Technologie / produkty

Vytvořit zdravé a příjemné prostředí napomohou keramické materiály

Koronavirová krize zamíchala našimi hodnotami. Ještě před pár týdny byl jejich žebříček vystavěný na iluzi mocné záštity vyspělou společností. Žili jsme si v pohodlí, volný čas jsme trávili kulturními a sportovními aktivitami, nosili jsme krásné oblečení, používali jsme luxusní kosmetiku a ochutnávali jsme vynikající jídlo v restauracích.

Wienerberger s.r.o. , 3. 2. 2021

Dnes si opět s pokorou uvědomujeme, že zdraví je stále nejdůležitější. Najednou se zastavil běžný život, karanténa změnila životní styl a nutí nás se zamyslet, jak budeme žít dál a co je pro lidi opravdu důležité.

Roušky, na které jsme se bleskurychle přeorientovali, ani podpůrné medikamenty však zdraví nezajistí. Jedinou cestou je posílení vlastní odolnosti, s čímž souvisí eliminace oslabujících faktorů v podobě nevhodné stravy, sedavého způsobu života, a hlavně pobytu v nezdravém prostředí. Vzhledem k tomu, že 90 % času trávíme uvnitř budov, je pro nás toto prostředí nejdůležitějším. Jeho transformace na zdravé je naprosto nezbytná.

Trendem poslední doby bylo zajistit budovám zdravé prostředí a příjemné klima pomocí sofistikovaných technologií. Jsou schopny regulovat topení, chlazení, větrání, svícení a bůhví co ještě, vše v optimálním režimu a bez nutnosti lidského zásahu. Byla to opět pandemie, která připomenula, že může nastat čas, kdy se jak lidé, tak domy, budou muset spolehnout jen sami na sebe. V takovém případě se složitá technologie stává nejslabším článkem domu, zcela odkázaným na profesionální servis a drahé komponenty. Jakou výhodu má náhle ten, který se od počátku spoléhal na kvalitní elementární materiály! Jejich parametry rovněž příznivě ovlivňují vnitřní prostředí, ovšem současně jsou bezúdržbové a jejich funkčnost není závislá na okolních podmínkách. Základním stavebním materiálem, který je schopen tato očekávání naplnit, je keramika.

Zdravé bydlení díky nabídce společnosti Wienerberger, ilustrační fotografie. Zdroj: Weinerberger

Staletími prověřený materiál dokonce po všech stránkách vyhovuje moderním studiím, které v Evropských státech zkoumaly kvalitu bydlení. Všechny se shodují na tom, že nejdůležitější je v interiéru dodržet těchto pět faktorů:

dostatek čerstvého vzduchu,

správnou vlhkost,

komfortní vnitřní teplotu,

dostatek vnitřního světla,

dobré podmínky pro spánek.

Splnit kterýkoliv z uvedených atributů je pro pálené materiály hračka.

Nadechnutí bez rizika

Keramické materiály nevydávají žádné znečišťující látky, alergeny ani chemikálie, takže vzduch v místnosti zůstává nezměněn z hlediska kvality. Pálená hlína jako přírodní materiál si s sebou nese takové vlastnosti, že ji není třeba dále ošetřovat chemikáliemi, a to ani kvůli protipožární bezpečnosti či ochraně před vodou. Interiérové klima při použití pálených materiálů je proto zdravé a nezpůsobuje alergie, únavu a bolesti hlavy. Naprosto inertní zůstávají po celou dobu svojí životnosti. V budovách z cihel nejsou zjistitelné ani emise známé z jiných konstrukčních systémů, třeba VOC (volatile organic compounds = lehké polétavé sloučeniny, kterým je někdy přisuzována odpovědnost za zvýšený výskyt alergii) nebo formaldehyd.

Zbytečný strach z plísně

Keramické materiály jsou schopné pohlcovat přirozeným způsobem nadměrnou vlhkost a opět ji do prostředí vydávat, pokud je příliš suché. Regulace vlhkosti je umožněna díky otevřené a pórovité struktuře keramických materiálů, zajišťující odpařování. Bez nákladných ventilačních systémů je tak vytvořeno stabilní interiérové klima a eliminována možnost vzniku plísní, hnilob a jiných mikroorganismů, které bývají příčinou vážných respiračních onemocnění a alergií.

Zdravé bydlení díky nabídce společnosti Wienerberger, ilustrační fotografie. Zdroj: Weinerberger

Příjemně v každém ročním období

Cihlové bloky a pálené střešní tašky mají excelentní izolační vlastnosti a schopnost zadržovat teplo. Jejich vysoká tepelná stálost funguje jako přirozená klimatizace a zaručuje objektu příjemné klima po celý rok – v létě snižuje přehřívání a v zimě zadržuje teplo.

Na interiérové pohodě se podílí i šikmá střecha s pálenou krytinou. Její přesah chrání fasádu domu před nadměrným osluněním v létě a zabraňuje tak přehřívání. Oproti tomu v zimě, když je slunce nízko, střecha sluneční svit nijak neomezuje. Šikmá střecha významně zvyšuje hospodárnost budovy také díky odvětrání pod krytinou, které této konstrukci po celý rok zajišťuje maximální tepelný komfort.

Světlo ovlivňuje psychickou pohodu

V konstrukcích s keramickými materiály není problém vytvořit dostatečně velké plochy pro otvorové výplně a prosvětlit vnitřní prostor tak, aby přirozené denní světlo mohlo pozitivně působit na psychiku a zdraví obyvatel. Překlady pro cihelné zdivo jsou schopny překlenout otvory s šířkou až tři metry, a to bez rizika tepelných mostů, případně jsou k dispozici systémové prvky s rozponem do šesti metrů.

Zdravé ticho

Dobře navržená a provedená šikmá střecha je výbornou akustickou izolací díky kombinaci zvukově pohltivých materiálů. Vysoká hmotnost keramických tašek staví tuto krytinu z hlediska zvukového útlumu vysoko nad krytiny lehké. Hluk do interiéru nepronikne ani skrze keramické zdivo, které zcela splňuje veškeré požadavky na zvukovou izolaci.

Mějte své zdraví na zřeteli

Absurdní situace v souvislosti s pandemií snad brzy pomine, ale vědomí potřeby pečovat o své zdraví by měla zůstat. Nabídka společností Wienerberger s produkty Porotherm a Tondach je schopna vyhovět každému požadavku. Wienerberger pomůže transformovat vaše domovy na zdravé bydlení. Místo, kde strávíte převážnou část svého života, si to jistě zaslouží.

Klíčová slova:

Tondach Porotherm

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři