design /

Designová svítidla - 5. díl: Zásady instalace osvětlení

V pátém dílu seriálu o designových svítidlech se věnujeme hlavním zásadám při instalaci interiérových svítidel. Na co při výběru osvětlení nezapomenout a na co si dát při jeho instalaci pozor nám poradil Daniel Novák, světelný technik společnosti HALLA, a.s.

Zuzana Novotná , 23. 2. 2015

Výběr správného osvětlení a jeho následné rozmístění je otázka, kterou bychom se měli zabývat již na samém začátku, ideálně tedy při výstavbě domu či bytu, případně při rekonstrukci. Pokud je návrh osvětlení součástí projektu stavby, následný výběr světla z designové stránky není tolik omezován potřebou splnit technické parametry jako je návaznost na vývody či ovládací místa. V případě, že tento zásah již možný není, je potřeba mít na paměti, že vzhled svítidel by neměl být nadřazen technickým náležitostem. Při výběru osvětlení bychom se proto měli zaměřit především na funkční design.

Návrh osvětlení obývacího pokojeFoto: eArch

Umístění svítidel

Požadavky a představy uživatelů o umístění světel do jednotlivých prostor se často velmi liší. Při plánování umístění svítidel bychom ovšem neměli zapomínat, že každá místnost v interiéru má odlišný účel i různé dispozice. Obývací pokoj často slouží jako centrální místnost určená nejen k odpočinku, ale i k setkávání, proto se zde doporučuje kombinace různých typů svítidel. Kuchyň je oproti tomu místností spíše pracovní a vhodná jsou sem především svítidla stropní a doplňková pod horní kuchyňské skřínky. V ložnici se naopak osvědčilo difuzní regulovatelné osvětlení, které působí útulným dojmem a zároveň umožňuje čtení v posteli. Vhodné rozmístění svítidel nám zajistí dostatečnou osvětlenost tam, kde je to potřeba – na pracovní desku kuchyňské linky či psací stůl v pracovně, a navíc dokáže vytvořit příjemnou atmosféru například v obývacím pokoji. Ve větších místnostech je pro rovnoměrnější osvětlení doporučováno rozmístit více zdrojů světla.

Návrh osvětlení kuchyněFoto: eArch

Regulace osvětlení

V souvislosti s potřebou specifického osvětlení v různých prostorách se nabízí možnost instalace systémů regulujících světlo. Základem opět je, aby všechny prvky osvětlovací soustavy byly kompatibilní s vybraným systémem regulace. Možností, jak vytvořit regulovanou soustavu je hned několik. Pokud nebyl regulační systém součástí návrhu domu, nabízí se použití svítidel s vlastní regulací osvětlení bez nutnosti zásahu do elektroinstalace, jako jsou např. svítidla stojací či stolní. Ta fungují pomocí otočného regulátoru nebo přidržením tlačítka. Pokud uživatel preferuje řešení bez přídavné kabeláže, sofistikovanější regulaci nabízí systém TOUCHDIM, jenž reguluje intenzitu osvětlení tlakovým spínačem. Nejpoužívanějším systémem řízení je ovšem systém DALI. „Princip je ten, že kromě silových rozvodů, které zajišťují napájení svítidel, vedou ke svítidlům ještě další vodiče přenášející řídící signál. Výhodou těchto systému jako je systém DALI či systémy DSI a 1-10V, je, že umožňují regulaci jednotlivých svítidel zapojených v systému.“ vysvětluje výhody tohoto systému Ing. Daniel Novák, vedoucí oddělení technické podpory ve společnosti HALLA a.s.

Stojací svítidloFoto: eArch

Instalace

Klíčová je ovšem také samotná montáž osvětlení. Například délka závěsu svítidla od stropu má vliv na světelné efekty v místnosti a opticky může měnit velikost prostor. V první řadě by však instalace měla probíhat v souladu s navrženou osvětlovací soustavou (umístění vývodů, počet okruhů, jejich ovládání, způsob stmívání apod.). Dále bychom si měli uvědomit, jaká je světelné výška místnosti a jakého efektu zde chceme dosáhnout. Obecně platí, že osvětlení stropu opticky zvětšuje daný prostor. „Ideální délka závěsu svítidla tak, aby uživatel dosáhl rovnoměrného osvětlení stropu v místnosti, je alespoň jeden metr,“ radí Novák.

Závěsné svítidloFoto: eArch

Z pohledu náročnosti instalace je jednoznačně nejjednodušší, avšak pro osvětlení místnosti ne zcela dostačující, použití stojacích svítidel. O něco málo obtížnějším typem svítidel na instalaci jsou vestavná svítidla, která však při zachování parametrů světelnosti nejméně ovlivňují vzhled místnosti. Nejčastějším způsobem světelné aplikace je instalace přisazených svítidel. Vůbec nejkomplikovanější montáž nastává u závěsných svítidel. „Ta jsou vhodná více do místností s dostatečnou světelnou výškou, předpokladem jsou minimálně tři metry,“ dodává Novák.

Závěsné svítidloFoto: eArch

Světelné zdroje

Máme-li rozmyšleno umístění a typ osvětlení, přichází na řadu volba vhodného světelného zdroje. „Monopol žárovek v domácnostech postupně nahrazují kompaktní a lineární zářivky a v poslední době jsou stále používanější zdroje LED pro svou nižší spotřebu elektrické energie a výrazně vyšší životnosti světelných zdrojů,“ trendy uživatelů při výběru světelných zdrojů poodhaluje Novák. Pro lepší orientaci a porovnání mezi jednotlivými zdroji slouží tabulka níže.

Tabulka světelných zdrojůFoto: eArch

Více informací o interiérových svítidlech se dočtete na www.shop.halla.cz.

Seriál o zákulisí české ‚světelné‘ školy vzniká ve spolupráci se společností HALLA, a.s., která je významným českým výrobcem a vývozcem designových svítidel.

  • autor: Zuzana Novotná *
  • publikováno: * 23. 2. 2015

Klíčová slova:

designová svítidla HALLA

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři