Technologie / produkty

Wienerberger představil novou cihlu Porotherm 38 EKO+ Profi/ Profi Dryfix

Společnost Wienerberger letos na jaře doplnila výrobkovou řadu broušených cihelných bloků EKO+ o nový produkt Porotherm 38 EKO+ Profi/ Profi Dryfix. Řada EKO+, která klade důraz na EKOnomickou, energetickou a zejména EKOlogickou stopu objektu, zahrnovala doposud cihly v tl. 44 a 50 cm a cihla s tl. 38 cm v ní chyběla. S novým výrobkem tak dojde ke sjednocení základních tlouštěk zdiva pro jednovrstvé konstrukce v řadách T Profi a EKO+ Profi. Porotherm 38 EKO+ Profi/ Profi Dryfix je výhodnou variantou pro konstrukci jednovrstvého zdiva z hlediska jeho tloušťky a současně co nejnižších nákladů.

Wienerberger s.r.o. , 7. 7. 2021

Porotherm 38 EKO+ Profi/ Profi Dryfix je broušený cihelný blok určený pro omítané jednovrstvé obvodové nosné i nenosné zdivo s velmi vysokými nároky na tepelný odpor a tepelnou akumulaci stěny, který i s touto tloušťkou dokáže splnit přísné požadavky nového standardu navrhování budov NZEB (Nearly Zero Energy Building) – budov s téměř nulovou spotřebou energie – bez nutnosti dodatečného zateplení. 

Protože podobná cihla v řadě EKO+ chyběla, byla nahrazována cihlou 38 T Profi, tedy dražším blokem s vloženou tepelnou izolací. To se ale ukazovalo jako nepřijatelné pro skupinu investorů, kteří kladou hlavní důraz na nízkou cenu nebo požadují zdivo bez jakéhokoliv izolantu. Tvarovka z řady EKO+ Profi s tloušťkou 38 cm vyplňuje mezeru v portfoliu a vychází vstříc těmto stavebníkům. 

Nová cihla je určena především pro jednovrstvé zdivo novostaveb rodinných domů, v menším měřítku i pro malé bytové domy nebo objekty různého využití s nižším počtem podlaží, kde investor požaduje levné a dostatečně kvalitní řešení zdiva s výborným poměrem cena/výkon a trvalou užitnou hodnotou. Přitom jednovrstvé řešení zdiva je obecně nejšetrnější k životnímu prostředí jak z hlediska výrobního, tak i užitného.

Nejdůležitějším parametrem pro zdivo Porotherm 38 EKO+ Profi/ Profi Dryfix jsou jeho tepelněizolační vlastnosti, tedy hlavně součinitel prostupu tepla U. Pro komplexnější a lepší porovnání je níže uvedeno více hodnot.

Základní přehled vlastností

Tepelněizolační vlastnosti:

Porotherm 38 EKO+ Profi: λ = 0,091 W/m.K (návrhová), U = 0,21W/m².K* (U = 0,20 W/m².K)**;

Porotherm 38 EKO+ Profi Dryfix: λ = 0,089 W/m.K (návrhová), U = 0,21W/m².K* (U = 0,20 W/m².K)**.

* s omítkou 30 mm TO λ = 0,09 W/m.K

** s omítkou 50 mm TO λ = 0,09 W/m.K

Statické vlastnosti:

Porotherm 38 EKO+ Profi: pevnost v tlaku 8 N/mm², charakteristická pevnost zdiva fk = 2,37 N/mm²;

Porotherm 38 EKO+ Profi Dryfix: pevnost v tlaku 8 N/mm², charakteristická pevnost zdiva fk = 1,6 N/mm².

Akustické vlastnosti:

Porotherm 38 EKO+ Profi: Rw = 40 dB;

Porotherm 38 EKO+ Profi Dryfix: Rw = 39 dB.

Cihla Porotherm 38 EKO+ Profi/ Profi Dryfix, produktová fotografie. Zdroj: Wienerberger

Cihelný blok Porotherm 38 EKO+ Profi/ Profi Dryfix se již vyrábí a je skladem včetně doplňkových cihel Porotherm 38 EKO+ Profi K a Porotherm 38 EKO+ Profi ½ K, tedy pro zdění na tenkovrstvou maltu i pro zdění na zdicí pěnu z řady Dryfix. Tvarovka je samozřejmě plně kompatibilní se všemi doplňky pro systémové zdění Porotherm, jako jsou cihelné překlady Porotherm KP 7, překlady Porotherm KP Vario ve spojení s univerzálními roleto-žaluziovými schránkami pro skrytou stínicí techniku Porotherm Vario UNI, stropní konstrukce Porotherm s vložkami Porotherm MIAKO a Porotherm MIAKO BNK, soklové cihelné bloky Porotherm TS Profi a Porotherm S Profi a systém vnitřního zdiva a akustického zdiva.

 

Hlavní přednosti cihelného bloku Porotherm 38 EKO+ Profi/ Profi Dryfix:

∙ ekonomická cihla s vynikajícími vlastnostmi,

∙ vhodná pro jednovrstvé zdivo splňující NZEB,

∙ praktické řešení s ohledem na rozměry a váhu cihly,

∙ pro snadné zdění – bez potřeby řezání, s minimem doplňků,

∙ ekologicky šetrné řešení pro zdravý domov,

∙ úspora místa díky tenčí konstrukci obvodového zdiva.

Závěrem

Cílem vzniku cihelného bloku Porotherm 38 EKO+ Profi/ Profi Dryfix bylo doplnění této šíře do řady cihel EKO+ na základě přání investorů, které zajímala v první řadě cena a hledali nejvýhodnější poměr cena/výkon při splnění požadavků NZEB.

Klíčová slova:

Wienerberger cihla Porotherm zdivo

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři