Novinky a názory / zprávy

Vitra Design Museum otevírá Barragán Gallery. Zpřístupňuje také rozsáhlý archiv slavného mexického architekta

Stáje San Cristóbal Estates (1967) od Luise Barragána Foto: Vitra Design Museum

Luis Barragán (1902–1988) je považován za jednoho z nejvýznamnějších mexických architektů 20. století. Od roku 1966 spravuje architektovu profesní pozůstalost Barragan Foundation, která sídlí ve švýcarském Birsfeldenu. Nyní se přesouvá do Vitra Design Musea ve Weil am Rhein.

Vitra Design Museum , 27. 7. 2022

Během posledních dvou desetiletí analyzoval malý tým výzkumníků pod vedením historika architektury Federica Zancy Barragánovo dílo a systematicky třídil archivní dokumenty. Součástí nově navázaného partnerství mezi Barragan Foundation a Vitra Design Museum je i přesun těchto materiálů do nových prostor v kampusu Vitra ve Weil am Rhein. Nadace má dále za cíl prohloubovat vědecký výzkum a spolupráce s dalšími institucemi, a právě proto se Barraganův archiv přesová do Vitra Design Musea, kde se nachází pozůstalosti dalších významných architektů a designérů jako jsou Charles a Ray Eamesovi, Alexander Girard, Anton Lorenz, George Nelson a Verner Panton.

Barragánův archiv najde své místo v nových prostorách Vitra Design Museum, které navrhl Dieter Thiel a které se nacházejí v těsné blízkosti Vitra Schaudepot. Tento krok obnáší i nejmodernější depositář pro dokumenty, studovnu pro výzkumníky a výstavní prostory Galerie Barragán. Výstava, kterou kurátoroval Martin Josephy ve spolupráci s Luisem E. Carranzou, odborníkem na latinskoamerickou architekturu, představí skici, fotografie a další materiály z Barragánova archivu doplněné o biografické detaily a ilustrovanou chronologii moderní architektury v Mexiku. Tento ucelený soubor dokumentů spolu s doplňujícími informacemi ukazuje Barragánův život a práci v širším kontextu.

Dílo Luise Barragána pokrývá šest desetiletí, od pozdních 20. do 80. let. Poté, co na sebe přitáhl mezinárodní pozornost svou první budovou postavenou v rodném městě Guadalajara, se Barragán v roce 1935 přestěhoval do Mexiko City, kde dále rozvíjel svůj jedinečný architektonický jazyk. Barragán zkombinoval mezinárodní modernistický výraz s tradičními prvky mexické kultury a krajiny, čímž vytvořil zcela originální formu vyjádření. Mezi jeho významné práce patří plán nové čtvrti Jardines del Pedregal (1945–1952) umístěné na lávové pláni jižně od Mexico City, jeho vlastní dům a studio (1948) a obytné domy v Las Arboledas (1957–1962) a Los Clubes (1961–1966). V roce 1980 byla Barragánovi udělena Pritzkerova cena za architekturu, nejvyšší ocenění v oboru.

Foto: Archiv obsahuje kresby, skici, plány, ale také fotografie, modely a nábytek Luise Barragána

Archiv obsahuje na 13500 skic, kreseb, plánů a dalších dokumentů, přibližně stejné množství fotografií, diapozitivů a negativů, dále modely, nábytek a různé předměty. Tento materiál byl v roce 1995 nabídnut k prodeji newyorským prodejcem Maxem Protetchem. Barragánova nadace byla založena s cílem zabránit rozptýlení architektovy pracovní pozůstalosti a zajistit její uchování pro budoucí studium. Postupem času byly provedeny další důležité doplňující akvizice, včetně sbírky negativů a originálních tisků mexického fotografa Armanda Salase Portugala, jehož úžasné fotografie Barragánových staveb jsou samy o sobě uměleckým dílem.

Předchozí spolupráce Barragan foundation a Vitra Design Museum vyústila v putovní výstavu Luis Barragán: The Quiet Revolution, která byla zahájena ve Weil am Rhein v roce 2000, následně se vydala na mezinárodní turné, a nakonec byla v roce 2002/03 představena v Museo de Bellas Artes v Mexico City. V současnosti Vitra Design Museum plánuje novou retrospektivu a Barragan Foundation připravuje ucelenou publikaci.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři