design /

Designblok ocenil mladé diplomanty. Soutěž Diploma Selection má vítěze za produktový a módní design

Mezinárodní soutěž Diploma Selection zná své vítěze. V sobotu 9. října byli oceněni diplomanti v oborech produktový a módní design. Nejlepší projekty zvolila odborná porota složená z kurátorů, galeristů a redaktorů přímo na Designbloku. Vítězem produktové části se stal Dávid Valovič. Mezi módními kolekcemi nejvíce zaujala Natalie Nepovim. Finalisté v kategoriích produktový a módní design vzešli ze 143 přihlášek z 38 škol a 16 zemí včetně řady diplomantů z českých univerzit.

Designblok , 10. 10. 2021

Diploma Selection, kmenová soutěž Designbloku pořádaná ve spolupráci s EUNIC Cluster ČR, už po sedmé vyhlašuje vítěze z řad diplomantů mezinárodních univerzit. V kategorii produktový design získal prvenství Dávid Valovič, absolvent pražské UMPRUM, s projektem What are you standing on? / Na čem stojíš? Projekt byl věnován zkoumání geologických přeměn krajiny Valovičova rodného Hrádku na Slovensku a v okolí obce Vižina ve Středočeském kraji. Výsledkem je třímetrový monument ve tvaru sloupu, který je složený z deseti prstenců. Inspirací byly geologické vrty, zhotovené z jílů pomocí dusání do formy. Sloup je pomníkem již téměř vytěženým jílům ve Vižině. „David Valovič stvořil manifesto geologické struktury země, na které stojíme, ctící materiál starý stovky tisíc let. Jednoduchá forma vytvořená z dávek jílu v různých barvách s elementem skla “krvácejícím” ven. Přes svou drsnost jde o silný a současně dojemný objekt, který nám připomíná základní prvky, které by mělo lidstvo respektovat,“ popisuje za porotu Tulga Beyerle, ředitelka, Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg. Na druhém místě se umístil Filip Krampla (CZ) s křeslem LI_CHAIR a třetí získal Alessio Ramundo (IT) s projektem Natura.

Dávid Valovič, What are you standing on? / Na čem stojíš?, vítěz soutěže Diploma Selection 2021 © Tomáš Hercog

Vítěze z oboru módní design zvolila porota po přehlídkách v kostele Sacre Coeur – nejvíce bodovala Natalie Nepovim s projektem Exuviae. Kolekce rozvíjí komplexnější pohled na náš vztah mezi tělem oděným a přirozeným. Balancuje na hranici spekulativního designu, analyzuje situace svlékání či převlékání a klade si otázky, co se děje, když si oblečení svlékáme a těchto jednotlivých vrstev se postupně zbavujeme. Druhé místo získala Nikola Fedak (PL), třetí patří Agátě Seehákové (CZ). „V první řadě chci za celou porotu říct, že je velké štěstí se po dvou letech opět setkat a díky Designbloku být svědkem evropských kolekcí, jež reprezentují nejen pohled na současný stav a budoucnost módního průmyslu, ale i celkovou náladu vládnoucí společností. Jako porota si obzvlášť ceníme schopnosti diplomantů najít své vlastní téma, balancovat na hranici nositelné módy a konceptuálního umění, a přitom zůstat věrný vlastnímu rukopisu,“ shrnuje za porotu módního designu Patrik Florián, novinář a stylista magazínu Dolce Vita.

Natalie Nepovim, kolekce Exuviae, vítězka soutěže Diploma Selection 2021 © Michal Ureš

Vítězové získávají 1000 EUR a možnost samostatné prezentace na příštím ročníku festivalu.

Vítěze z řad diplomantů zvolil také partner Diploma Selection, společnost Levi's. Volba padla na Filipa Kramplu za křeslo LI_CHAIR a z finalistů módní sekce nejvíce zaujala svojí tvorbou Natalie Dufková s kolekcí HER. Oba získávají od společnosti Levi's cenu 1000 EUR a možnost spolupráce na návrhu kapsulové kolekce a návrhu designu obchodu k této kolekci.

Filip Krampla, křeslo LI_CHAIR, druhé místo v soutěži Diploma Selection 2021 © Tomáš Hercog

Složení poroty Diploma Selection 2021

Produktový design: Tulga Beyerle, ředitelka, Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg (D); Giulio Cappellini, umělecký ředitel, Cappellini (IT); Stephan Hamel, konzultant v oblasti designu (IT); Agnieszka Jacobson, umělecká ředitelka, School of Form, Poznaň (PL); Lina Kanafani, kurátorka a galeristka, MINT shop, Londýn (GB); François Leblanc, konzultant v oblasti designu (F); Alice Stori Liechtenstein, kurátorka a zakladatelka Schloss Hollenegg for Design (IT, AT); Gilles Massé, Wallpaper Store, Miláno (IT); Rossana Orlandi, galeristka, Spazio Rossana Orlandi, Miláno (IT); Annalisa Rosso, spoluzakladatelka Mr. Lawrence studio a ředitelka digitálních projektů Salone del Mobile (IT); Adam Štěch, kurátor a teoretik designu, Okolo (CZ)

Módní design: Patrik Florián, novinář a stylista, magazín Dolce Vita (CZ); Danica Kovářová, kurátorka (CZ); Jan Králíček, kreativní ředitel, Vogue (CZ); Anna Nosková, redaktorka, magazín Forbes (CZ); Veronika Ruppert, novinářka, redaktorka a dramaturgyně, Český rozhlas, Radio Wave (CZ); Noémie Schwaller, módní redaktorka textilrevue (CH)

Nikola Fedak, druhé místo v soutěži Diploma Selection 2021 © Michal Ureš

Alessio Ramundo, projekt Natura, třetí místo v soutěži Diploma Selection 2021Foto: Tomáš Hercog

  • autor: Designblok *
  • publikováno: * 10. 10. 2021
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři