Novinky a názory / zprávy

Studio Reaktor vypracovalo po Prahu 5 urbanisticko-krajinářskou studii Vidoule (ne)změněná

Architektonické Studio Reaktor z pražských Holešovic vypracovalo pro MČ Praha 5 urbanisticko-krajinářskou studii Vidoule (ne)změněná. Řešení Studia Reaktor klade důraz na logické pěší propojení městských částí a zachování přírodního nerušeného rázu krajiny. Zároveň vhodně začleňuje řadu rekreačních aktivit (běhání, cyklistika, in-line dráha), jako je tomu například u sportoviště Ladronka. Výjimečnost řešení v případě Vidoule spočívá v citlivém přístupu k navrhované revitalizaci, jež obyvatelům Prahy poskytne možnost sportování v divoké přírodě.

Studio Reaktor , 29. 6. 2020

Jak konkrétně by se mělo doposud zpustlé území Vidoule proměnit?  „Náš koncept vychází ze současného stavu, který se nebude nijak zásadně měnit. Hledáme spojitost mezi prvky divoké přírody a aktivním užíváním parku. Vidoule by se tak měla stát místem, kam si Pražané mohou jít zaběhat, zároveň si však zachová svůj přírodní charakter," popisuje architekt Jan Kačer ze Studia Reaktor. 

V parku jsou plánovány tři hlavní cesty, přes něž by bylo možné projít park do jiné městské části. Na vrcholu kopce budou louky, sady, cyklistické stezky nebo dětské hřiště. Plánuje se také revitalizace zachovaných podzemních objektů (armádních bunkrů) s novým využitím, například pro spolky, či stánek občerstvení. 

Tabulová hora Vidoule leží v severozápadním cípu Jinonic, mezi Košíři a Butovicemi. Koncept s názvem Vidoule (ne)změněná vychází z jednoznačného genia loci místa – tj. divoké přírody uprostřed rozvíjejícího se města. A ze samotné podstaty názvu hory Vidoule - viděti. Pro své panoramatické výhledy na celou Prahu je toto místo unikátem v systému pražských parků. 

Urbanisticko-krajinářská studie Vidoule (ne)změněná. Zdroj: Studio Reaktor

Necelých sedm hektarů rozlehlá přírodní památka s měkkýši a vzácnými rostlinami byla opakovaně diskutována ve spojitosti s plány developerů, kteří chtěli kvůli bytové výstavbě na části přírodního parku několikrát změnit územní plán.

Pražští zastupitelé schválili v březnu 2020 nákup posledního většího pozemku na Vidouli za 43 milionů korun, čímž bylo definitivně rozhodnuto o budoucnosti této přírodní památky a přiblížila se realizace rekreačního areálu. „Klíčové pozemky včetně přístupů již máme pohromadě, zbývá dořešit některé menší. Pozemky by měly být postupně převedeny do správy Prahy 5,“ řekl deníku E15 magistrátní radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

Ing. Arch. Jan Kačer ze Studia Reaktor k této pozitivní zprávě dodává: „Teď když jsou pozemky vykoupené, nic už nebrání pokračování studie a projektu směrem k projednání a realizaci. Rádi bychom také začali detailně řešit jednotlivá místa, herní prvky, vybavení, mobiliář, vstupy atd.“ 

Urbanisticko-krajinářská studie Vidoule (ne)změněná. Zdroj: Studio Reaktor

Klíčová slova:

studie krajina

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři