design / Produktový design

František Jungvirt navrhl kolekci váz inspirovaných mořským světem pro sklárnu Ajeto

Kolekce váz Underwater od Františka Jungvirta pro sklárnu Ajeto Foto: Shotby.us, výřez z fotografie

Česká sklárna Ajeto, která je součástí společnosti LASVIT, zahajuje spolupráci se současnými designéry. Jako první se spojila s Františkem Jugvirtem, sklářským výtvarníkem, designérem a malířem skla. Cílem spolupráce je rozvinout tradici práce s hutním sklem, disciplínu, ve které jsou skláři z Ajeta světovou špičkou.

LASVIT , 2. 11. 2022

Jako kdyby se vynořila z mořských hlubin působí kolekce vázo-objektů Underwater, kterou pro sklárnu Ajeto navrhl sklářský výtvarník František Jungvirt, čerstvý absolvent ateliéru skla na Vysoké škole Uměleckoprůmyslové v Praze, který se ve své práci nejčastěji vrací k nejklasičtějším odkazům českého sklářství, které spojuje s novými impulzy. V dílech se snaží posouvat technické a vizuální hranice oboru.

Přesně taková je i kolekce Underwater. Je plná mimořádně působivých, výrazně barevných objektů, které reflektují současné umělecké tendence a jsou ztvárněny vysoce umělecky ceněným hutním řemeslem. „Mojí inspiraci byli nejen mořští živočichové, rostliny a vodní či podvodní krajina, ale také tradice hutního tvarování skla a barevná a nespoutaná postmoderna vynikajícího sklářského výtvarníka Bořka Šípka, který sklárnu Ajeto v roce 1994 spoluzakládal a také zde výtvarně působil. Vychovával novou generaci nejen sklářských umělců, ale především zdejších řemeslníků,“ popisuje František Jungvirt, jehož díla jsou zastoupena v galeriích i soukromých sbírkách u nás i v zahraničí a v posledních čtyřech letech byla součástí výstav v New Yorku, Londýně, Paříži, Curychu, Jeruzalémě či Miláně.

Foto: Kolekce Underwater je plná mimořádně působivých, výrazně barevných objektů, které reflektují současné umělecké tendence a jsou ztvárněny vysoce umělecky ceněným hutním řemeslem

Díky své extravagantnosti zaujmou vázy z kolekce Underwater na první pohled, oživí interiér, ať už bohémský nebo naopak zařízený čistě minimalisticky. Jsou cenným sběratelským kouskem. Každá váza se totiž fouká a tvaruje zvlášť, a proto je každý kus jedinečným originálem signovaným značkou Jungvirt a Ajeto. Vyrobené jsou z kvalitního bezolovnatého křišťálu mistry sklárny Ajeto.

Dalšími designéry, se kterými se sklárna Ajeto plánuje propojit jsou Lukáš Jabůrek a Dechem Design Studio.

Foto: Každá váza se fouká a tvaruje zvlášť, a proto je každý kus jedinečným originálem signovaným značkou Jungvirt a Ajeto
  • autor: LASVIT *
  • publikováno: * 2. 11. 2022
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

sklo váza

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři