Novinky a názory / zprávy

V centru Liberce vznikla nová stavba od architekta Bořka Šípka

Od prosince se Liberec může pyšnit novým objektem od významného architekta. V lukrativní lokalitě Hrazené ulice vznikla moderní stavba od architekta a designéra Bořka Šípka. Čtyřpodlažní variabilní budova nabídne prostor pro kanceláře a obchody, přilehlá platanová alej místo pro odpočinek a relax.

EARCH.CZ , 5. 12. 2014

Nejnovější architektonický projekt Bořka Šípka v České republice, na jehož návrhu spolupracovali také významní architekti Ondřej Kukral a Pavel Rek, představuje multifunkční budova, která nabízí obchodní a kancelářské prostory s možností přestavby na byty. Stavba ve své finální podobě poskytuje 1800 m² využitelné plochy, z toho 1500 m² určených pro kancelářské nebo bytové prostory a 300 m² maloobchodních prostor. K budově náleží téměř 30 nových parkovacích míst umístěných ve vnitrobloku. Budova je vybavena dvěma osobními výtahy, které zabezpečují bezbariérový přístup do všech prostorů, bezpečnostním protipožárním systémem a nonstop ostrahou.

"Firmy si obvykle nechávají postavit pravoúhlé administrativní budovy nebo kolosální byznys centra, pro Živéfirmy.cz jsme však navrhli v podstatě celou ulici,“ říká s úsměvem architekt Bořek Šípek a pokračuje: „od začátku mě fascinovala možnost přinést něco nového do této historické části města. Zástavba, která zde před tím byla, se totiž už dlouhou dobu nacházela v kritickém stavu a my jsme odrazu měli možnost to změnit. Jsem opravdu moc rád, že jsme na tuto změnu měli s investorem stejný pohled a i když jsme se vydali cestou invence a kreativity, bylo to s ohledem na původní ráz okolí. Dá se říct, že jsme této lokalitě vdechli nový život, a také proto jsme se budovu rozhodli pojmenovat Databox Živý dům.“

Pět domů propojených v jeden

Fasáda budovy vytváří iluzi pěti navzájem nezávislých bytových domů, jednotlivé patra interiéru jsou však vzájemně zcela provázaná a tvoří otevřenou variabilní plochu. Dílčí části domu se navzájem odlišují barevným provedením v teplých tónech, které lokalitu celkově rozzářily. Zároveň vynikají různými dekorativními prvky a jsou vybavené balkóny, lodžiemi a terasami. Balkóny jsou doplněné o skleněné elementy z dílny Bořka Šípka speciálně navržené pro tuto stavbu. Terasy ozvláštňují fasádní průhledy vytvořené z pohledového betonu. Spodní část fasády je tvořena obkladem z řeckého travertinu.

Variabilní interiér se přizpůsobí potřebám nájemníků

Netradičně řešené interiéry s dvojitou podlahou, umožňují velkou variabilitu proměny dispozice a snadnou přestavbu otevřených prostorů na menší kanceláře či bytové jednotky různých dispozic od 1+kk až po 4+kk. V současnosti se na třech podlažích budovy nachází kancelářské prostory splňující nejvyšší mezinárodní standardy. Nejvyšší čtvrté patro je vybavené zasedací místností, relax zónou pro zaměstnance a terasou s jedinečným výhledem na lokalitu Starého města.

Investor usiluje o celkovou revitalizaci lokality.V posledních letech prošla Hrazená ulice několika významnými rekonstrukcemi, přibily zde obytné domy, malé obchody, restaurace či horolezecké centrum pro aktivní oddych. Nová stavba od Bořka Šípka však započaté snahy o revitalizaci lokality konečně sjednotila a dodala jim výjimečný ráz.

„Hrazená ulice se nachází v atraktivní lokalitě v samotném srdci města, dlouhou dobu to ale byla část města, které se lidé vyhýbali. Od začátku jsme tedy k projektu přistupovali s tím, že architektonický návrh musí počítat s celkovou revitalizací prostředí. Byli jsme dokonce ochotni na vlastní náklady opravit část městské komunikace, která zde vede. Naší snahou bylo vytvořit příjemné místo pro lidi, které bude vhodné pro práci, bydlení, zábavu i volný čas a myslím, že se nám to v spolupráci s panem Šípkem opravdu povedlo,“ říká Daniel Peterka, investor stavby a majitel internetového portálu Živéfirmy.cz a dodává: „i proto nás velice potěšil a projektu přidal na jedinečnosti fakt, že v lokalitě již rostl platanový park, o jehož existenci se zasadili původní investoři obnovy celé lokality Hrazená.“

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 5. 12. 2014
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři