Novinky a názory / názory a komentáře

Modulárně za velkou louží

Architektura, v níž se snoubí environmentální principy s nejmodernější technologií počítačové analýzy. Architektura energeticky hospodárná, která je navržena s ohledem na krajinu a lidské zdraví.... Tak by se daly charakterizovat projekty New Yorského studia Garrison Architects, mezi kterými najdeme také řadu modulárních staveb.

Lea Dostálová , 1. 11. 2013

Společnost s více než dvacetiletou tradicí založil v roce 1991 James Garisson, absolvent Syracuse University School of Architecture. Architekt, který se během svého působení v Polshek Partnership Architects podílel na projektech jako je Masterplan muzea v Brooklynu či Národní síň slávy vynálezců v Akonu.

Garrison Architects jsou označováni za průkopníky v oblasti moderního udržitelného designu, který klade důraz na tektonickou formu, odolnost a dlouhodobou životnost konstrukce.

Studio se též systematicky zabývá výzkumem. Dlouhodobě řeší možnosti odstranění klimatizace ve veřejných budovách, způsoby ochrany pitné vody, přírodních zdrojů a řadu dalších. Výsledky výzkumu využívá v projektech svých modulárních objektů, které se vyznačují konstrukcí s velkou životností. Navíc je lze postavit snadno a rychle a ušetřit tak energii i stavební náklady.

Garrison Architects se pyšní řadou ocenění svých realizací. Z poslední doby stojí za zmínku prestižní NYC Public Design Comission Award (2013) za projekt regenerace New York City Beach, pro kterou navrhli 37 modulárních objektů, vyzdvižených nad terén. To z důvodu ochrany před větrnými bouřemi a hurikány.

Objekty jsou rozmístěny na celkem patnácti místech na Rockaway Beach (Queens), Coney Islandu (Brooklyn), Midland Beach, Wolfe’s Pond Park a Cedar Grove (Staten Island). Projekt je součástí kompletní přestavby pláží, postižených hurikánem Sandy, která zahrnuje krajinářskou úpravu (Mathews Nielsen Landscape Architects), renovaci prodejních stánků (age & Coombe Architects) a vylepšení Steeplechase Pier na Coney Islandu (LTL Architects).

Studio se zabývá též inovacemi v oblasti konstrukcí. V této souvislosti stojí za pozornost projekt modulární víkendové chaty Koby Cottage v Michaganu. Koby je prvním domem s konstrukci typu KFS (Kullman Frame System). Jedná se o prostorově velmi tuhý modulární rámový systém, složený z dutých ocelových trubek. Mimořádná pevnost rámu umožňuje značné vykonzolování konstrukce a nabízí možnost velkých okenních otvorů.

Z kategorie veřejných budov bychom neměli opomenout Lehman College Day Care Center (Bronx, New York). Objekt kombinuje nejmodernější design s principy udržitelné výstavby. Nosná konstrukce budovy totiž nebyla složena na stavební parcele, ale sestavena mimo ni a na místo určení dopravena jako již dokončená. To vše v jediném týdnu a bez omezení provozu univerzitního kampusu, jehož je součástí.

Modulární architektura v podání Garrison Architects, to jsou kvalitní realizace vysoké estetické hodnoty, u kterých bychom sotva hádali, že se jedná o stavebnice z buněk typizovaných rozměrů. Doufejme, že i modulární stavby v našich zeměpisných šířkách brzy dosáhnou takovéto úrovně.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři