design /

Ceny Designbloku mají své vítěze! Hlavní ocenění získal společný projekt značky Vitra a pražské UMPRUM

Třiadvacátý ročník Designbloku rozdal ceny ve třinácti kategoriích. K nejlepšímu šperku, módní kolekci, nábytku či školní prezentaci přibylo ocenění za udržitelný design. O výsledcích rozhodla odborná porota, která volila jak ze známých tváří a etablovaných značek, tak i neokoukaných tvůrců. Hlavní cenu získal projekt Myslitelé, za nímž stojí značka Vitra společně s katedrou fotografie pražské UMPRUM.

Designblok , 10. 10. 2021

Projekt Myslitelé vznikl ve spolupráci mezi Ateliérem fotografie II UMPRUM pod vedením Václava Jiráska a Štěpánky Steinové a značkou Vitra pro Designblok a odnáší si hlavní ocenění letošního ročníku. Fotografické portréty myslitelek a myslitelů aktivních v našem kulturním prostředí obsadily prostor bývalé počítačové místnosti v Gabriel Loci. Výběr portrétovaných se zaměřil na kapacity na poli filozofie, sociologie, ekonomie, mediálních studií, literatury, vědy a dalších společenských věd a nenuceně připomíná význam těchto disciplín v extrémních situacích, jakou současný souběh několika krizí bezpochyby je. Portréty provázejí objekty Vitra, které fungují jako pomyslné měřítko současného západního člověka a protipól k abstraktnímu myšlení. „Vitra se dlouhodobě soustředí kromě komerčních aktivit také na kulturně obohacující projekty, které často vznikají právě s umělci a soudobými mysliteli. Tomu koneckonců odpovídá i podoba celého Vitra kampusu, který se letos rozrostl o novou sochu umělkyně Nathalie Du Pasquier. Jsme rádi, že na projektu Myslitelé jsme mohli spolupracovat s mladými talenty hned ze dvou Ateliérů pražské UMPRUM. Moderní fotografie, provokativní i humorný pohled objektivem nastupujících talentů plně souzní s identitou značky a věřím, že osloví také návštěvníky Designbloku,” popsal spolupráci Jiří Zavadil, ředitel společnosti Vitra pro ČR a Slovensko.

Ve velké konkurenci v kategorii nejlepší nábytek zabodovala známá firma Master & Master a jejich židle Mistra navržená designérkou Lucií Koldovou. Naopak cenu za nejlepší bytové doplňky získali nováčci na scéně – studio Space of Space s kolekcí kovových stolků a doplňků. Mezi světly porotu nejvíce zaujala světla Luna od designéra Jiřího Krejčiříka. A z novinek, které na Designbloku představili firmy a výrobci, si cenu odnesli Lockers.cz za úložné boxy.

Space of Space, kolekce kovových doplňků a židlí, cena za nejlepší bytové doplňky © Johanka Pošová

Své výherce mají také kategorie móda a šperk. Specifickým šperkem jsou brýle, které vytvořilo Nastassia Aleinikava studio pro umělce Patrika Kriššáka. Spolu s dokonalou vizuální stránkou produktu porota ocenila také fakt, že brýle jsou plně přizpůsobené nositeli a reagují na zrakový handicap umělce. Z módních počinů získal prvenství PÁR, nová značka unisexových sneakers páru Dariny Zavadilové a Jana Klosse. Kolekce pohodlných bot v odvážných barevných kombinacích přinesla svěží rozruch na naši módní scénu.

Napříč obory se každý rok volí také cena za nejzdařilejší instalaci a to jak z vystavujících designérů a studií, tak výrobců a prodejců. Kdo si s prezentací na festivalu nejvíce pohrál letos? Za designéry zvítězil etablovaný šperkař Zdeněk Vacek, který v Uměleckoprůmyslovém museu představuje techniku pukování přímo na vystavených špercích i v rámci videoinstalace. A za výrobce a prodejce zaujala nejvíce instalace QUBUS Design Studia s kachlíkovou abecedou a novými produkty.

Ze škol zvítězil Ateliér keramiky FDU Ladislava Sutnara v Plzni a cenu za mimořádný počin získala výstava Brejle a Okuliare, Design brýlí v Československu kurátora Ondřeje Viceny.

Nastassia Aleinikava, kolekce brýlí pro umělce Patrika Kriššáka, cena za nejlepší šperk. Zdroj: Designblok

Zcela poprvé Designblok předal ocenění za udržitelný design. Cena je výsledkem spolupráce se společností Veolia, která je letošním novým partnerem Designérie. Speciálně pro tuto kategorii vznikla samostatná porota a ve dvoukolovém hlasování zvolila projekt Balance is Motion, za nímž stojí čtyřčlenný tým včetně designérů Filipa Mirbauera a Marii Niny Václavkové. Jejich instalace na Designbloku nepředstavila nový produkt, ale vede k zamyšlení nad tzv. trendy udržitelného designu. Projekt se zaměřuje na materiálové poradenství, pracuje s metodou Life Cycle Assessment, která pomáháměřit potenciální zlepšení v environmentální stopě produktu a věnují se také produktovému designu.

„Mám velkou radost, že zvítězily projekty s velkým přesahem. Myslitelé – konceptuální projekt, který představuje skutečné české hvězdy, intelektuály, kterým není lhostejný osud naší země, nebo propracovaný enviromentální projekt Filipa Mirbauera a Marie Niny Václavkové Balance in Motion. Stejně tak mě potěšila nominace spolku Bieno, které pracuje na zkrášlení pražských vnitrobloků. Ale samozřejmě Designblok je svátkem designu, a tak Zdeněk Vacek, Nastassia Aleinikava a další hvězdy oprávněně získali cenu za své projekty. I oni zvolili konceptuální přístup. Letošní Designblok je tak pro mě důkazem, že design může výrazně přispívat k řešení problémů současné civilizace a zároveň plnit svou estetickou funkci,“ dodává ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Ceny byly předány v sobotu 9. října při slavnostním vyhlášení v kostele Sacre Coeur. Třiadvacátý Designblok končí v neděli 10. října ve 21 hodin. Virtuální podoba letošního ročníku bude k vidění na www.designblok.cz do konce října 2021.

Balance is Motion, instalace na téma trendy udržitelného designu, cena Veolia za udržitelný design. Zdroj: Designblok

Vítězové Cen Designbloku

Nejlepší kolekce nábytku: Master & Master / židle Mistra 

Nejlepší kolekce bytových doplňků: Space of Space

Nejlepší kolekce svítidel: Jiří Krejčiřík / kolekce svítidel Luna 

Nejlepší kolekce šperků: Nastassia Aleinikava studio / kolekce brýlí Vernisáž

Nejlepší módní kolekce: PÁR / kolekce unisexových sneakers

Nejlepší novinka designéra: Lexová & Smetana / kolekce konferenčních stolků SWELL 

Nejlepší novinka výrobce: Lockers.cz / kolekce úložných boxů

Nejlepší instalace výrobce nebo prodejce: QUBUS  Design Studio

Nejlepší instalace designéra nebo designérského studia: Zdeněk Vacek 

Nejlepší školní prezentace: Keramika / Sutnarka

Mimořádný počin mimo kategorie: Brejle a Okuliare, Design brýlí v Československu / Ondřej Vicena

Hlavní cena Designbloku: Myslitelé / Vitra ve spolupráci s UMPRUM

Cena Veolia za udržitelný design: Balance is Motion

Zdeněk Vacek, instalace, cena za nejlepší instalaci designéra nebo designérského studia © Tomáš Hercog

O vítězích letošních Cen Designbloku rozhodla sedmičlenná porota:

David Kalista, šéfredaktor magazínu H.O.M.i.E.; Ondřej Lipár, editor VOGUE CS; Jiří Macek, kreativní ředitel Designbloku; Valentina Nízká, šéfredaktorka ELLE; Veronika Pařízková, šéfredaktorka czechdesign.cz; Eva Slunečková, vedoucí vydání ELLE Decoration; Adam Štěch, kurátor a teoretik designu

Porota Ceny Veolia za udržitelný design:

Eva Kučerová, ředitelka marketingu a komunikace pro střední a východní Evropu skupiny Veolia; Tereza Kučerová, redaktorka Proč ne?!; Tereza Urban, czechdesign.cz 

Master & Master, židle Mistra, design Lucie Koldová, cena za nejlepší nábytek. Zdroj: Designblok

Klíčová slova:

design Designblok ocenění

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři