Novinky a názory / zprávy

Stanovisko investora k plánované přestavbě Domu Radost

Vizualizace návrhu přestavby Domu Radost na pražském Žižkově Foto: monolot

Publikujeme stanovisko investora jako reakci na dříve publikovaný článek Developerský rozmar? Pražské ikoně funkcionalismu hrozí fatální přestavba, ve kterém interpretujeme otevřený dopis adresovaný ministru kultury Martinu Baxovi. Signatáři dopisu v něm vyzývají k přezkumu stanoviska Odboru památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy, který přestavbu budovy bývalého Všeobecného penzijního ústavu na Žižkově povolil.

Dům Radost , 15. 3. 2022

V článku Developerský rozmar? Pražské ikoně funkcionalismu hrozí fatální přestavba ze dne 4.2. a aktualizovaném dne 7.2., byla uvedena řada nepravdivých a zavádějících informací, které poškozují dobré jméno společnosti Dům RADOST, a.s. Ta chce rekonstrukcí domu zachovat jeho historickou hodnotu a zároveň budovu otevřít k využití veřejnosti. Není tedy pravda, jak článek tvrdil, že:

  • Navrhované úpravy domu jsou v rozporu se zásadami památkové péče. - Naopak, naše návrhy jsou plně v souladu se zákonem. Návrhy na rekonstrukci domu mají za cíl zachovat dům pro další generace a otevřít jej veřejnosti.
  • Plánovaný návrh na přestavbu domu počítá se zvýšením všech jeho hmot. - Z pěti hmot se navyšují pouze dvě, a to krajní křídla do Seifertovy a U Rajské zahrady. Tato krajní křídla se však nezvyšují ve dvojnásobné výšce, jak je nepravdivě uvedeno v otevřeném dopise ministrovi kultury, na který redakce EARCH v článku odkazuje.
  • Národní památkový ústav se postavil zamítavě k návrhu na rekonstrukci domu. - Varianta, která se ve skutečnosti projednávala, nebyla nikdy oficiálně zamítnuta Národním památkovým ústavem. Ten své stanovisko rozdělil na dvě části. Část opravdu zamítl a druhou část s podmínkami schválil. Značná část těchto podmínek nám byla následně uložena ke splnění stanoviskem odboru památkové péče hl.m.Prahy. Společnost Dům RADOST, a.s., nyní pracuje na tom, aby byly veškeré podmínky památkářů pro plánovanou rekonstrukci domu co nejdříve splněny.
  • Dochází ke zrušení řady dochovaných interiérových prvků. – Naopak, maximum dochovaných prvků bude zachováno a dům si zachová jako celek původní ráz svého interiéru.
  • Společnost Dům RADOST, a.s., usiluje o radikální přestavbu domu. - Naopak, návrh na rekonstrukci domu vychází z původního záměru architektů Karla Honzíka a Josefa Havlíčka včetně vybudování lázní a doplňuje budovu nízkým parterem orientačně maximálně 1m nad výškou stávajících zdí a objektů kolem domu již postavených. Takové úpravy nelze v žádném případě považovat za radikální přestavbu.
  • Tvrzení, že v domě budou vytvořeny byty. - V domě bude 50% ploch sloužit jako nájemní bydlení s ubytovacími jednotkami určené zejména mladým lidem, studentům, osobám přijíždějícím za prací, policistům, zdravotnickému personálu, učitelům, hasičům a zbylá část bude sloužit jako společensko-kulturní centrum, služby a kanceláře.

U článku byly dále uvedeny v grafické formě nepravdivé architektonické vizualizace. Proto uveřejňujeme podklady, které ukazují zamýšlenou a projednávanou podobu rekonstrukce.

Foto: Vizualizace návrhu přestavby Domu Radost na pražském Žižkově

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři