Události /

Open House Brno 2019 otevře 68 běžně nepřístupných míst

Největší architektonická akce na světě se koná na všech kontinentech kromě Antarktidy a letos podruhé i v Brně. Open House Brno 2019 otevře 68 běžně nepřístupných míst a ta známá ukáže jinak. Proběhne v sobotu a v neděli 13. a 14. dubna a již nyní o něj projevilo na Facebooku zájem přes 15 tisíc lidí. Vstup je zdarma, některá místa mají omezenou kapacitu a některá vyžadují registraci předem. Rezervace budou spuštěny 8. dubna.

TIC Brno , 16. 3. 2019

Tradice dlouhá 27 let a přívlastek největší architektonická akce na světě – to je festival Open House. Probíhá už ve více než 45 městech na 6 kontinentech a navštíví jej ročně téměř 2 miliony lidí. Open House Brno je členem sítě Open House Worldwide Family od roku 2018. Jeho první ročník zaznamenal na 8 tisíc návštěv, otevřel 23 míst a stal se jednou z nejúspěšnějších loňských akcí v Brně. Vzhledem k zaznamenanému úspěchu se pořadatelé akce, TIC BRNO a Spolek Kultura & Management, rozhodli letos uspořádat festival dvoudenní, který nabídne 68 míst.  

„Do projektu Open House jsme se pustili, protože rezonuje s naší dlouhodobou prioritou objevovat město. Když jsme minulý rok spustili registrace, spadl nám díky obrovskému zájmu server. Letos jej proto posilujeme a těšíme se, co nového nám víkend plný otevřené architektury přinese,“ komentuje akci ředitelka TIC BRNO Jana Janulíková. 

„Open House otevírá město. Netušené souvislosti umí vtáhnout do příběhů, které by člověk jinak nezažil. Architektura se stává otevřenou knížkou pro děti, fanoušky i cizince žijící v Brně. Jsme hrdí na prakticky trojnásobný počet míst oproti minulému ročníku a dobrovolníků je již rovná stovka,“ popisuje Lucie Šilerová, předsedkyně Spolku Kultura & Management a dramaturgyně festivalu. 

Foto: eArch

Open House Brno 2019 

Víkendový brněnský festival umožní tisícům lidí zdarma nahlédnout do desítek budov, jejichž dveře jsou jim při běžném provozu zavřené. Nabídka je skutečně široká a pestrá. Vezmeme-li ji od A do Z, tak od Alfa pasáže po Zámeček Hybeška; seřadíme-li ji od nejstarší po nejnovější, tak od Domu pánů z Lipé (1589) po zbrusu nové kanceláře společnosti Avast (2018) v místě bývalé Vlněny.  

Pestrost nabídky dokumentuje také množství různých typů staveb. Ty inženýrské reprezentuje například Hráz vodní nádrže Brno nebo čistička odpadních vod, bytové hned několik vil, například Arnoldova či Giskrova, průmyslové stavby třeba pivovar Hauskrecht. Občanské stavby pro administrativu Kentico software nebo SAP Labs Czech Republic, pro cestovní ruch hotel Grand a Marriot, pro kulturu hned tři divadla nebo klub Šelepka. V nabídce najdete i stavby pro tělovýchovu a sport (Sokol Brno I) a stavby zdravotnické (Doléčovací a rehabilitační oddělení FN u sv. Anny v Brně nebo Městské lázně v Zábrdovicích). 

Festival provede zájemce o architekturu nejen centrem Brna, kde otevře budovu Ústavního soudu nebo zrekonstruovaný palác Jalta, ale zavede je i do vzdálenějších městských částí.  

V Řečkovicích otevře Kubovu vilu, v Bystrci zahájí plavební sezónu otevřením zázemí lodní dopravy a v Židenicích pozve do sběrného střediska odpadu SAKO Brno, a.s. „Bez zajímavosti není, že tato místa by byla až za hranicemi města, kdyby před 100 lety nevzniklo tzv. Velké Brno, kdy se město jediným nařízením 7x zvětšilo,“ uvádí do souvislosti se 100letým výročím, které si připomínáme 16. dubna, Jana Janulíková. 

Foto: eArch

V programu zájemci najdou celkem 68 míst, ale některá, jako třeba nejvyšší budova ČR AZ Tower nebo střecha Besedního domu či sídla brněnské filharmonie, budou otevřena jen za příznivého počasí. Pořadatelé také upozorňují, aby si lidé vzali pohodlné oblečení a obuv. Pokyny, stejně jako další praktické informace, budou uvedeny na webu akce. 

Výhledy na Brno otevře také Biskupské gymnázium nebo věž pavilonu G a administrativní budova brněnského výstaviště. Milovníky historie nadchne Mendelova knihovna ve starobrněnském klášteře, do budoucnosti bude možné nahlédnout ve vědeckém centru CEITEC nebo v architektonických návrzích čtvrti Nová Zbrojovka. „Každý dům má svůj příběh. My chceme domy nejen otevřít, ale i představit a dát do souvislostí, zkrátka místa prožít, to je Open House,“ zve na víkend plný architektury Lucie Šilerová. 

Program pro děti a cizojazyčné komentované prohlídky 

Novinkou jsou komentované procházky s tématy brněnských soch, hudebních příběhů, arboreta a parků v Lužánkách, na Špilberku, či architektura sídliště Lesná.  

Pořadatelé nabízí také speciální program pro děti – neškolu architektury pod vedením Ing. arch. Jany Kaštánkové a připravují také trasy s průvodcem pro anglicky a německy mluvící. 

Ambasadoři a vzácný host 

Třemi vzácnými ambasadory Open House Brno 2019 jsou rektorka Mendelovy univerzity v Brně prof. Ing. Danuše Nerudová, Ph.D., významný český malíř a pedagog prof. MgA. Petr Kvíčala a Ing. arch. Ondřej Chybík MAS ETH, nositel Grand Prix Obce architektů a spoluzakladatel úspěšného atelieru Chybik + Kristof Architects & Urban Designers

Do Brna na festival také, k velké radosti pořadatelů, osobně zavítá Victoria Thornton – zakladatelka sítě Open House Worldwide. 

Foto: eArch

  • autor: TIC Brno *
  • publikováno: * 16. 3. 2019
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

open house Brno Akce

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři