Novinky a názory / zprávy

Sedm filmů a dokumentů, které si nenechat ujít během festivalu Film a architektura 2021

Už dnes startuje pětidenní festival spolku KRUH zasvěcený filmům a architektuře. Festival Film a architektura nabídne přes 20 mezinárodních a tuzemských snímků, které odvysílá v 17 městech po celé republice. Program festivalu je stejně jako v minulých letech mimořádně nabitý, přinášíme proto výběr sedmi filmů, které byste si neměli nechat ujít.

EARCH.CZ , 30. 9. 2021

Spaceship Earth (režie Matt Wolf, 2020)

PRAHA: čtvrtek 30. 9., 20:30, Kino Světozor, vstupné 140 Kč

Fascinující příběh futuristického komplexu Biosféra 2 – architektonického a ekologického experimentu. V 90. letech se po dobu dvou let hermeticky uzavřelo před okolním světem osm idealistických vědců. Inspirováni prací architekta Buckminstera Fullera a sci-fi filmem Tichý běh započali ambiciózní projekt simulace života v kosmické kolonii, který provázela řada nejen technických problémů, ale také kontroverzí.

Spaceship Earth, trailer (režie Matt Wolf, 2020)

Body Buildings (režie Henrique Pina, 2021)

PRAHA: pátek 1. 10., 18:00, CAMP, vstupné zdarma

Vizuálně poutavé propojení tance, architektury a filmu na unikátních architektonických lokacích Portugalska. Film oživuje pohybem tančících těl statickou povahu staveb od světově uznávaných architektů, jakými jsou João Luís Carrilho da Graça, Álvaro Siza Vieira, Eduardo Souto de Moura, João Mendes Ribeiro či Paulo David, a podtrhuje jedinečnost každé z nich. Šest zcela odlišných choreografií pracuje s vybranými prostory zcela individuálně, přesto tvoří kompatibilní filmařský celek.

 

Body Buildings, trailer (režie Henrique Pina, 2021)

The New Bauhaus (režie Alysa Nahmias, 2019)

PRAHA: pátek 1. 10., 20:30, Kino Světozor, vstupné 140 Kč

Intimní cesta Lászla Moholy-Nagye, významné postavy Bauhausu, za oceán. Cílem cesty bylo pokračovat v idejích této vlivné evropské školy v USA a nakonec vyústila v otevření nové instituce v Chicagu, nazvané jednoduše – The New Bauhaus. Jedinečné propojení architektury, umění a designu vystupuje na povrch z archivních materiálů i z rozhovorů se zajímavými osobnostmi z umělcovy rodiny či jeho současných obdivovatelů.

The New Bauhaus, trailer (režie Alysa Nahmias, 2019)

A Machine to Live In (režie Yoni Goldstein, Meredith Zielke, 2020)

PRAHA: neděle 3. 10., 18:00, CAMP, vstupné zdarma

Je Brasília výsledkem vrcholu modernistického hnutí, nebo spíše architektonické utopie? Opulentní projekt takzvaného města pro budoucnost architekta Oscara Niemeyera a urbanisty Lucia Costy dokument zachycuje spíše jako neobydlený umělý svět. A Machine to Live In snímá vizuální krásu tohoto díla a staví ji do kontextu s mystickou architekturou kultů a utopických měst v odlehlém vnitrozemí Brazílie.

A Machine to Live In, trailer (režie Yoni Goldstein, Meredith Zielke, 2020)

Inside Prora (režie Nico Weber, 2020)

PRAHA neděle 3. 10., 20:30, Kino Světozor, vstupné 140 Kč

Prora, takzvané „Monstrum u moře“, je považováno za nejdelší stavbu na světě. Plánované bylo původně jako přímořské letovisko Třetí říše, po 2. světové válce bylo přeměněno na jednu z největších kasáren v NDR. Po znovusjednocení Německa bylo na dlouhou dobu opuštěno, nyní se v této budově otevírají hotely a prodávají rekreační apartmány. Film zkoumá a odhaluje různé historické, architektonické a psychologické vrstvy tohoto komplexu, vytváří překvapivá spojení mezi lidmi a stavbou, ale i mezi moderní architekturou a fenoménem masové turistiky.

Inside Prora (režie Nico Weber, 2020)

L’Esprit Le Corbusier (režie Gilles Coudert, 2019)

PRAHA: neděle 3. 10., 20:30, Kino Světozor, vstupné 140

Vyprávění režiséra Gillese Couderta o dospívání v největším souboru staveb Le Corbusiera v Evropě kombinuje svědectví mnoha současných tvůrců a obyvatel, kteří si každý svým způsobem nárokují vliv a odkaz tohoto revolučního architekta. Film přibližuje tři hlavní urbanistická díla Le Corbusiera – architektonický celek ve Firminy, letní dům Cabanon de Roquebrune a známou bytovou jednotku Cité Radieuse v Marseille. Přináší výjimečné obrazy těchto míst i nepublikované archivní záběry každodenního života 70. let.

L’Esprit Le Corbusier, trailer (režie Gilles Coudert, 2019)

Mario Botta. The Space Beyond (režie Loretta Dalpozzo, Michèle Volontè, 2018)

PRAHA: pondělí 4. 10., 20:30, Kino Světozor, vstupné 140 Kč

Švýcarský architekt Mario Botta se specializuje na sakrální stavby a ke každé z nich přistupuje individuálně.Jako jeden z mála vybudoval modlitební místa pro tři hlavní monoteistická náboženství – kaple a kostely, synagogy a nyní také mešitu. Snímek putuje do Číny, Jižní Koreje, Izraele, Itálie a Švýcarska a představuje nejen tyto unikátní budovy, ale i část tvůrčího procesu a úvahy o společnosti ve vztahu k posvátným prostorám, které se za nimi skrývají.

Mario Botta. The Space Beyond, trailer (režie Loretta Dalpozzo, Michèle Volontè, 2018)

Více informací o programu včetně rezervace lístků na webových stánkách festivalu.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři