Rekonstrukce vily od Ladislava Žáka

  • Autoři: Veronika Pánková
  • Země: Česká republika (Česko)
  • Město: Praha 6
  • Datum projektu: 2015
  • Realizace: 2016
  • Užitná plocha: 392.00m2

Návrh interiéru jedinečné funkcionalistické vily od Ladislava Žáka. Kouzlu takového domu architekt snadno podlehne. Profese majitele navíc umožnila nadčasový pohled s respektem k původní architektuře, jeho zkušenosti v oboru přinášely racionální postřehy a jeho postoj k novým řešením byl vždy vstřícný.

Do dispozice domu nebylo možné výrazně zasahovat, našlo se však několik míst, kde přeci jen došlo k posunutí či změně příček. Z malého zádveří se náhle vyklubal krásný prosvětlený vstupní prostor a v ložnici bylo možné umístit i velkou manželskou postel do prostoru.

Samotná atmosféra interiéru domu částečně vyplynula ze společné diskuze a z požadavků na využití prostorů. Klienti preferovali přírodní povrchy, především dřevěnou olejovanou podlahu. Dub a jeho modifikace, ať už v podobě podlahy, obkladu nebo použití na nábytku, se line celým domem a propůjčuje prostoru teplou přirozenou barvu. Prostory náročnější na provoz, jako je zádveří, komunikační chodby, garáž a zimní šatna mají podlahu ze světle šedé betonové stěrky, která koresponduje s historickým odkazem domu. Koupelny a toalety již byly obloženy přírodním travertinem, pro sjednocení s interiérem domu se i zde zvolily pro doplnění šedé, již kontrastnější stěrky.

VSTUPNÍ PODLAŽÍ

Celé vstupní podlaží vily tvoří velký volně plynoucí prostor. Již od zádveří je možné dohlédnout do jídelny, obývací části nebo i kuchyně. V zádveří, jako ostatně v celém domě, měli klienti velké požadavky na úložný prostor, jež se řešil vestavným nábytkem na míru. Podlaha je zde oživena osobitým motivem mosazných pásků lineárně vložených do stěrky, ty člověka navádí dále do domu. Použití mosazi se v domě drobně opakuje i na dalších detailech. Obytnému prostoru v patře dominuje kulatý jídelní stůl a výhled do zahrady.

VRCHNÍ PATRO

Vrchní patro domu je čistě soukromé, slouží jako noční část vily. Nachází se zde ložnice se šatnami a otevřeným prostorem pro relaxaci. Součástí tohoto prostoru je přepychová, volně stojící vana a dále přímý vstup, skrze skleněnou příčku s potiskem, do pánské koupelny a samostatné sprchy. Relaxační místnost je od exteriéru domu částečně kryta speciálním potiskem okenních tabulí s motivy převzatými z knihy o lokalitě a přímo o dané vile. Zastínění je doplněno o látkové rolety s pohonem. Rolety jsou použity jako zastínění v celém domě, výjimku tvoří prosklená rohová jídelna v přízemí se závěsy.

SUTERÉN

Suterén obsahuje technické zázemí domu, garáž, pracovny, zimní šatnu s částí na ukládání sportovního náčiní, ale i vinotéku a zmíněnou TV room. Tato místnost byla záměrně volena celá v antracitové barvě, aby světlé povrchy nerušily diváky při projekci. Ze dvou stran je obložena akustickými čalouněnými panely a jako osvětlení zde slouží drobná, stmívatelná, bodová svítidla evokující hvězdné nebe. Pánská pracovna je na přání klienta zařízena v tmavších tónech, přírodní dubovou podlahu doplnil nábytek z kartáčovaného dubu v tmavém oleji, niky knihovny a zadní stěna místnosti jsou obloženy kamennou dýhou. Dámská pracovna je naopak světlá, je zde jako v jediné místnosti v domě použita tapeta s výšivkou v barvě rozkládací sedačky.

Svítidla interiéru jsou navržena s důrazem na možnost intimního osvětlení, které lze kombinovat v několika scénách. Významnou roli v nepřímém osvětlení zde hraje i jemné podsvícení vybraného nábytku. Převážná většina nábytku v domě je vyrobena na míru. Jedině tak bylo možné sladit materiály, jejich barevnost, tvarosloví a určit jejich vnitřní uspořádání dle požadavků.

Generální partner
Hlavní partneři