Novinky a názory / zprávy

Manifesto otevře velký food hub v centru Berlína

Manifesto - Berlín Foto: Brookfield Properties

Manifesto se stane klíčovým gastronomickým konceptem v centru rušné a moderní berlínské čtvrti, která prochází zásadní obnovou. Se 750+ místy půjde o dosud největší projekt nesoucí logo a rukopis Manifesta, jež bude i zde vytvářet příležitosti pro místní šéfkuchaře, restauratéry a řemeslné producenty jídla, kterým umožní otevřít či rozšířit byznys za dostupných podmínek. Provoz Manifesta je cashless a pro Berlín i německý trh to bude novinka. Brookfield Properties je jedním z největších světových developerů a provozovatelů realit všech segmentů s více než 675 objekty a 325 miliony metrů čtverečních ve svém portfoliu. Brookfield Properties i Manifesto se zaměřují na oživování nedostatečně využívaných staveb a městských čtvrtí a na vytváření vysoce navštěvovaných a přitažlivých konceptů se smíšenými funkcemi, s důrazem na potřeby lidí. Manifesto vzniklo v roce 2018 v Praze a v roce 2022 zahájí ohlášenou expanzi do západní Evropy. V roce 2021 se společnosti povedlo zdvojnásobit příjem oproti době před pandemií. Otevření Manifesta Berlín se očekává již ve druhé polovině roku 2022.

Manifesto Market , 5. 3. 2022

Brookfield Properties a Manifesto Market uzavřeli strategickou dohodu. Manifesto letos otevře food hub v moderní čtvrti Potsdamer Platz v Berlíně. Manifesto bude provozovat dvoupodlažní prostor o ploše 4 400 čtverečních metrů, který pojme 25 restaurací, 2 bary a další prodejce. Stejně jako v Praze bude kvalitní gastronomii doprovázet kulturním, zábavním a vzdělávacím programem.

Manifesto prokázalo odolnost při zdolávání zkoušek, jakým pandemie podrobila celý segment pohostinství a služeb. Zdvojnásobilo příjmy oproti předpandemické době tím, že od roku 2019 přidalo několik nových zdrojů příjmů z online prodeje. Zároveň platí za místo, kam se chodí s rodinou a přáteli za zážitky a atmosférou.

Manifesto Berlin bude dosud čtvrtým a největším food hubem podnikatele a architekta Martina Barryho, v jehož podnikání má od samého počátku v roce 2018 zásadní vliv také jeho partnerka Hollie Lin, Chief Growth Officer se zkušeností z Googlu. “Jsme placemakeři a náš obchodní model se opírá o digitální technologie. Snažíme se vytvářet přitažlivá místa, která svádí lidi dohromady prostřednictvím jídla a kulturních zážitků. Připojit naše jméno k regeneraci Potsdamer Platz ve velkolepém projektu Brookfield Properties je pro mě přirozený a vysněný krok za hranice. Těžko bych si představil lepšího partnera a po úžasné Praze našel město s vyšším coolness faktorem. V Berlíně budeme znovu prorážet cestu cashless provozu v gastronomii, ale podruhé už vím, že se nám to velice osvědčilo a setkalo se to u dosavadních návštěvníků s naprostým úspěchem,” sdělil Martin Barry, zakladatel a CEO Manifesta, a pokračuje: “Když jsme zahájili jednání s Brookfield Properties, věděl jsem, že tenhle deal chci dotáhnout a že s mým skvělým týmem uděláme všechno, aby se to stalo letos. Z rodného New Yorku znám dobře práci a přístup Brookfield Properties k městskému prostoru a vždy jsem byl jejich příznivcem.”

Foto: Stejně jako v Praze bude kvalitní gastronimii doprovázet kulturní, zábavní a vzdělávací program

Dvoupodlažní prostor pojme kromě gastro provozů a chef's table také stage a široké schodiště, jehož stupně budou sloužit i jako hlediště. Výběr restauratérů bude podřízen především kvalitě a tomu, aby byla nabídka opravdu širokou paletou autenticky připravovaných pokrmů ze všech koutů světa. Manifesto bude do Berlína expandovat také vlastní značku barů Soot. Rozmanitost nabídky se stala oblíbeným a rozlišovacím znakem konceptu. Manifesto bude i v Berlíně dopřávat lidem výhody sloučené rozvážky, kdy si mohou kombinovat objednávky od různých kuchyní v jedné transakci a na jedno doručení. Pro restauratéry skýtá spolupráce s Manifestem výhody v podobě 360stupňové marketingové podpory, provozu, který se opírá o digitální technologie a data, až po pravidelné kulturní programy a eventy vyhledávané návštěvníky. Mohou se tak soustředit pouze na to nejpodstatnější - přípravu jídla, menu a výběr surovin.

Od svého vzniku Manifesto ukázalo výhody a pozitiva cashless fungování, které stvrdili miliony zákazníků i samotní restauratéři. Je to bezpečné, pohodlné, transparentní a hygienické. “Moderně uvažující lidé chtějí moderní vymoženosti a bezkontaktní způsoby placení k nim patří,” vysvětluje Martin Barry. Manifesto posílilo své zázemí k procesování cashless transakcí strategickým propojením s nizozemskou fintech společností Adyen.

,,Těšíme se na otevření tohoto skvělého konceptu”, komentuje Karl L. Wambach, který v Brookfield Properties zastává post Executive Vice President pro Evropu. “Manifesto dělá prvotřídní gastronomii dostupnou pro všechny a každý den a tohle ocení Berlíňané i návštěvníci města. Mezi Brookfield Properties a Manifestem Berlin je dokonalá souhra. Pracujeme na ambiciózní proměně a atraktivním mixu, který bude lokalita nabízet. Jsme si jistí, že Manifesto bude velkým obohacením ekosystému aktivit okolo Potsdamer Platz.”  

Potsdamer Platz mísí všechny funkce - bydlení a hotely, kanceláře a coworking, kulturu, zábavu a nakupování. Brookfield Properties oblast přetvoří v pěší, zelenou a rušnou čtvrť plnou lidí s moderní vybaveností nejvyšší kvality. Projekt s několika fázemi bude završen v roce 2025, avšak většina provozoven a obchodů otevře již v roce 2022. Brookfield Properties přitom úzce spolupracuje s městským obvodem Mitte, jedná se totiž o rozlohu přes 40 hektarů městské zástavby a přilehlých uličních prostranství a parků. Oblast ohraničují ulice Potsdamer Strasse, Linkstrasse a Eichhornstrasse a zahrnuje 17 velkých bloků budov.

Foto: Postdamer Platz bude rušnou a zelenou čtvrtí s všestrannou moderní vybaveností

Oblast je již nyní obklopena prestižními kulturními institucemi. Manifesto se bude pyšnit sousedstvím s Berlínskou filharmonií, Sony Centrem - pořadatelem Berlinale - i znovuotevřenou galerií Neue Nationalgalerie. Je zde Kulturní Fórum i nové Muzeum 20. století. Hotely, divadla, kinosály CinemaxX, kanceláře a coworking přitahují na Potsdamer Platz přes 110 000 lidí denně a na 30 000 lidí zde pracuje. V objektech Brookfield Properties je přes 300 bytů. Čtvrť přitom vyniká výbornou dostupností díky hromadné dopravě, 2100 místům k parkování, a dokonce 700 stáním pro kola. Hned vedle Manifesta se na otevření chystají velice obdivované značky, například největší zážitkový showroom hračkářského impéria Mattel nebo NBA Store.

O Potsdamer Platz

Potsdamer Platz je nové městské centrum uprostřed dynamické metropole Berlína. Čvrť má nadmíru současného ducha a koncentruje na jednom místě poslední trendy globální i místní kultury. Ve čtvrti se protíná všeobecně známá minulost s požadavky a potřebami současného životního stylu. Potkávají se zde oblíbené značky, zábavní koncepty a vymoženosti, které lidem zajišťují každodenní komfort i výjimečné zážitky.

Projekt zahrnuje 17 budov, které vznikly podle návrhů renomovaných architektů Renza Piana, Richarda Rogerse a Hanse Kollhoffa v 90. letech 20. století. V současnosti prochází Potsdamer Platz zásadní renovací, jejíž hlavní část - retail a veřejná prostranství - bude dokončena již v roce 2022. Developerem projektu je Brookfield Properties. Více informací na www.potsdamerplatz.de.

Foto: Jedním z vůdčích principů Manifesta je přetvářet nevyužívaná místa v nevšední zážitky v reálném i virtuálním prostředí s využitím moderních technologií

Klíčová slova:

food hub gastronomie obnova

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři