak bylo nalezení vhodných možností ochrany města před podobnými katastrofami. Projekt renovace města a jeho připravenost na živelné katastrofy byly oceněny v rámci soutěže Holcim Awards - v regionálním kole pro státy Latinské Amerikyzískal stříbrnou medaili, čímž se dostal mezi 15 nejzajímavějších projektů z celého světa.

Kristýna Šilhánová , 10. 1. 2014

Územní plán by měl odpovědět nejen na otázky využití území, ale také na palčivé geografické výzvy jako jsou tsunami a zemětřesení. Na projektu je zajímavé, že na vytvoření všech dokumentů a studií potřebných pro koordinaci veřejných a soukromých činností a vazeb, infrastruktury, služeb bydlení a dalších činností města bylo potřeba pouze 90 dní. Na jeho zpracování se intenzivně podílela celá komunita. Město dlouhodobě počítá s rizikem zemětřesení, která jsou v celém Chile poměrně častá, a je na ně dobře připraveno i z hlediska stavebního. Problémem se však ukázala nepřipravenost města na tsunami.

Existovaly tři scénáře, které propagovaly různé subjekty v rámci rekonstrukce:

1) Zákaz osad v oblastech zpustošených tsunami – to bylo nereálné, protože by nebylo možné zabránit vzniku slumů a nelegálních osad

2) „nedělat nic“ a umožnit lidem se do míst vrátit – což by bylo nezodpovědné

3) Vytvoření masivních bariér pro ochranu města – zde existuje dostatek důkazů, že podobné stavby jsou zbytečné a kontraproduktivní

Autoři nabídli další možnost řešení, která počítá se třemi částmi.

1) Plán se nesnaží zastavit vlnu, ale spíše jí rozptýlit a omezit její energii. Toho má být dosaženo pomocí lesních porostů se správnou hustotou porostu. Ten dokáže energii vlny snížit až o 40%.

2) Část města v blízkosti lesa by měla být postavena jako molo. Tato část by měla být bez rezidenčního bydlení.

3) Vytvoření kvalitního evakuačního plánu pro další oblasti. Kombinace těchto tři strategií umožňuje kvalitní využití a růst města v jeho historických hranicích – v blízkosti moře a řeky, které jsou základem jeho existence.

Tragédie se tak stala také příležitostí pro identifikaci obyvatel s místem a zlepšení životních podmínek.

Projekt byl oceněn v soutěži Holcim Awards.Další informace o Holcim Awards najdete ZDE, nebo na Facebooku.Přihlásit svůj projekt do soutěže můžete na stránkách Holcim Awards.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři