Technologie / IT

ArchiCAD 17 – BIM žije v detailech

GRAPHISOFT® představil ArchiCAD® 17, nejnovější verzi svého BIM/CAD programu pro architekty a projektanty. "Sedmnáctka" značně zjednodušuje a zrychluje modelování a generování dokumentace v případech, kdy model zahrnuje podrobně zpracované konstrukční detaily. Nástroje a pracovní postupy ArchiCADu 17 umožňují, aby BIM model zůstal "živý" až do finálních fází projektu. Česká verze ArchiCADu 17 bude zpřístupněna v září.

EARCH.CZ , 21. 5. 2013

Vazby konstrukcí dle priorit – správně zobrazené výkresy detailů přímo z modelu

Nastavitelné priority vazeb mezi objekty společně s "inteligentními" konstrukčními materiály slouží k automatickému generování řezů a detailů. Rovněž vylepšení jako je inteligentní vazba objektů k výšce podlaží dělají z ArchiCADu aktuálně nejlepší dostupné BIM řešení pro zpracování výkresové dokumentace.

Zpracování dat na pozadí – velké a podrobné modely zůstávají "živé"

ArchiCAD 17 udělal další významný krok v hloubce využití vícejádrových systémů. Díky výpočtům na pozadí lze vytvářet a manipulovat s opravdu velkými a detailně zpracovanými projekty. Software disponuje vylepšením výkonu grafických modulů, při práci s extra velkými modely je 3D navigace plynulejší.

Rozšířená definice IFC Model View – OPEN BIM směřuje k podpoře národních norem

ArchiCAD 17 podporuje IFC Coordination View 2.0 a rozšiřuje funkce pro definování nových IFC dat, díky tomu odpovídá například požadavkům Concept Design BIM 2010 (vyžadováno GSA v USA), Statsbygg (Norsko), Senate Properties (Finsko), FM Handover (vyžaduje COBie) a dalším.

Vylepšené pracovní postupy – modelování, vizualizace a analýzy v jednom

ArchiCAD 17 přináší širokou škálu vylepšení včetně vylepšeného nástroje MORF, který nyní slouží i pro vykazování ve fázi koncepčního návrhu. Díky schopnosti v reálném čase zobrazovat model "ořezaný" v prostoru různě umístěnými rovinami je práce ve 3D přehlednější. ArchiCAD 17 obsahuje plně funkční BIMx umožňující uživatelům sdílet BIM projekty se svými klienty ve formě interaktivních prezentací. Archicadovské prostředí pro vyhodnocování energetické náročnosti je dále vylepšeno, např. podporuje více tepelných zón a je stále blíže k požadavkům místně platných technických norem.

Distribuce ArchiCADu 17 bude spuštěna v červnu, všech 26 lokalizovaných verzí bude zpřístupněno do konce třetího kvartálu 2013. Českou verzi CEGRA plánuje na září. Více informací o ArchiCADu 17 viz. http://www.graphisoft.com/archicad/archicad_17/overview. První veřejné představení ArchiCADu 17 v Česku proběhne během ArchiDAYs 2013 13. června 2013 v Jihlavě.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 21. 5. 2013
  • zdroj: * CEGRA

Klíčová slova:

ArchiCAD

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři