Novinky a názory / zprávy

V architektonické soutěži na lávku přes Berounku v Hlásné Třebáni zvítězilo studio Stráský, Hustý a partneři

Jednokolová architektonicko-konstrukční soutěž na návrh nové lávky přes Berounku, kterou obec Hlásná Třebáň vyhlásila v červenci loňského roku, zná svého vítěze. Ze sedmi soutěžních týmů ocenila odborná porota, složená z architektů a odborníků na mostové konstrukce, tři projekty, které vynikaly svým přístupem k okolní přírodě. Vítězný projekt pochází z dílny brněnského ateliéru Stráský Hustý a partneři, jehož portfolio je plné mostových konstrukcí nejen z České republiky.

Tereza Hůrská , 12. 2. 2019

V červenci minulého roku vyhlásila středočeská obec Hlásná Třebáň užší jednokolovou architektonickou soutěž na návrh nové lávky, která umožní její spojení se "sesterskou" obcí Zadní Třebání ležící na druhém břehu řeky Berounky. Již od roku 1960 sice propojuje obě obce pěší lávka, ta je však vinnou několika povodní a nedostatečné údržby v havarijním technickém stavu. Vzhledem k to, že lávka hraje ve fungování Hlásné Třebáně důležitou roli jako jediná přímá cesta na vlakové nádraží na protějším břehu a je také součástí frekventované cyklostezky mířící na nedaleký Karlštejn, rozhodla se obec původní konstrukci nahradit a podobu nové lávky vyřešit prostřednictvím soutěže. 

Z přihlášených 21 ateliérů vybrala začátkem září 2018 odborná porota sedm soutěžících, z nichž následně v listopadu vybrala vítěze. Klíčovými požadavky při hodnocení návrhů byly především soulad s okolní krajinou, ale také proveditelnost navržené konstrukce. Právě tyto body porota vyzdvihla u vítězného projektu, který pochází ze studia Stráský, Hustý a partneři. Architekti navrhli geometrickou elegantní stavbu bez konstrukce nad mostovkou, která se ve středové části rozšiřuje a umožňuje tak přecházejícím se klidně zastavit a kochat se okolní přírodou. Druhými oceněnými jsou architekti z ateliéru Ehl & Koumar, jejichž návrh spočívá v lehké obloukové konstrukci s maximálně transparentní síťovou výplní. Třetí oceněnou pozici obsadilo Sdružení Pontex & Atelier 6. 

Z vítězů bude následně vybrán projektant, jež návrh lávky podrobněji rozpracuje. V současné době obec usiluje o získání prostředků z dotací, jež by v maximální možné míře pokryly náklady na výstavbu lávky. Ta je předběžně odhadována na 45 milionů korun. 

SOUTĚŽNÍ TÝMY

Stráský, Hustý a partneři s.r.o.

Ehl & Kumar architekti s.r.o.

Sdružení Pontex & Atelier 6

Blank Tej s.r.o.

Ivan Kroupa architekti

Sdružení architektů Jurák - Filsak

ODBORNÁ POROTA

Prof. Ing. arch. Mirko Baum

Ing. Akad. arch. Jan Šépka

Ing. Milan Komínek

Ing. arch. Tomáš Pavlas

Dr. Ing. Petr Vítek

 

1. místo získalo studio Stráský, Hustý a partneři, s.r.o. 

 

 

Foto: EARCH

2. místo obsadilo studio Ehl & Koumar architekti s.r.o.

 

 

Foto: EARCH

Na 3. místě skončilo Sdružení Pontex & Atelier 6

 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři