Novinky a názory / historie a teorie

Zdeněk Lukeš | Psí vycházka po Plečnikových zahradách...

... a Architoulky – program dalších vycházek po moderní architektuře.

Zdeněk Lukeš , 1. 8. 2012

Foto: eArch
V sobotu jsme se sešli v počtu hojném (odhaduji 60-70 lidí) na rozpáleném Hradčanském náměstí a postupně prošli tři Plečnikem navržené zahrady v hradním areálu: Na Baště, Rajskou a Na Valech. Místo popisu, co jsme viděli, odkazuji na články na Psu zde a zde a zde, kde je vše podstatné o těchto zahradách, budovaných ve 20. a 30. letech v éře TGM.

Navíc vychází pro zájemce o tuto tématiku knížka, kde najdete prakticky téměř vše, co slovinský architekt provedl na Hradě (a co se dochovalo), v Lánech a v dalších lokalitách (Hvězda, Broumov, Křivoklát, pražská asanace), tedy na území ČR. Průvodce vychází ve třech samostatných jazykových mutacích (kromě češtiny i angličtina a němčina), má přes 100 stran a asi 150 nových barevných fotografií Jiřího Podrazila + archívní černobílé snímky. Na rozdíl od předchozího průvodce, kterého jsme kdysi pro Plečnikovu výstavu 1996 dělali s Pavlem Štechou (a byl během dvou měsíců rozebrán), obsahuje naše nová knížka i podrobné texty ke každé lokalitě a přesná datování jednotlivých prvků, o mapkách nemluvě. Knížku vydal Foibos (ve spolupráci s SPH a APH), má rozumnou cenu a měla by se dostat co nejdříve do distribuce.

Foto: eArch

A právě s Foibosem a MČ Prahou 1 jsme připravili Architoulky - tématické vycházky k letošním výročím Jože Plečnika (1872-1957) a také Pavla Janáka (1882-1856), který mimochodem slovinského architekta nahradil na postu hradního architekta. Komu unikla vycházka po Jižních zahradách Pražského hradu, bude mít příležitost vidět je i v pondělí 6. srpna od 17 hodin (předem nutná rezervace - viz web Foibosu (www.foibos.cz), resp. MČ Praha 1 - neboť počet vycházníků je omezen, uzávěrka rezervací končí až po naplnění počtu účastníků – tedy nikoli 30. 7., jak je uvedeno na webu).

Foto: eArch

Další vycházka bude 21. 8. v úterý, opět od 17 hodin, kdy si prohlédneme Janákovy úpravy Černínského paláce (včetně interiéru), 4. září se vypravíme na prohlídku Janákem rekonstruovaných budov v areálu Pražského hradu, 13. 9. nás čekají Janákovy stavby v centru Prahy a konečně 27. 9. jeho vily na Ořechovce a na Babě, včetně vlastního domu (a snad stihneme i návštěvu hrobu u sv. Matěje). Pokyny a rezervace na tyto vycházky opět viz web Foibosu, resp. MČ Praha 1 (pro obyvatele tohoto obvodu jsou vycházky zdarma).

Psáno pro Neviditelného psa. Foto: Zdeněk Lukeš, Jiří Wagner

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři