Z loňského ročníku festivalu v Praze Foto: Kruh
Novinky a názory / zprávy

Mottem letošního Dne architektury je „nebourej, transformuj“. Festival láká na 300 akcí po celé republice i na Slovensku

Architektonické skvosty i zapomenuté stavby, domy, které znovu ožily díky rekonstrukcím, dílo Josipa Plečnika i jeho následovníků, realizace přední české architektky Aleny Šrámkové, stavby šetrné k životnímu prostředí a mnohem více představí od 30. 9. do 6. 10. festival Den architektury. Nejrozsáhlejší festival o architektuře u nás letos zamíří do stovky měst a obcí v České republice i na Slovensku a nabídne na 300 zdarma přístupných exkurzí do běžně nepřístupných budov, komentovaných procházek, přednášek, workshopů i akcí pro děti.

KRUH z. s. , 6. 9. 2022

Hlavním tématem letošního ročníku festivalu Den architektury jsou rekonstrukce a obnovy. „Nejen v rámci Dne architektury dlouhodobě sledujeme téma udržitelnosti v architektuře, se kterým souvisí letošní hlavní festivalová sekce i další festivalová linka věnovaná zelené architektuře. Jednou z cest k udržitelnosti jsou pro nás i renovace staveb a odklon od bourání odkazu 20. století. Napříč republikou jsme svědky mazání paměti tohoto období, jejíž nahrazování nepřináší větší hodnotu. Jsme přesvědčeni o tom, že kvalitní rekonstrukce či revitalizace mohou být větším přínosem nejen pro investora, ale i pro veřejnost,“ vysvětluje zakladatelka a ředitelka Dne architektury, Marcela Steinbachová.

Program nabídne příklady zdárných řešení rekonstrukcí či obnov od drobných staveb až po urbanistické komplexy a krajinné kompozice. V rámci festivalu se veřejnosti otevřou například Palác Langhans, který získal ocenění Stavba roku 2003 nebo dům Na Skále v Truhlářské ulici, který byl transformován na volnočasové centrum Jednička.V Brně bude možné navštívit Otevřenou zahradu, nízkoenergetickou administrativní budovu, která po rozsáhlé rekonstrukci disponuje například vlastní fotovoltaickou elektrárnou. Dále program zve i na prohlídku zvířecího krematoria Věčná Loviště v Žižicích, kulturního centra Telegraph v Olomouci, nově zrekonstruované budovy ostravských jatek nebo Domu umění v Ústí nad Labem, který vznikl v budově bývalé univerzitní menzy.

Zelenější města

Témata letošního Světového dne architektury navazují na evropskou iniciativu Evropský rok zelenějších měst 2022, který si klade za cíl poukázat na význam zelené infrastruktury a nevyužité možnosti zvyšování kvality života ve městech a povzbudit občany k místní agendě. Den architektury tak představí i zdařilé revitalizace veřejných prostranství, nové parky, nová krajinná řešení s ohledem na modrozelenou infrastrukturu i ekologické budovy. Nabídne například prohlídku nové regionální centrály ČSOB v Hradci Králové ateliéru Projektil architekti nebo unikátní dřevostavby pro sídlo Kloboucké lesní ateliéru Mjölk. V Praze se zaměří mimo jiné na proměny ostrova Štvanice, zahrady v Emauzích, pražské nouzové kolonie na periferii Prahy nebo proměny a vize veřejných prostranství na Vyšehradě.  V Brně se mohou zájemci těšit například na komentovanou procházku po jednotlivých fázích úprav ploch veřejné i soukromé zeleně od parku Lužánky až do Černých Polí.

Pocta Josipu Plečnikovi

Slovinský architekt Josip Plečnik je předním představitelem moderní i klasicistní architektury, kterému se podařilo vtisknout jedinečný charakter Pražskému hradu i celé řadě dalších míst, ale také ovlivnit myšlení celé generace architektů. Festival nabídne hned několik akcí věnovaných právě Pražskému hradu nebo kostelu Nejsvětějšího Srdce Páně a bude se věnovat i širším souvislostem Plečnikova odkazu v dějinách architektury, k němuž neodmyslitelně patří téma státnosti a role reprezentativní architektury. V programu se zaměří i na tvorbu jeho žáků a následovníků jakými byli například Josef Fuchs nebo Otto Rothmayer. Po jeho odkazu tak festivalové cesty povedou vedle Prahy do Brna, Zlína nebo Olomouce.

Součástí programu Dne architektury bude i mimořádné uvedení skladby jazzového muzikanta Emila Viklického Pocta Josipu Plečnikovi, která zazní 4. října v Plečnikově kostele na pražských Vinohradech. Mimořádné dílo Viklický zkomponoval na motivy korespondence dcery TGM, Alice Masarykové, a právě architekta Plečnika. 

Foto: Zásahy Josipa Plečnika na Pražském hradě

Pocta Aleně Šrámkové

Den architektury věnuje samostatnou programovou sekci poctě první dámě české poválečné architektury Aleně Šrámkové, která zemřela v březnu letošního roku. Alena Šrámková patří mezi nejvýraznější osobnosti české architektury několika posledních dekád a její osobitý rukopis nalezneme pod celou řadou významných staveb. V Praze festival vedle architektonické procházky po jejích realizacích v centru města i na sídlišti Lužiny blíže představí například Novou budovu Fakulty architektury ČVUT nebo přestavbu ateliéru Věry a Vladimíra Janouškových, dále nabídne prohlídku Vily v Černošicích, meteorologické stanice v Maškově u Chebu nebo procházku kolem Tyršova mostu v Přerově.

Budoucnost měst

Celým programem Dne architektury se prolínají nejrůznější debaty o budoucnosti měst a konkrétních míst. Do diskusí se zapojí architekti, místní odborníci i veřejnost. Například v Olomouci je na programu veřejná debata o potenciálu a další budoucnosti bývalých Kasáren hanáckého pluku a v Ostravě bude například představen vítězný návrh architektonické soutěže proměny náměstí „Benešáku“. V rámci festivalu se uskuteční debaty o minulosti, současnosti a budoucnosti Liberce a Ústí nad Labem. Stejně tak v Mostě se zaměří na aktuální problémy, plány dostavby minulé i současné i možnosti do budoucna.

Paralelně s festivalem Den architektury probíhá také mezinárodní filmový festival Film a architektura. 11. ročník zamíří ve dnech 29. 9. – 4. 10. do českých a slovenských kinosálů i nevšedních prostor. Letos představí 34 filmů v pěti festivalových sekcích – Body zlomů, Pocta Aleně Šrámkové, Neviditelní architekti, Design & Build a Inspirace Jana Hřebejka.  Nebudou chybět ani diskuze s tvůrci, odborníky a publicisty.  Letošní program otevře 22. září warm-up projekce španělský snímek VALLDAURA: A Quarantine Cabin zdarma v prostorách Fakulty architektury ČVUT. Promítání snímků nejen o architektuře se uskuteční v celkem 23 městech po celé republice, na Slovensku i v Berlíně. Detailní program a vstupenky naleznete webu www.filmarchitektura.cz.

Pořadatelem festivalů Den architektury a Film a architektura je spolek Kruh, který čerpá z více než dvou desítek let zkušeností v oboru a dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech. Vznikla tak síť, do níž se v průběhu deseti let zapojilo na 180 měst na území České republiky i na Slovensku. Den architektury se tradičně koná u příležitosti Světového dne architektury, který připadá na první pondělí v říjnu.

  • autor: KRUH z. s. *
  • publikováno: * 6. 9. 2022
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři