Technologie / produkty

Vyznejte se ve vrtání. Jaké jsou ty správné vrtáky na kov, dřevo nebo kámen?

Správně vyvrtat otvor do zdi může být docela věda. Zatímco zkušení kutilové zvládnou vybrat správný vrták i poslepu, začátečníci obvykle sáhnou jednoduše po tom prvním, který jim padne do ruky. Že je to váš případ? Přečtěte si malého průvodce vrtáky.

Merxu s.r.o. , 12. 5. 2021

Výběr správného nářadí a materiálu je polovinou úspěchu každé kutilské výzvy. Taková vrtačka je všestranný pomocník, který vám pomůže s každou kutilskou výzvou v domácnosti. Jenže se špatným vrtákem bude i ta nejlepší vrtačka v koncích. Abyste dosáhli co nejlepších výsledků, je nutné používat výhradně ten vrták, který je určený pro konkrétní práci.

Vrtáky do dřeva

Vrtáky do dřeva se vám budou hodit při práci s jakýmkoliv druhem dřeva a seženete je v široké škále velikostí i délek. Obecně se tento typ vrtáků dělí na šroubovité, spirálovité nebo ploché. Šroubovité vrtáky mají malý hrot na špičce, díky ostří na obou stranách vrtají čisté a rovné otvory. Spirálovité vrtáky jsou zakončené jemnou drážkovanou špičkou a používají se primárně k vrtání velkých a hlubokých otvorů. A nakonec ploché vrtáky – ty jsou zakončené hrotem a jsou vhodné pro vrtání na těžko přístupných místech.

Vrtáky

Vrtáky na kov

Vrtáky na kov často najdete také pod názvem HSS vrtáky. Jsou typické černou barvou a obvykle si za ně připlatíte. Tyto vrtáky totiž bývají zčásti kobaltové nebo potažené vrstvou titanu. Díky tomu jsou podstatně odolnější a zvládnou tak provrtat kov, dřevo i plasty. Do kovu jimi vrtejte vždy kolmo a s přestávkami, aby se vrták nepřehřál. Měkké kovy, jako je cín, mosaz nebo olovo, pak vrtejte s několikaminutovými přestávkami. Okraje děr se totiž poměrně dost rychle taví a kov se pak namotává na vrták, čímž ho ničí.

Vrtáky do kamene a dalších materiálů

Posledním typem ze základních vrtáků jsou ty na kámen. Provrtají v podstatě jakýkoliv typ zdiva, ať už kámen, nebo cihlu. Každý dřík vrtáku je zakončený špičkou z tvrzeného materiálu. Na vrtání tvrdších hornin, jako je mramor nebo žula, však potřebujete speciální diamantový vrták. Na sklo, dlaždice a panel pak používejte speciální vrtáky se špičkou ze slinutých karbidů.

Převážná většina vrtáků je k dostání ve spoustě velikostí a v různé kvalitě. Pokud vrtáte často nebo před sebou máte náročnější rekonstrukci, pořiďte si rovnou celou sadu vrtáků najednou. Do takové sady se rozhodně vyplatí investovat. Levné vrtáky vás totiž snadno oklamou vzhledem, ale při práci pak nic nevydrží.

  • autor: Merxu s.r.o. *
  • publikováno: * 12. 5. 2021
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři