Novinky a názory / historie a teorie

Socha Radostný den se navrátí na Vyšehrad. Z předprostoru Paláce kultury zmizela po sametové revoluci

Ikonická vyšehradská socha „Radostný den“ se s pomocí veřejnosti navrátí na piedestal na severní terasu u metra Vyšehrad. Bronzová socha na žulovém podstavci zobrazující radost matky s dcerou ze života byla odhalena v roce 1981, když se otvíral tehdejší Palác kultury, dnešní Kongresové centrum Praha. Po sametové revoluci ale byla socha odstraněna, což u místní komunity dodnes vyvolává nevoli. Kongresové centrum se proto u příležitosti oslav 40 let své existence rozhodlo oblíbenou sochu zrestaurovat a na prostranství ji vrátit. Na pokrytí nákladů spojených s obnovou sochy otevřelo centrum veřejnou sbírku. Do ní se může posláním finančního daru na transparentní účet 198120214050/0100 zapojit každý, kdo chce mít na Vyšehradě opět „Radostný den“.

EARCH.CZ , 4. 9. 2021

„Lidé nás často prosí, abychom sochu Radostný den vrátili na osiřelý podstavec. Ačkoliv chceme lokálním patriotům už dlouho vyhovět, chybějí nám prostředky na její opravu. Doufáme proto, že se nám je díky veřejné sbírce podaří shromáždit a socha tak získá potřebnou péči,“ upřesňuje účel sbírky Lenka Žlebková, generální ředitelka Kongresového centra Praha.

Cílem vyhlášené sbírky Kongresového centra je vybrat 250 000 Kč. Je to částka potřebná k renovaci bronzové sochy a také k opravě žulového podstavce, který je její součástí a stojí na Severní terase Kongresového centra. Příspěvek, který pomůže sochu navrátit na její původní místo, mohou lidé posílat na transparentní účet s číslem 198120214050/0100. Pokud se potřebná částka stihne vybrat do konce roku 2021, měl by být dostatek času na to, aby se „Radostný den“ navrátil na Vyšehrad 41 let po jeho prvním odhalení, tedy v dubnu 2022.

Socha Radostný den od Jana Hány z roku 1981, Zdroj: Vyšehradskej.cz

Sochař, který oslnil i Nagasaki

Na soše Radostný den pracoval významný a celosvětově uznávaný akademický sochař Jan Hána, profesor a rektor Akademie výtvarných umění, na přelomu 70. a 80. let 20. století. Tato socha ženy s šeříkovou ratolestí a dcerkou po boku zapadala svým ztvárněním do hlavního proudu jeho tvorby, v níž se zaměřoval na figurální sochy a plastiky žen a zasazoval je do duchu socialistického realismu. Sochu s podobným tématem autor mimo jiné vytvořil i pro Mírový park v Nagasaki, jejíž věrná kopie stojí na vrcholu Černé Hory v Krkonoších.

Benefiční procházka pro lokální patrioty i milovníky umění

„Sochu Radostný den i další zapomenuté sochařské skvosty si mohou lidé prohlédnout během benefiční vyšehradské procházky, kterou pro milovníky umění i lokální patrioty organizujeme v pondělí 13. 9. od 17 h,“ říká ředitelka KCP Lenka Žlebková. Vycházku za opomíjenými poklady povede ředitel NKP Vyšehrad, Ing. arch. Petr Kučera. Sraz je pro zájemce před Bazilikou sv. Petra a Pavla na Vyšehradě a vstupné činí 200 Kč. Celá částka přitom poputuje na transparentní účet sbírky jako příspěvek na návrat Radostného dne na Vyšehrad.

Webová stránka sbírky: https://www.praguecc.cz/cz/radostny-den

Benefiční procházka – událost na Facebooku: https://www.facebook.com/events/213944527373092

Transparentní účet sbírky: https://www.kb.cz/cs/transparentni-ucty/19-8120214050

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 4. 9. 2021
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

socha poválečná architektura

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři