Bytový soubor od studia b-architecten v Belgii Foto: Olmo Peeters
Architektura / bytové domy

Obytný soubor s dotovanými byty zaujme keramickým obkladem i pojetím veřejného prostoru

Do postupně se rozrůstající čtvrti v belgických Antverpách usadil místní ateliér b-architecten dva podlouhlé domy se čtyřiceti dotovanými byty. Kromě návrhu samotných domů kladli architekti důraz na řešení veřejného prostoru pro trávení volného času.

Tereza Staňková , 8. 2. 2022

Obytný komplex Neerland se nachází ve stejnojmenné oblasti s parkem v Antverpách a jeho návrh vyšel z architektonické soutěže. Obě dvě budovy jsou na pozemku o 7262 metrech čtverečních orientovány od severu k jihu. Díky této orientaci belgický ateliér b-architecten docílil toho, aby okna a terasy jednotlivých bytů otevíraly východním a západním směrem.

Foto: Fasády domů pokrývá keramický obklad zeleného dstínu

Vyšší pětipodlažní budova v sobě skrývá celkem 24 bytů. Dispozice jednotlivých bytů se s výjimkou přízemí napříč patry nemění. Na každém patře se rozkládá celkem 5 bytů s ložnicí, dvěma jednolůžkovýma pokoji, obytným prostorem, kuchyní a koupelnou. Budovou se lze snadno pohybovat díky dvěma hlavním schodištěm, na které navazují také dva výtahy.

Druhá, nižší budova pro své obyvatele nabízí o něco velkorysejší bydlení. Architekti zde navrhli 8 mezonetových bytů se soukromými zahradami a 8 bytů s velkými terasami. Zaparkovat svá auta mohou obyvatelé obou dvou domů na podzemním parkovišti, které se rozkládá pod společným vnitřním náměstím. Místo pro svá kola zde mají i cyklisté.

Foto: Veřejný prostor nabízí obyvatelům dostatek podnětů pro trávení volného času po celý rok

Pozoruhodně řešené fasády domů jsou obloženy zeleně glazovaným obkladem, který v některých částech střídají betonové panely. Světlý mentolový odstín glazury doplňují bílé detaily oken a balustrád, stejně tak jako tmavě zelené okapy.

Součástí projektu je také promyšleně řešený veřejný prostor bytového souboru, kde kromě velkorysého vnitřního náměstí vznikly také plochy s různých využitím, jako je například skatepark. Okolní park pak podstatně zvyšuje kvalitu bydlení, tak aby tu obyvatelé mohli trávit svůj volný čas po celý rok.

  • Ateliér: B-architecten
  • Město: Antverpy
  • Realizace: 2021
  • Investor: SBK Arro Antwerpen cvba
  • Spolupráce: karres+brands

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři