Události /

Festival art designu v Mikulově

Konec jara bude v Mikulově letos už po čtvrté znamenat invazi krásy, umění, designu a příjemně lenivé atmosféry. Zámek se zaplní designéry, galeristy, sběrateli, kurátory a hosty nejen z České republiky ale z celé Evropy.

EARCH.CZ , 26. 5. 2014

Třemi mikulovskými dny se budou prolínat dvě témata – oděv a dekor. Ta totiž spojují většinu prezentací a výstav letošního festivalu Křehký Mikulov. Jeho symbolem je prostorová vitráž Robot, kterou navrhl pro Křehký Jakub Berdych a hlavními hvězdami italští Analogia Project, kteří jsou známí svými iluzivními instalacemi a spoluprací s ikonou módního světa – značkou Hermés. Své novinky na festivalu ale představí i Jan Plecháč a Henry Wielgus, Hidden Factory nebo bratislavská galerie Art Design Project.

Souhrn výstav:

Analogia Project (Andrea Mancuso, Emilia Serra)Art Design Project: Hladina & Secret Garden (Patrik Illo, Aleksandra Stencel)Monika Drápalová & Pavel Brejcha: Rencontres delicatesMargot Charbonnier: LeLingeKřehký Stories 2014 (Michal Bačák, Martina Černá, Jakub Berdych, Hidden Factory, Jan & Henry, Lucie Koldová, Petr Šmalec)Lucia Nimcová: TrinaBára Prášilová: RytířiHlavní hvězdy: Analogia Project

„Analogia project je fiktivní interpretací designu, která v sobě skrývá jak reálný prostor, tak nehmatatelné vztahy, které jsou mezi objekty a prostorem,“ říkají její zakladatelé designér Andrea Mancuso a architektka Emilia Serra. Zatímco Andrea Mancuso má za sebou především vývoj produktů pro Nigel Coats Studio, Emilia Serra dokončující doktorát na Royal College of Art v Londýně se zabývá především výzkumem v oblasti designu a jeho dalších přesahů. Jejich rozdílné přístupy i zkušenosti jim umožňují experimentovat a zkoumat vizuální jazyk v obou oblastech, jak v prostoru, který je doménou architektury, tak u objektů, které jsou doménou designu. Do Mikulova přijíždějí Analogia Project s instalací připravenou přímo na míru mikulovskému zámku, s květinami i bohatým lustrem.

Téma Oděvu

Módní návrháři Monika Drápalová a Pavel Brejcha nás prostřednictvím svých instalací pouštějí do procesu vlastní tvorby. Vracejí se k tělu, k základním inspiračním zdrojům. Monika kreslí, Pavel fotografuje, zkoumá světlo, stín. Na konci jsou nové kolekce oblečení stojící na přesně vymezených základech. Trina, hrdinka stejnojmenného projektu uznávané slovenské fotografky Lucie Nimcové, je vězenkyní v newyorské věznici. Na videu nám vysvětluje, jak si z neslušivých a neosobních vězeňských šatů vytvořit jednoduchými prostředky slušivé a osobní. Fotografka Bára Prášilová představuje sérii portrétů historický šermířů. Oděv jim umožňuje vrátit se zpět v čase či mezi hrdiny, kteří je fascinují. Elfové, rytíři, bojovníci. Francouzská konceptuální designérka Margot Charbonnier navrhla pro Křehký nečekaný projekt LeLinge. Je dekorovaný textilními mapami a lze jej proměnit v ubrus, kimono, závěs či přehoz.

Téma Dekoru

„Zavrhovaný dekor se vrátil do světa současného designu již před několika lety, jeho nová vlna však zdaleka není jen o povzbuzování krásy v našem životě či líbivém dekorování,“ říkají kurátoři Jana Zielinski a Jiří Macek.

V rámci Křehký Stories 2014 představuje Křehký tři nové dekory. Chudé sady, kterou pro Křehký v loňském roce navrhla Hidden Factory. Michal Bačák (Vyrobeno lesem) jí vtiskl výraz novodobých biedermeierovských motivů. Hluboké talíře jsou letním jezerem, mělké bohatou zahradou. Martina Černá, dvorní grafická designérka Křehký, ve svém dekoru Chudé sady spojila základní myšlenky sady s poezií, když místo dekoru použila texty japonských haiku v překladu Antonína Limana a ze sbírky Chrám plný květů (DharmaGaia 2011). Ilustrátor Petr Šmalec použil jako dekor vlastní ikonografii, v níž se příroda proměňuje ve fantaskní krajiny obývané bájnou zvěří i zázračnými květinami.

Bratislavská galerie Art Design Project se v Mikulově představuje již tradičně pracemi svého předního designéra Patrika Illa, který se při realizaci nových kolekcí váz spojil s polskou sklářskou designérkou Aleksandrou Stencel. Podobně jako u řady projektů z letošního Mikulova i zde se základem stala dobová ilustrace.

Hidden Factory se představí projektem odkazujícím na historii nejstarší české porcelánky v Horním Slavkově. Gabriel Vach společně s Evou Pelechovou se rozhodli historii porcelánky alespoň na chvilku probudit v celé její slávě. Imaginativní hru s tradičními dekory 19. století nalezenými v nejstarší české porcelánce v Horním Slavkově představila Hidden Factory na loňském podzimním Designbloku v Praze, v Mikulově uvidíte její nové vydání.

Program:

Pá 30. května19:00 vernisáž, nádvoří zámku /vstup volný/20:00 táborák na Kozím Hrádku /vstup volný/

So 31. května10:00 brunch, zámecká Salla Terena / 200 CZK /12:00 prezentace galerií , zámecká Salla Terena /vstup volný/13:00 – 18:00 galerijní preview, výstavní sály zámku /vstup volný/15:00 Rádio Ivo, divadlo, nádvoří zámku /vstup volný/16:15 – komentovaná prohlídka sbírek mikulovského zámku /vstup volný/21:00 The Artist, kino, zámecký park /vstup volný/

Ne 1. června11:00 piknik, Svatý kopeček /vstup volný, piknikové koše: 200 – 500 CZK, sraz u morového sloupy na náměstí/13:00 – 17:00 galerijní preview, výstavní sály zámku /vstup volný/

Výstava The Analogia project a Křehký Stories 2014 je na zámku k vidění do 31. 8. 2014.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 26. 5. 2014
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

Umělecký design Mikulov

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři