Technologie / produkty

Projekt studentů ČVUT na dostavbu kolejí Větrník získal mezinárodní ocenění

Studentský projekt získal třetí místo v mezinárodní soutěži v německém Wuppertalu Foto: Cembrit a.s.

Tým českých studentů zaznamenal velký úspěch – se svým projektem rekonstrukce a nástavby studentských kolejí obsadil třetí místo v mezinárodní soutěži v Německu. Soutěž se zabývá efektivními, udržitelnými a inovativními řešeními dostaveb obytných budov v městském prostoru.

EARCH.CZ , 23. 8. 2022 / Advertorial

Tým studentů z ČVUT FIRSTLIFE uspěl na mezinárodní soutěži Solar Decathlon Europe 21/22. V kategorii Comfort se mezi dalšími 16 týmy z Evropy a Asie umístil na 3. místě. Přibližně 60členný tým tvořili studenti z bakalářského a magisterského studia z fakulty stavební, strojní a fakulty architektury.

Tým se zaměřil na komunitní studentské bydlení v nástavbě kolejí Větrník v Praze. Vznikl tak objekt, který byl rozestavěn v univerzitním centru UCEEB a následně převezen do západoněmeckého Wuppertalu.

Dům českého týmu FIRSTLIFE je jednopodlažní objekt s pobytovou střechou, kam vedou venkovní schody. Stín poskytuje dřevěná pergola. Přírodní dřevo doplňují šedé kovové prvky zábradlí nebo světle šedé fasádní desky od firmy CEMBRIT, konkrétně Patina Original v odstínu P020. Osmimilimetrové nehořlavé a bezúdržbové desky mají probarvené jádro a broušený povrch, který zaručuje přirozenou proměnu v průběhu času. Výhodou těchto desek představuje také prakticky nulová potřeba údržby.

Hlavním prvkem interiéru je opět přírodní dřevo, které doprovází surové materiály. Stropní lištové osvětlení je nenápadné, ale přesto zútulňuje atmosféru vnitřku. Světlé plochy nabízejí možnost podílet se na grafické stránce, k čemuž vybízejí pastelky a fixy, které jsou veřejnosti volně k dispozici.

Foto: Komunitní studentské bydlení bylo tématem českého týmu

Jelikož je celý objekt lehce vyvýšen, vede k hlavnímu vstupu rampa vinoucí se kolem dokola domu. Končí na terase, která je seshora krytá balkonem, který rozšiřuje plochu střešní terasy. Studenti se rozhodli i pro úpravu okolního prostředí a květináče se zelení chytře zakrývají neatraktivní mezeru mezi zemí a domem nebo zdobí schodišťovou konstrukci spolu s paletovými deskami.

Soutěžní projekty v Solárním kampusu bylo možné si prohlédnout poslední tři prodloužené červnové víkendy a zájem veřejnosti byl značný. V rámci programu měl krátkou přednášku o aktivitách Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT jeho vědecký ředitel doc. Antonín Lupíšek, protože právě toto centrum poskytlo studentskému týmu potřebné zázemí a technickou podporu pro realizaci projektu.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 23. 8. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

studentský projekt Cembrit

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři