Rodinný dům Pernek, ksa_studeny: Dům se velkou prosklenou fasádou otevírá okolní přírodě Foto: Alex Shoots Buildings
Architektura / rodinné domy

Velkorysá strohost. Atypický betonový dům na Slovensku je zasazen do prudkého svahu

Jednoduché, přesto velmi nápadité řešení. Tak by se dal krátce popsat projekt rodinného domu v západoslovenské obci Pernek. Dům, který se částečně skrývá pod úrovní terénu, se velkou prosklenou fasádou otevírá okolní přírodě.

Jan Bureš , 17. 5. 2023

Bratislavský ateliér ksa_studeny vedený architektem Jánem Studeným je znám pro své atypické, novátorské a netradiční přístupy k zadáním. Ve svých projektech hledají jednoduchá a efektivní řešení vyznačující se silným konceptem, který vychází z podmínek konkrétních pozemků a jasnou čitelností konstrukčního systému. Každý projekt se tak stává unikátní odpovědí na velmi specifické podmínky svého okolí. A u rodinného domu Pernek tomu není jinak.

Svah jako východisko

Rodinný dům se nachází v obci Pernek vzdálené zhruba 20 kilometrů severně od Bratislavy v přírodním prostředí pohoří Malé Karpaty. Svažitý terén pod silnicí na severní straně pozemku od počátku jasně definoval zadání a nutil architekty přijít s originálním řešením, jak se s terénem vyrovnat. Architekti se nakonec rozhodli dům umístit do svahu tak, aby jej celý překryl a skrze jižní stranu, která tvoří jedinou fasádu domu, jej maximálně otevřít a vizuálně propojit s okolní přírodou. Tímto efektivním řešením se podařilo nejen vytvořit objekt, který harmonicky splývá s terénem, ale také uvolnit rovinatou část pozemku pro zahradu.

Foto: Umístěním objektu do térénu se podařilo uvolnit rovinatou část pozemku pro zahradu

Konstrukce na odiv

Konstrukčně je dům navržen jako betonová skořepina z monolitického betonu. Ta je ze všech míst vně i uvnitř domu jasně čitelná a stává se hlavním motivem projektu definujícím logiku a uspořádání vnitřních prostor. Tento konstrukční systém dvou šikmě se sbíhajících desek, které vytvářejí v půdoryse i řezu tvar rovnoramenného lichoběžníku, umožnil komponovat prostor interiéru domu bez vnitřních podpor, které by jinak prostor dělily a vymezovaly. Tím vznikl v přízemí domu souvislý, nedělený, kontinuální prostor v přímé návaznosti na zahradu, kde se nachází obývací pokoj, jídelna, kuchyně, ložnice rodičů, koupelna a technické zázemí. Jediným vymezujícím prvkem obytného prostoru je šikmé schodiště vedoucí po straně dispozice, spojující přízemí s prvním patrem. Skrze první patro se do domu vstupuje od příjezdové cesty nad domem a mimo vstupního prostoru obsahuje dva dětské pokoje a koupelnu.

Foto: Jediným vymezujícím prvkem obytného prostoru je šikmé schodiště vedoucí po straně dispozice

Přiznaný, odhalený, syrový

Celá konstrukce domu je v interiéru přiznaná a odhalená. Interiér tak působí velice syrově, namísto zakrývání a dekorace určitých konstrukčních a technických prvků staví jejich charakter na obdiv. Pohledový beton, odhalené dráty elektroinstalací a neomítané sádrokartonové desky dávají interiéru pravdivý výraz jeho vnitřní podstaty. Nic zde není navíc. Domnělá stavební „nedokončenost“ vyjadřuje pojetí domu jako procesu, nikoliv konečného díla. Procesu, který se proměňuje v čase, a který ožívá společně se svými obyvateli, jež si jej zabydlí a přizpůsobí podle vlastních požadavků a potřeb.

  • Autoři: Ján Studený
  • Ateliér: ksa_studeny
  • Spolupráce: Daniel Silva, Maroš Bátora
  • Země: Slovensko
  • Město: Pernek
  • Projekt: 2014
  • Užitná plocha: 200 m2
  • Plocha pozemku: 2000 m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři