design /

Minimalistický interiér stylově doplní nástěnné hodiny

Nelíbí se vám domácnost, která je zahlcena desítkami doplňků po zdech a v poličkách? Minimalismus je dnes mnohými vyhledávaný designový koncept, který je však v mnoha případech realizován v opačném extrému – byt působí prázdně a nezařízeně. Jak tedy postupovat, aby působil čistě, ale útulně?

Helveti s.r.o. , 2. 7. 2021

Co je to minimalismus?

Minimalismus vznikl jako umělecký směr již v polovině 20. století. Pro mnoho lidí se z něj postupně stal směr životní, podřizují mu většinu svých rozhodnutí. Minimalismus je původně reakcí na do té doby mnohdy značně zdobnou architekturu a umění. Tento přístup nahradil jednoduchými a čistými tvary a barvami.

V posledních letech byl pro část veřejnosti minimalismus reakcí na materialismus a spotřební chování. Minimalisté tedy nevnímají pojem primárně z hlediska designu, ale z především hlediska množství – cílem je tedy kupovat a vlastnit menší množství věcí.

Jak se správně chovat minimalisticky?

Minimalismus však ani v jednom případě neznamená, že byste neměli mít žádný majetek a v domácnosti jen holé zdi. V první řadě si proto ujasněte, zda vám jde spíše o přístup k designu, nebo o omezení materialismu.

Pokud vám jde o vzhled, pravděpodobně dáte při zařizování bydlení přednost stavbě nového domu v minimalistickém stylu. Pokud dbáte spíše na omezení spotřebního chování, správnou volbou pro vás bude citlivá rekonstrukce staršího domu či bytu – i tu ale můžete provést tak, aby výsledný dojem působil minimalisticky také po designové stránce. Obvykle jsou použité jednolité barvy, vhodné je i použití dřevěných prvků.

U minimalistů v interiéru převládá bílá barva nátěrů v kombinaci s jednou či dvěma výraznými barvami nábytku a doplňků. Minimalismus je zde především o tom, abyste využívali co nejméně různých barev, materiálů a tvarů od podlahy až po střechu. Zdi ale nemusí zůstat holé. Výrazné kulaté nástěnné hodiny v minimalistickém stylu se naopak budou v interiéru skvěle vyjímat a příjemně jej sjednotí. V další místnosti zase můžete umístit netypický kulatý obraz. Výhodou minimalismu je, že každý prvek má své místo a význam. Z každého prvku tedy můžete vytvořit významnou dominantu hodnou obdivu.

Pamatujte na to, že je vhodné si zvolit koncept interiéru. Pokud si například jako dominantní geometrický prvek zvolíte kružnici, doplňky by to měly respektovat – pořiďte si kulatý konferenční stolek, kulatý koberec, kulaté umyvadlo, u nábytku volte oblé nohy a madla a u doplňků například již zmíněné kulaté minimalistické hodiny. Pokud je to jen trochu možné, eliminujeme rohy a ostré hrany.

Naopak pokud vaší volbou bude čtverec, bude se se snažit vše vyvést v ostrých hranách.

  • autor: Helveti s.r.o. *
  • publikováno: * 2. 7. 2021
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

minimalismus design

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři