Novinky a názory / zprávy

Adam Gebrian Architektem roku 2015

Ve středu 16.9. byla na slavnostním galavečeru v rámci veletrhu FOR ARCH udělena cena Architekt roku. Po několika neproměněných nominacích se letos ocenění dočkal Adam Gebrian. Čestným uznáním ocenila porota Petra Volfa za kultivaci oboru architektura.

EARCH.CZ , 17. 9. 2015

Zdůvodnění poroty k nominaci

Adam Gebrian je mezi českými architekty výjimkou. Zabývá se totiž propagací architektury. A to vším, co se zlepšením stavu české architektury souvisí, tedy osvětou veřejnosti o architektuře, propagací dobré a kritikou nekvalitní architektury. Jeho neúnavná publikační a diskuzní aktivita ve veřejném prostoru směřující ke zvyšování povědomí o architektonické kultuře u nás i ve světě je všudypřítomná, nepřehlédnutelná, jako by si byl vědom toho, že jako jediný architekt tuto bohulibou činnost vykonává. Od internetových multimédií, přes tištěná média, až po rozhlas. Je též aktivní na veřejných fórech, veřejných konferencích, i jako architektonický poradce a iniciátor architektonických soutěží. Za nezbytnost a nenahraditelnost jeho počínání v dnešní soudobé architektuře nepřející době.

Adam Gebrian vstoupil do povědomí široké odborné, ale i laické veřejnosti především rozhlasovým seriálem rozhovorů Bourání na Radiu Wave, který v tuto chvíli čítá již přes 200 dílů. Kritické zrcadlo současného dění na poli nejen architektonickém nastavuje videoblog Gebrian versus na Stream.cz. Adama Gebrian je dále stálým přispěvatelem řady médií, zároveň se podílí na mnoha projektech, jejichž tématem je především veřejný prostor.

Více o díle i osobnosti Adama Gebriana zde

Klíčová slova:

Architekt roku 2015 Adam Gebrian

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři