design /

Designblok ocení mladé talenty. Soutěž Diploma Selection představí nastupující generaci evropských designérů

Mezinárodní soutěž Diploma Selection uvede 30 nejlepších diplomových prací z předních evropských univerzit. Finalisté v kategoriích produktový a módní design vzešli ze 143 přihlášek z 38 škol a 16 zemí včetně řady diplomantů z českých univerzit. Kmenová soutěž Designbloku, pořádaná ve spolupráci s EUNIC, se koná po roční pauze. V roce 2020 ji pořadatelé odložili kvůli pandemii koronaviru, a proto dal letošní ročník příležitost i loňským diplomantům. Nejlepší projekty zvolí prestižní porota složená zkurátorů a galeristů přímo na Designbloku. Nechybí mezi nimi hvězdy jako Giulio Cappellini nebo Rossana Orlandi. Výstavu produktového designu najdou návštěvníci v prostoru bývalého refektáře v Gabriel Loci, finalisté z oboru módní design se představí na mole ve smíchovském kostele Sacre Coeur.

Designblok , 30. 9. 2021

Patnáct nejlepších projektů v oblasti produktového designu a patnáct módních kolekcí ze 143 přihlášených diplomových prací z 38 škol a 16 evropských zemí. Po loňské vynucené pauze způsobené pandemií koronaviru se letos mohli do soutěže Diploma Selection přihlásit i diplomanti minulého roku a návštěvníci se tak mohou těšit na svěží design z Portugalska, Polska, Rakouska, Maďarska, Itálie, Německa, Litvy či Bulharska. Přímo na Designbloku bude diplomové práce posuzovat mezinárodní porota. Do Prahy tradičně dorazí Rossana Orlandi či Lina Kanafani, nově přijaly pozvání mezi porotce Diploma Selection například italská kurátorka spolupracující na Salone del Mobile Annalisa Rosso nebo Alice Stori Liechtenstein. Prestižní soutěž se koná již posedmé ve spolupráci s EUNIC Cluster ČR. Vítězové získají 1000 EUR a možnost samostatné prezentace na příštím ročníku festivalu.

„Uspořádat rozsáhlou mezinárodní kulturní událost se v posledním roce a půl jeví téměř jako nadlidský úkol. A přesto je právě v této nelehké době důležité podporovat mezinárodní dialog, udržovat kontakt mezi umělci a veřejností a vzájemně se inspirovat. Tyto hodnoty jsou stěžejní také pro uskupení EUNIC (European Union National Institutes for Culture) Cluster Praha, které sdružuje evropské kulturní instituce a kulturní oddělení evropských velvyslanectví. Velmi si proto vážíme toho, že Designblok může letos proběhnout a že se společně s ním koná i soutěž Diploma Selection, která dává mladým talentům příležitost se projevit na mezinárodní scéně. Přejeme všem účastníkům mnoho úspěchů,“ říká Gilda Machado, předsedkyně EUNIC Cluster Praha a ředitelka Portugalského centra Camões, I. P. v Praze.

Filip Krampla, finalista soutěže Diploma Selection 2021. Zdroj: Designblok

Diplomové práce reflektují širokou škálu témat, od ekologie přes emancipaci žen po lidskou identitu a nevyhnutelně také pandemii koronaviru. Z řad diplomantů českých univerzit se do finále Diploma Selection dostal Dávid Valovič, který vytvořil pomník vytěženým jílovým dolům. K lockdownu, konkrétně k banálním situacím, jež protipandemická opatření nastolila, se vrací Monika Martykánová ve své alegorii covidu. Hana Vykysalová představí řešení znečišťování vody mikroplasty. Tenkou hranici mezi imitací a inspirací v oděvním návrhářství zkoumá módní designérka Agáta Seeháková. A otázky o etice, ekologii, nadprodukci a směřování módního průmyslu si klade Zoltán Tóth.

Progresivní nápady a řešení přinesou na Designblok diplomanti zahraničních univerzit. Absolvent Royal College of Art v Londýně Matyáš Barák (GB) představí fontánu, která zachycuje dešťovou vodu a pomocí filtrace ji mění v pitnou. Terapeutická hračka od Katalin Pataki (HU) pomáhá s křivdami z dětství. Anelie Antova (BG) vychází z pověr, loterijního šílenství a bulharských starodávných rituálů a víry v kolekci s minimálním dopadem na životní prostředí. Stef Reijnierse (NL) řeší dialog mezi tělem a prostorem, který ho obklopuje a jaký vztah má věc, kterou nosíme, k okolnímu prostředí. Šatníku, odcizeného tělu definovanému genderem, se ve své absolventské práci věnuje rakouský designér Alessandro Santi (AT).

Zoltán Tóth, finalista soutěže Diploma Selection 2021. Zdroj: Designblok

„Jedním z mnoha přínosů projektu je možnost vidět přerod čerstvých absolventů v etablované tvůrce, kteří i díky své účasti v Diploma Selection navázali spolupráci se zahraničními galeristy a výrobci. Jsme rádi, že se zahraniční tvůrci vrací na Designblok s novými projekty jako například holandská módní návrhářka Joline Kwakkenbos, která v rámci letošních módních přehlídek představí svou novou značku Elliot Collective,“ říká k Diploma Selection projektová manažerka soutěže Alžběta Gabrielová.

Výstavu produktového designu najdou návštěvníci v prostoru bývalého refektáře v Gabriel Loci, finalisté z oboru módní design se představí ve smíchovském kostele Sacre Coeur – módní přehlídky zde proběhnou v sobotu 9. října ve čtyřech časových blocích od 13 hodin.

Přesný rozpis přehlídek najdete na www.designblok.cz, prodej vstupenek probíhá přes goout.net.

Monika Martykánová, finalistka soutěže Diploma Selection 2021. Zdroj: Designblok

Finalisté Diploma Selection 2021

Produktový design: Débora Antunes (PT), Matyáš Barák (GB), Konrad Dybicki (PL), Franz Ehn (AT), Nicolas El Kadiri (CH), Filip Krampla (CZ), Kuba Křelina (CZ), Monika Martykánová (CZ), Katalin Pataki (HU), Dominika Petrtýlová (CZ), Márta Petruska (HU), Alessio Ramundo (IT), Dávid Valovič (CZ), Hana Vykysalová (CZ), Agnieszka Cieszanowska (PL) & Helena Wierzbowska (PL)

Módní design: Anelia Antova (BG), Michael de Geus (NL), Natalie Dufková (CZ), Nikola Fedak (PL), Kristin Ferrell (NL), Martha Hupfauer (DE), Lukas Ivanavičius (LT), Jennifer Milleder (AT), Katarína Mydliarová (CZ), Natalie Nepovim (CZ), Larissa Pascale Binder (DE), Stef Reijnierse (NL), Alessandro Santi (AT), Agáta Seeháková (CZ), Zoltán Tóth (CZ)

Franz Ehn, finalista soutěže Diploma Selection 2021. Zdroj: Designblok

Porota soutěže Diploma Selection 2021

Produktový design: Tulga Beyerle, ředitelka, Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg (D); Giulio Cappellini, umělecký ředitel, Cappellini (IT); Stephan Hamel, konzultant v oblasti designu (IT); Agnieszka Jacobson, umělecká ředitelka, School of Form, Poznaň (PL); Lina Kanafani, kurátorka a galeristka, MINT shop, Londýn (GB); François Leblanc, konzultant v oblasti designu (F); Alice Stori Liechtenstein, kurátorka a zakladatelka Schloss Hollenegg for Design (IT, AT); Gilles Massé, Wallpaper Store, Miláno (IT); Rossana Orlandi, galeristka, Spazio Rossana Orlandi, Miláno (IT); Annalisa Rosso, spoluzakladatelka Mr. Lawrence studio a ředitelka digitálních projektů Salone del Mobile (IT); Adam Štěch, kurátor a teoretik designu, Okolo (CZ)

Módní design: Patrik Florián, novinář a stylista, magazín Dolce Vita (CZ); Danica Kovářová, kurátorka (CZ); Jan Králíček, kreativní ředitel, Vogue (CZ); Anna Nosková, redaktorka, magazín Forbes (CZ); Veronika Ruppert, novinářka, redaktorka a dramaturgyně, Český rozhlas, Radio Wave (CZ); Noémie Schwaller, módní redaktorka textilrevue (CH)

Natalie Dufková, finalistka soutěže Diploma Selection 2021. Zdroj: Designblok

Natalie Nepovim, finalistka soutěže Diploma Selection 2021. Zdroj: Designblok

  • autor: Designblok *
  • publikováno: * 30. 9. 2021
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři