Interiér mezonetového bytu na Praze 3 od Kamily Jarkovské Foto: Kamila Jarkovská
design / Interiérový design

Interiér bytu v centru Prahy se inspiruje přírodou a cestováním

Mezonetový byt v centru Prahy je dnes plný vybavení na míru v zemitých barvách a materiálech. Majitelé si totiž přáli přinést do města kousek z přírody. V bytě se nachází také několik netradičních detailů. Dominantou obývacího pokoje se stala krbová kamna, nad nimiž se vznáší skleněný strop.

M&T , 30. 9. 2022 / Advertorial

Na počátku všeho byl sen o bydlení v přírodě, v dosahu smíšených lesů a voňavých luk s modrým nebem nad hlavou. S večery u ohniště a s dny na zahradě. Vzhledem k práci a aktivitám ve městě to však pro majitele nebylo možné. Aby se alespoň trochu přiblížili ke své touze, rozhodli se po šesti letech k rekonstrukci svého mezonetového bytu s terasou, kterému chtěli vdechnout moderní podobu s přírodními prvky. A s tímto zadáním se majitelé obrátili na interiérovou designérku Kamilu Jarkovskou, která jim k vysněnému bydlení pomohla. „Věřím, že každý domov má být jedinečný a nenahraditelný, a proto všechny interiéry navrhuji tak, aby vyjádřily životní příběhy a sny. Stejně tomu bylo i v případě mezonetového bytu v centru Prahy, který skrýval velký potenciál. Interiér jsem navrhla podle zásady feng-shui ham yu, s níž běžně pracuji. Ta neřeší pouze běžné zásady feng-shui a problémy prostoru, ale stejnou pozornost věnuje i času, který odpovídá jak stavbě, tak jejímu pozdějšímu využívání a lidem, kterým má stavba sloužit,“ uvádí designérka.

Kamna jako ústřední prvek obývacího pokoje

Do nově zrekonstruovaného bytu se vchází z předsíně do velkého otevřeného prostoru, který tvoří jídelna s kuchyní. Jídelní kout se stolem umístěným po levé straně v podkrovní šikmině, projasňují dekorace na zdi v podobě různě velkých keramických talířů s originálními ilustracemi lučního kvítí a bylin. Ty podle představy designérky navrhla ilustrátorka Markéta Jinochová a vyrobila majitelka keramické dílny Ema má mísu Bára Diduchová. Srdcem bytu je poměrně velká kuchyně ve tvaru U a vestavěný nábytek postupně přecházející do obývací části. Stěny za kuchyňskou linkou jsou obložené mozaikovým obkladem laděným tón v tónu k dřevěné pracovní desce. Absenci horních skříněk nahrazují dvě police ze dřeva se světelnou rampou, což celý prostor odlehčuje a mozaika tak může prostupovat až ke stropu.

Kuchyň s obývacím pokojem plynule spojuje na míru vyrobená vestavěná šedá skříň s vinotékou a efektním zásobníkem na dřevo, který stoupá vzhůru. V prostorném obýváku se vyjímá prostá cihlová zeď a dominující kamna na černé dlažbě, která kontrastuje se světlým dekorem dřeva. Právě v těchto místech se původně nacházelo točité schodiště, které se rozhodla designérka odstranit. Toto rozhodnutí přineslo velkou výzvu v podobě nutnosti vypořádat se s nevyužitým otvorem ve stropě. „Původní točité schodiště uprostřed obývacího pokoje, zabíralo hodně prostoru, proto jsem navrhla schodiště podél stěny obývacího pokoje. Na původní místo jsem umístila kamna a nad kamny jsme vytvořili pochozí skleněný strop,“ sděluje designérka největší úskalí rekonstrukce. Vznikl tak zajímavý průhled a propojení dolního patra s horním.

Foto: Ústředním prvkem obývacího pokoje jsou krbová kamna

Obývací pokoj je stejně jako celý interiér laděný do přírodních materiálů a barev. Dřevo, sklo, lícové zdivo, dub a dominantní barvy šedou a béžovou přirozeně doplňují bílé dveře osazené klikami TERRY od českého výrobce M&T, které svojí povrchovou úpravou zapadají do celkového barevného konceptu interiéru. „Do svých realizací využívám zásadně kliky z dílny M&T – jsou moderní, a přitom nadčasové, ale především kvalitní, což je pro mě velmi důležité. Do bytu jsme společně s klienty vybrali kliky TERRY v povrchové úpravě broušený nikl, které jim padly nejen do oka, ale i do ruky,“ říká Kamila Jarkovská. Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T, k tomuto modelu dodává: „Přestože klika TERRY působí na první pohled jako hranatá, zadní strana rukojeti skrývá oblé křivky, aby při úchopu příjemně padla do ruky. Ergonomie kliky je pro její pohodlné používání bezpodmínečně důležitá, a proto je jedním ze zásadních aspektů, kterému věnujeme při vývoji nových modelů pozornost. Co se týče zvoleného povrchu, matný nikl nejenže svojí jemnou barevností skvěle zapadne do jakéhokoli stylu interiéru, ale navíc na kování opravdu vydrží, protože se jedná o tvrdou kovovou vrstvu nanesenou galvanickým pokovením.“

Ložnice v zemitých tónech

Stejné barevné spektrum pak opisuje také ložnice majitelů, která je dále společně s přilehlým dětským pokojem součástí prvního podlaží mezonetového bytu. Pro stěny i strop ložnice designérka zvolila efektní béžovou stěrku, která za denního světla drobně pableskuje a tvoří dechberoucí podívanou. Ložnici vévodí velká šedá čalouněná postel se sametovými polštáři, jež jsou i s postelí vyrobené na zakázku. Opakující se šedá je dále použita na solitéru v podobě taburetu, na kterém ledabyle leží šedá kožešina, jež umocňuje odkaz k přírodě. Světlou dřevěnou podlahovou krytinu částečně zakrývá asymetrický koberec taktéž v zemitých barvách. Na komodě pod zkoseným stropem našly místo broušené vázy ze sklářské dílny Moser a stěnu nad ní zdobí rustikální keramické artefakty z cest majitelů po Itálii.

Foto: Pro stěny i strop designérka zvolila béžovou stěrku, zemité barvy převládají i u vybavení ložnice. Na dveřích je osazená klika TERRY M&T

Design inspirovaný zálibami a zážitky

Vedle ložnice se pak nachází dětský pokoj nejmladšího člena rodiny – chlapce předškolního věku. „V návrhu dětského pokoje jsem se snažila co nejvíce odrazit charakter a záliby chlapce. Jeho lásku k horám vyobrazují reliéfy jejich vrcholků na stěnách pokoje, přičemž část jich je vytvořená z černé tabulové barvy, na kterou lze kreslit. Oblíbené stanování pak v pokoji připomíná postel ve tvaru stanu, která zároveň slouží jako dokonalá „schovka“,“ popisuje designérka. Ukazatel ve tvaru rozcestníku přirozeně rozděluje pokoj na dvě zóny – odpočinkovou a hrací.

Foto: Dětský pokoj nejmladšího chlapce zdobí motivy hor na stěnách a hravý nábytek

V horním patře, do kterého se vstupuje po dřevěných schodech z hlavního obytného prostoru, se nachází otevřená pracovna, pokoj dospívající dcery majitelů a také terasa pro příjemný odpočinek. V tomto patře designérka zasáhla do dispozičního řešení – nové příčky byly navrženy tak, aby v chodbě vznikla nejen malá kuchyňka pro přípravu kávy a drobného občerstvení k posezení na terase, ale také praktická nika, do které je schovaná pračka a sušička. Zároveň došlo ke zvětšení pokoje s vlastní koupelnou. Přední část pokoje slouží jako pracovna a zadní jako ložnice. Oba prostory vizuálně odděluje oboustranná knihovna se stolem a s bílým závěsem. Vznikl tak útulný a velmi vzdušný prostor. Celý pokoj v kombinaci světlého dřeva a bílé zdobí cestovatelské prvky jako model Eiffelovy věže či velká černobílá tapeta s motivem New Yorku.

Celá rekonstrukce pracuje s maximálním využitím prostoru. Došlo k vytvoření dokonalého místa pro žití oživeného vázami a květinami a živými rostlinami. Designérka Jarkovská dokázala, že i do centra Prahy lze přenést kus přírody.

Foto:  V horním patře se nachází pokoj dospívající dcery. Stěny zde ozvláštňují tapety s cestovatelskými motivy
  • Autoři: Kamila Jarkovská
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha 3
  • Realizace: 2017
  • Zastavěná plocha: 231 m²
  • Dveře: Sapeli
  • Dveřní kování: M&T, kliky TERRY
  • Dekorativní talíře: Ema má mísu
  • autor: M&T *
  • publikováno: * 30. 9. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři