Technologie / produkty

Okolí historických staveb si žádá mimořádnou péči

Poslední rok nastolil celou řadu otázek ohledně budoucího fungování naší společnosti. Ne každý však nečinně vyčkává na odpovědi. Mnozí začali jednat, což potvrzuje i vzrůstající zájem o nemovitosti mimo velká města včetně starých chalup a historických usedlostí. Nejistota spojená s komplikacemi při cestovní obrátila pozornost investorů k českým nemovitostem zejména v turisticky a přírodně zajímavých lokalitách. Mnohé již zatracené objekty se tak pravděpodobně dočkají v následujících měsících a letech záchrany. Do jaké míry bude zachován jejich původní charakter, již záleží na osvícenosti konkrétních investorů.

PRESBETON Nova, s.r.o. , 22. 4. 2021

Nabídka mnohých výrobců stavebních materiálů na rozdílné typy staveb pamatuje, a proto i mezi zcela běžnými materiály si vyberou i ti, kteří se pouští do stylově náročnějších rekonstrukcí.

Rekonstrukce domu nekončí na prahu vchodových dveří

Například při terénních úpravách a designování zahrad je možné sáhnout po tradiční historické dlažbě a tvárnicích napodobující dříve hojně využívaný kámen nebo pálenou hlínu. Ideálním materiálem z důvodu odolnosti, ale i široké nabídky je jednoznačně beton. Ten patří u nás vzhledem k nestálému počasí k vyhledávanému materiálu pro exteriérové použití. Charakterizuje ho odolnost, trvanlivost, variabilita, nepřeberné vzhledové možnosti a příznivá cena. Beton je navíc čistě přírodním materiálem, jehož střídmé a uvážlivé použití zajišťuje bezpečný pohyb a zpříjemňuje pobyt na zahradách již po generace.

Foto: eArch
Dlažba HISTORIK upoutá svou nezaměnitelnou patinou, ilustrační fotografie. Zdroj: Presbeton

Malé dlažební kostky vhodné na příjezdové cesty

Například dlažba HISTORIK, českého výrobce PRESBETON, díky otlučenému vzhledu připomíná staré dlažební kameny a hodí se k vydláždění příjezdových cest i dvorků starých chalup. Další dlažbou, která věrně připomíná historické dlažební kamenné kostky, je dlažba KOBE. Pro snazší udržení rovnoměrné šíře spár a rychlejší ukládaní menších betonových kostek, je tato dlažba uložena na nosném roštu o rozměru 590 mm x 400 mm. Pokud potřebujete kostky vyskládat do nepravidelného nebo oblého tvaru, stačí část nosné sítě i s kostkami odštípnout do požadovaného tvaru.

Velkoplošná dlažba na terasy

Další zajímavou variantou je dlažba TRAVERTIN. Ačkoliv se jedná o dlažbu nabízenou i ve větším rozměru, a to až 800 mm x 800 mm, hodí se nejen k minimalistickým stavbám, ale i ke stylovým objektům. Inspirace přírodním kamenem, pórovitá struktura a typický pískovcový nádech propůjčují plochám s touto dlažbou jedinečný vzhled. Velký rozměr jednotlivých dlaždic krásně sjednocuje a opticky rozšiřuje vyskládaný prostor.

Foto: eArch
Dlažba TRAVERTIN podtrhne jak moderní tak historické stavby, ilustrační fotografie. Zdroj: Presbeton

Další univerzální dlažbou s hedvábnou strukturou, která je využitelná u stylově velmi rozdílných objektů je velkoformátová dlažba ALMA věrně imitují přírodní kámen. Je nabízena v několika rozměrech, z nichž největší dosahuje 800 mm x 800 mm. Výběr z několika odstínů šedé, doplněné o teplé tóny žluté, okrové a terakoty umožní dokonale sladit dlažbu s celkovým vzhledem objektu. Dlažba ALMA je rovněž nabízena v nejušlechtilejší povrchové úpravě PCT.

Beton, materiál mnoha tváří

Beton umí dokonale imitovat nejen kámen, ale i velmi oblíbené dřevo a další materiály. PRESBETON nabízí v dekoru dřeva ucelený systém, z kterého lze navrhnout celou zahradu. Systém BARK patří do kategorie produktů NATURAL, které se vyrábí většinou na zakázku litím betonové směsi do forem. Tato technologie s velkým podílem ruční práce umožňuje vyrobit exkluzivní dlažby s příjemným povrchem, přirozenými barvami a strukturou. Můžete jej použít na tvorbu cestiček z betonových „pražců“, další prvky je možné použít na tvorbu zídek, schodů a teras, které mohou být doplněny květináči ve stejném stylu. 

Systém Bark
ilustrační fotografie. Zdroj: Presbeton

Klíčová slova:

Presbeton dlažba

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři