Interiér bytu na Letné od studia 2MAD Foto: Jiří Beran
Architektura / interiér

Letenský byt definují neutrální barvy. Sázka padla na střídmost a kvalitní materiály

V bytě na pražské Letné byste divoké barvy našli jen stěží. Světlý interiér je plný dřeva, světlého nábytku a rafinovaných propojení.

M&T , 6. 9. 2022 / Advertorial

Bydlení v městském prostředí

Pořídit si větší bydlení před příchodem miminka a najít k tomu vhodnou lokalitu − to byl cíl dnešních majitelů činžovního bytu na pražské Letné. Právě tato lokalita je lákala svým charakterem a občanskou vybaveností. Klienti o sobě s úsměvem říkají, že jsou „městští“ lidé a rádi využívají výhod města – chodí do kaváren, na víkendové brunche a podobně.

Na Letné koupili developerem zrekonstruovaný byt ve stavu shell & core. To znamenalo, že jej bylo třeba kompletně vybavit, a to včetně podlah. Jediné prvky, které po rekonstrukci odkazovaly na původní charakter činžovního domu, byla dřevěná špaletová okna a vysoké stropy. Pro návrh nového interiéru oslovil pár architektku Hanu Novotnou, protože se jim líbila její dosavadní práce. Ta na realizaci pracovala společně s kolegyní Terezou Pecárovou z architektonického studia 2MAD. „Charakter interiéru měl být podobný, jako u naší dřívější realizace. Šlo o minimalisticky zařízený interiér a jednoduchou barevnost. Jelikož je nám takový styl interiéru blízký, bylo jednoduché se naladit na stejnou notu,“ říká Hana Novotná.

Otevření prostoru

Při vstupu do třípokojového bytu máme možnost vidět plně využité zádveří s vestavěnými skříněmi. Poté se nám otevírá pohled do obývacího pokoje s kuchyňským koutem. V této části provedli architekti menší dispoziční úpravu, a to propojení kuchyňského koutu se zbytkem hlavního obytného prostoru. „Kuchyňský kout byl od obývacího pokoje oddělený stěnou. Se statikem jsme ověřili, že ve stěně je nosný pouze krajní sloup, zbytek byla jen výplň. Proto jsme stěnu odstranili a celý prostor otevřeli,“ popisuje Hana Novotná. Z druhé strany zádveří se dostaneme do koupelny a dětského pokoje, který si majitelé v budoucnu přejí zařídit sami.

V ložnici, do které se vstupuje z centrálního obytného prostoru, pak proběhla druhá dispoziční úprava. Došlo totiž ke zmenšení koupelny. Zde původně  developer počítal s vanou, tu ale klienti nechtěli a zvolili velký sprchový kout.

Foto: Kuchyňský kout se nově propojuje s obývacím pokojem

Ve znamení dokonalých přechodů

Z ložnice se do koupelny vstupuje „tajnými“ dveřmi – jsou totiž součástí vestavěné nábytkové stěny. „Technické řešení vymyslel náš velice šikovný truhlář a zároveň jednatel firmy pan Jaroslav Váňa z firmy Stylishrooms. Řešení dveřního křídla bylo atypické a stejně jako má správný šéfkuchař svůj tajný recept, i tady zůstane know-how pana Váni jeho tajemstvím,“ vysvětluje Hana Novotná.

Očím nejsou skryté pouze dveře do koupelny, ale také zárubně u všech ostatních dveří v interiéru. Architekti totiž využili neviditelné zárubně od českého výrobce M&T. „Stěna v obývacím pokoji, na níž jsou dvoje dveře, je pohledově velmi akcentovaná a vzhledem ke snaze o minimalismus jsme chtěli, aby byly tyto dveře pohledově co nejméně patrné,“ říká architektka a doplňuje: „V této realizaci jsme neviditelné zárubně použili poprvé a určitě ne naposledy.“

Foto: Do koupelny se z ložnice vstupuje skrytými dveřmi

Sázka na eleganci

Celému prostoru včetně kuchyňského koutu vládne krásná dřevěná podlaha z masivu v pokládce do vzoru seříznutého stromečku – tu si majitelé vybrali ještě před začátkem rekonstrukce.

Výběr konkrétních zařizovacích prvků nechali už primárně na architektce. U kusového nábytku vzájemně spolupracovali – například na sedací soupravu se byli podívat společně.

Vzhledem k tomu, že majitelé nechtěli v bytě výrazné barevné akcenty, dominují prostoru neutrální barvy – teplé odstíny přírodního dřeva jsou doplněny o bílou, šedou a černou. Jediným výraznějším prvkem je otevřená knihovna, která dominuje celé obývací části.

Černá barva byla zvolena i u zárubní, které skvěle doplňují kliky MINIMAL také od M&T. „Majitelům jsme předložili k výběru více druhů dveřního kování, ale okamžitě si je získala kolekce MINIMAL v černém provedení,“ říká architektka, která přiznává, že kliky od výrobce M&T využívá ve svých realizacích velmi často. „Pro realizaci byly vybrány kliky v povrchové úpravě titan černý mat, která se vyznačuje mimořádnou tvrdostí, odolností vůči oděru a poškrábání i barevnou stálostí. Majitelé se tak nemusí obávat, že by jim povrch kliky po pár letech vybledl,“ přibližuje Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T, jediného českého výrobce designového dveřního a okenního kování.

Foto: Interiér bytu se nese ve znamení neutrálních barev

Složité podmínky s úspěšným výsledkem

Zajímavostí a výzvou hlavně pro truhláře byla specifika starého činžovního bytu. „V takovýchto starých bytech nenajdete jediný pravý úhel ani rovnou zeď, takže spoléháte na šikovné truhláře. A ti naši byli opravdu skvělí,“ podotýká Hana Novotná.  Celkově plynul celý proces poměrně hladce a s realizací jsou spokojeni klienti i architekti. „Velkou odměnou bylo to, že když jsme šli po pár měsících po nastěhování klientů na návštěvu, interiér byl přesně v tom stavu, jak jsme jej navrhli. Přibyly jen věci pro miminko – všechny ve stejné barevnosti, jako zbytek bytu. Dokonce i pěnová podložka na hraní pro děti na zemi byla bílo-šedá. Klientka nám přiznala, že není vůbec jednoduché najít věci pro děti, které by nebyly pestrobarevné. Ale že to jde. Tím jsme si ověřili, že byt se opravdu povedl udělat tak, aby se líbil jim, ne jenom nám,“ uzavírá spokojeně Hana Novotná.

Foto: Nábytek je v bytě řešen převážně jako vestavný
  • Autoři: Hana Novotná, Tereza Pecárová
  • Ateliér: 2MAD
  • Země: Česká republika
  • Projekt: 2020
  • Realizace: 2020-2021
  • Užitná plocha: 83,1 m²
  • Sanita a obklady: SOUKUP experience
  • Dřevěná masivní parketová podlaha: Podlahy Lusk
  • Jídelní židle: Ton
  • Kliky a skryté zárubně: M&T, kolekce MINIMAL
  • Nábytek na míru: Stylishrooms
  • Svítidla: Severské světlo
  • Město: Praha - Letná
  • autor: M&T *
  • publikováno: * 6. 9. 2022

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři