Události /

Festival světla a videomappingu v Olomouci

Jediný soutěžní festival videomappingu v Evropě a zároveň oslava všech podob světla se chystá v Olomouci. Těšte se na přelom září a října 2011...

Kamil Zajíček – ARTnative , 13. 5. 2011

Festival světla a videomappingu se bude konat v Olomouci od 27. září do 1. října 2011. V soutěžní části programu budou diváci moci sledovat originální videomappingové projekce na historické budovy v centru Olomouce, připravené jsou i koncerty, workshopy, konference a zajímavá výstava. Součástí festivalu bude speciálně připravené, interaktivní osvětlení budov na Horním náměstí.

„Videomapping je vizuální umění, které využívá projekci ve volném prostoru např. na fasády domů nebo interiéry budov,“ říká ředitel Festivalu světla a videomappingu Kamil Zajíček. „V rámci festivalu budou soutěžní projekce vytvořeny na míru fasádám vybraných historických paláců v Olomouci. Budovy tak oživnou animacemi a 3D modely spojí reálné kulisy domu s virtuálním dějem připomínajícím krátký film,“ dodává Kamil Zajíček. Soutěžní část festivalu bude probíhat po setmění ve večerních hodinách a nedílnou součástí každé projekce bude i podkresová hudba a zvuky doplňující obrazový výjev.

 

Spoluorganizátorem festivalu světla je společnost Philips Česká republika, která převzala záštitu nad částí věnovanou vytváření příjemného prostředí našich měst a obcí pomocí světla. V rámci festivalu se uskuteční také odborná konference na téma „Světlo pro naše města“. „Pro návštěvníky chystáme ojedinělé umělecké světelné instalace, které v průběhu festivalu oživí olomoucké Horní náměstí,“ říká Arno Kraus, generální ředitel společnosti Philips Lighting, a dodává, „pro studenty připravíme workshopy a pro odbornou veřejnost mezinárodní konferenci, na které budou zástupci akademické obce, obchodníci, architekti i představitelé měst a obcí hledat nové cesty pro zkvalitnění života obyvatel ve městech a obcích pomocí osvětlení.“ Dalším důležitým milníkem příprav Festivalu světla a videomappingu bude návštěva soutěžních týmů v Olomouci plánovaná na přelom května a června.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři