Novinky a názory / historie a teorie

Nový život českých industriálních staveb. Kniha mapuje architekturu konverzí

Nová kniha mapuje architekturu konverzí Foto: FA ČVUT

Publikace představuje 35 projektů, které vdechly nový život industriální architektuře.

Fakulta architektury ČVUT v Praze , 1. 4. 2022

Industriální architektura u nás stále nemá na růžích ustláno. Přestože se přístup veřejnosti k ní v posledních letech mění, často ještě mizí pod tlakem na uvolňování místa pro novou výstavbu, případně chátrá bez naděje na oživení. Kniha zaznamenala 35 projektů realizovaných v letech 2015–2020, které se dočkaly rekonstrukce a nového využití – pražská Jatka78, Bolt Tower v Dolní oblasti Vítkovice, Pivovar Kamenice, Vápenka u  Kovářské a další.

Editorem publikace je Benjamin Fragner z Výzkumného centra průmyslového dědictví Fakulty architektury ČVUT v Praze. „Nacházíme se stále sice v situaci poznamenané demolicemi a chátráním industriálních objektů, pod tlakem bourání a uvolňování stavebních parcel, po letech už ale také s rozpoznanými hodnotami a přibývajícími příklady architektury konverzí – jako východiska pro opuštěné stavby,“ představuje motivace vzniku knihy Benjamin Fragner a dodává: „Balancují mezi památkovou ochranou, autorskou intervencí, pragmatickou recyklací. Jsou ale i odezvou proměnlivé společenské atmosféry, obecnějších tendencí architektonické tvorby, vztahu k prostředí.“

Kniha je k dostání ve vybraných knihkupectvích, například v Univerzitním knihkupectví odborné literatury v Národní technické knihovně, knihkupectví Klubu Za starou Prahu u Juditiny věže, Galerii Jaroslava Fragnera, Galerii VI PER a dalších místech.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři