Novinky a názory / historie a teorie

Kdysi nejkrásnější lázně Evropy, dnes chátrající objekt. Secesní lázně v Lipsku čekají na investora

Kdysi pýcha celého Německa, dnes chátrající dům oblepený plakáty. Lipské lázně stále čekají na investora, který by uctil původní kouzlo objektu a zároveň dokázal udělat z lázní výdělečný projekt.

Veronika Čáslavská , 18. 7. 2018

Odlupující se omítka, plíseň. Omlácené zdi, prach a zabedněná okna. Prohlídka lipských městských lázní je zajímavá a zároveň smutná podívaná. Budova už čtrnáct let chátrá, pod nánosem prachu je ale pořád cítit původní honosnost objektu. „Vítejte v kdysi nejkrásnějších lázních Evropy,“ uvádí prohlídku Dr. Rainer Krumrey.

Městské lázně v Lipsku dokončil roku 1916 místní architekt Otto Wilhelm Scharenberg. Ženy a muži se tehdy koupali odděleně, luxus si užívali hlavně páni: patřil jim největší bazén o rozměru 32 x 12 metrů. Na tu dobu unikátní technika navíc umožňovala vytvářet umělé vlny, které byly až metr vysoké. Šlo o první halové zařízení v celé Evropě. Vedle koupání si hosté užívali masáže, speciální terapeutické i zdravotní procedury či nejrůznější sauny. Navíc se tu nacházely samostatné lázně pro psy, které později sloužily dětem. To vše v obklopení secesní a historizující architekturou.

Foto: eArch

Pod střechou lázní postavil architekt Scharenberg malý orientální ráj: dámskou saunu v maorském stylu. Zlaté detaily, ornamenty a pestrobarevné motivy jsou uhrančivé dodnes. Sauna naštěstí dostala památkovou ochranu, a tak se zachovala v poměrně dobrém stavu. Bohužel ale neslouží svému původnímu účelu, nanejvýš se tu sem tam koná nějaké focení. 

I když lázně prošly v 80. letech částečnou renovací, během které došlo k několika více či méně šetrným úpravám, postupně se budova dostala do havarijního stavu. Lázně se nadobro zavřely v roce 2004 a nikdo pořádně neví, co bude dál.

Foto: eArch

Galavečery v bazénu

Samotní obyvatelé Lipska o objekt nicméně stojí. A to i proto, že ho zažili v provozu. V roce 2014 podepsalo petici za zachování stavby téměř 2500 občanů. O záchranu se zasazuje i nadace, která sbírá finanční podporu, kde může – nabízí objekt ke krátkodobým pronájmům, natáčení či focení. Vedle toho se stará o osvětu a pořádá prohlídky. „Chceme, aby jednou objekt obohacoval město po kulturní a sportovní stránce,“ uvádí fond. Svým dílem přispělo i město, které v roce 2011 opravilo střechu za více jak 2 miliony eur. Víc si ale Lipsko v současnosti nemůže dovolit. 

Peníze hrají pro budoucnost budovy zásadní roli, a tak přicházejí i nouzová řešení. V pravém křídle, bývalém dámském bazénu, vznikl improvizovaný sál, kde se příležitostně pořádají společenské akce – výtěžek z nich pak putuje na konto fondu. 

Foto: eArch

„Stojíte sice na podlaze, ale pod ní se nachází bazén,“ říká průvodce a ukazuje nám pod nohy. Strop pokrývají plátna zlepšující akustiku, vpředu stojí podium. Na stěnách visí fotografie, které ukazují lázně v době největší slávy. Nejde se ubránit pocitu, že takhle to tu vypadat nemá. Zatím jde ale o řešení, jak lázně částečně využít a sehnat nějaké finance. Pro příklad si Lipští můžou zajet do Bavorska. Podobné lázně se podařilo zachovat v provozu v Mnichově. Tamní Müllersches Volksbad z roku 1901 dnes patří mezi největší wellness atrakce.

Soukromým investorům se do renovace lipských lázní nicméně moc nechce. Mimo jiné kvůli velké částce, kterou je nutné poskytnout, aby byly lázně životaschopné a obstály v konkurenci – počítá se se sumou kolem 25 milionů eur. Nutná by byla spoluúčast města, ta je ale v nedohlednu. A tak podnikatelé přicházejí s jednoduššími řešeními.

Foto: eArch

„Většina zájemců tu chce mít spíš obchodní centrum, hotel či kanceláře,“ říká průvodce s tím, že město objekt aktuálně nabízí za půl milionu eur. V podmínkách výběrového řízení ale stojí, že by měla být zachovaná původní funkce objektu, případně by část mohla sloužit ke vzdělávání či sportu.    

V plánu bylo znovuotevřít lázně k jejich stému výročí, tedy před dvěma lety. To se nepodařilo, a tak stavbu zatím ocení hlavně milovníci urbexu. Nadační fond ale nepřestává doufat, že k opravě jednou dojde. A že lázně naváží na věhlas, za kterým se sem jezdilo ze všech koutů země.

Klíčová slova:

univerzita Německo

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři