Novinky a názory / zprávy

Tvor na Time Square v New Yorku!

Vzpomínáte si na loňského vítěze Národní ceny za studentský design 2010 Jindřicha Vodičku a jeho interaktivní svítidlo Tvor? A chcete vědět, co se s Tvorem a kolem něho dělo, když jsme ho vypustili jedné dubnové noci na Time Square v New Yorku?

Lenka Žižková , 25. 5. 2011

Středobod velkoměstského všehomíra newyorské Time Square hned tak něco nepřekvapí. Je tam koncentrace všeho, co je typické pro světové metropole a New York zvláště – mrakodrapy různých stylů, výšek a z různorodých materiálů, stovky pohyblivých reklam, z nichž se jednomu tají dech, ústředí světových reklamních mocností a mediálních magnátů, firem a jejich zastoupení, hukot dopravy, davy chodců, kteří se valí jako povodňová vlna, a hned poté si sednou zcela znaveni kamkoliv na dlažbu, aby se dav přes ně přehnal, stanice metra, policie NYC s gigantickými a hřmícími motorkami seřazenými do jednoho šiku, jezdci na kolech i in-line bruslích, fronty na lístky na muzikály na Brodway, velký a barevně prozářený amfiteátr, na jehož schodech sedí stovky lelkujících a fotografující pozorovatelů. Proudící dav převálcuje nebo pohltí každého. Time Square nabízí fantastickou atmosféru, kde se potkávají lidé všech národů, ras, náboženství, barvy kůže, stáří, pohlaví, sexuální orientace. Je to dlouhý pulzující prostor s rychlým, horkým a dynamickým dechem.

Jednoho pozdního dubnového večera letošního roku se však dav návštěvníků Time Square v tom děsném mumraji zastavil a nevěřícně sledoval kolébající se objekt. Znáte ho, protože šlo o Tvora, který vyhrál loni Národní cenu za studentský design 2010. Jak se na Time Square dostal?

Je totiž nejatraktivnějším exponátem výstavy New g(o)ods! / Nový (z)boží v galerii Českého centra v Bohemia National Hall. Onoho dubnového večera vzali Jindra Vodička a Jirka Toman do náručí Tvora z výstavy, kterou stavěli, aby mu ukázali velký svět a on se tomuto světu předvedl. Odjeli s ním běžným linkovým autobusem na Time Square. Tvor, který vyhledává tmu, aby ji prosvítil, se zatočil, zakýval, poklonil davům a dal do hledání. Dav se rozestoupil, nevěřícně a zvědavě objekt pozoroval, někdo si sáhl, někdo jen sledoval, přiběhly děti, aby ho viděly zblízka, prstíčky zadloubaly, a pak zaujal i policii, která prostor bedlivě hlídá.

Tvor si z nikoho nic nedělal, trajdal náměstím a hledal jeho temné kouty. Dětem se o něm jistě ještě někde zdá a my měli velikou radost z toho, že jsme miláčka Tvora mohli představit tomu velkému světu. A tak se slova „český design" dostala do velkého světa i prostřednictvím tohoto milého interaktivního svítidla na Time Square také.

Lenka Žižková pro Designcabinet

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři