Události /

Bienále experimentální architektury #4: Digitální taktiky

Praha bude hostit již čtvrtý ročník Bienále experimentální architektury, které tentokrát nese podtitul “Digitální taktiky”. Cílem letošního bienále tak bude představit světovou architekturu v době, kdy digitální technologie již představují běžnou součást našich každodenních životů. Bienále bude zahájeno 13. června v 19 hodin v Galerii Jaroslava Fragnera, následující dny jsou pak věnovány sympoziu a workshopu experimentální architektury.

Galerie Jaroslava Fragnera , 10. 6. 2019

Již čtvrté Bienále experimentální architektury (EAB #4) bude zahájeno v polovině června, tentokrát s podtitulem Digitální taktiky. Ve čtvrtek 13. června bude v 19 hodin v Galerii Jaroslava Fragnera otevřena výstava, která představí patnáct tvůrců z celého světa (zástupci špičkové školy SCI-Arc v Los Angeles, ateliéru Neri Oxman na MIT v Cambridge, nizozemského ateliéru UNStudio, britského ateliéru Zaha Hadid Architects, vídeňští architekti Moh, architekti a pedagogové z univerzity v Innsbrucku či Bartlett School of Architecture v Londýně). Řada autorů bude na zahájení přítomna, neboť následující den se bude konat mezinárodní sympozium experimentální architektury v sále Kotěra na Fakultě architektury ČVUT, jehož garantem je britský architekt belgického původu Gilles Retsin. Vstup na konferenci je pro studenty v letošním roce zdarma.  

V následujících třech dnech se pak uskuteční workshop, který povedou Manuel Jimenez García (Bartlett, Londýn) a Starsk Lara (IAAC Barcelona). Součástí Bienále budou také dvě venkovní experimentální site-specific instalace – první z nich je dílem studentů z britské UCL Bartlett's Material Architecture Lab, druhá českých architektů Jindřicha Ráftla a Jana Tůmy. Jejich experimentální pavilon bude zároveň odkazovat na samostatnou část výstavy EAB věnovanou vznikajícímu pavilonu České republiky na EXPO v Dubaji 2020. 

Bienále experimentální architektury v Praze je mezinárodní platforma pro mapování aktuálních tendencí a metod architektonického navrhování, jež reaguje na měnící se svět nových filozofií a technologií. Jeho cílem je oživit zájem o architektonické uvažování překračující uzavřené hranice lokálních hodnoticích kritérií. Čtvrtý ročník s podtitulem Digitální taktiky představuje světovou architekturu v době, kdy již opadlo prvotní nadšení z digitálních technologií, neboť se staly přirozenou a nevědomou součástí lidského života. Počítačoví programátoři se transformovali v designéry, architekty nebo módní návrháře. Robotické technologie překročily zdi průmyslových provozů, aby osídlily stoly kreativců a mladých vědců. Digitální navrhování se stalo přirozenou součástí tvůrčího procesu a digitální technologie integrovanou vrstvou stavebních konstrukcí.

Foto: eArch
 

ZAHÁJENÍ VÝSTAVY A BIENÁLE // + koncert The Atavists, DJ Eddie Mur 

čtvrtek 13/6  19:00 h   

Galerie Jaroslava Fragnera, Betlémské nám. 5a, Praha 1 

FB událost 

SYMPOZIUM EXPERIMENTÁLNÍ ARCHITEKTURY 

pátek 14/6, 9:30–18:00 h   

FA ČVUT v Praze, sál č. 105 Kotěra, Thákurova 9, Praha 6  

pro studenty vstup zdarma, dospělý 300 Kč (vstupenky budou v prodeji na místě) 

FB událost 

Přednášející:  

9:30–10:00   Martin Gsandtner | úvodní řeč kurátora bienále 

Gilles Retsin moderátor 

10:00–10:40  Jürgen Heinzel | UNStudio 

10:40–11:20  Ramon Elias Weber | MIT Media Lab 

11:20–12:00  M. Casey Rehm | SCI-Arc 

12:00–12:40  Paul Clemens Bart, Marvin Bratke | Bart//Bratke 

12:40–13:30  oběd  

13:30–14:10  Daniel Köhler, Rasa Navasaityte | Innsbruck University; Lab-eds 

14:10 –14:50  Jose Sanchez | Plethora Project 

14:50–15:30  Manuel Jimenez García | Bartlett School of Architecture; madMdesign 

15:30–16:00  přestávka  

16:00–16:40  Jakub Klaška | Bartlett School of Architecture, Zaha Hadid Architects 

16:40–17:20  Soomeen Hahm, Igor Pantić | Bartlett School of Architecture 

17:20–18:00  Mollie Claypool | Bartlett School of Architecture  

WORKSHOP EXPERIMENTÁLNÍ ARCHITEKTURY - 3D printed chandelier robotic workshop 

Pod vedením: Manuel Jimenez García | Bartlett School of Architecture & Starsk Lara | Iaac Barcelona 

sobota–pondělí 15–17/6, 10:00–19:00 h 

FA ČVUT v Praze, Thákurova 9, Praha 6 

Rezervace: https://www.gjf.cz/pripravujeme/robotic-workshop-3d-printed-chardelier-eab-4/ 

Cena: 700 Kč (platba na místě)  

FB událost

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři