Události /

Světoznámý architekt Zvi Hecker v Ostravě

Galerie výtvarného umění v Ostravě spolu s Kabinetem architektury vás zvou na vernisáž výstavy Zvi Hecker. Vernisáž proběhne 6.3. v 17:00 hod. v Domě umění v Moravské Ostravě.

Kabinet architektury, o.s. , 28. 2. 2014

Mezinárodní festival Archikultura 2014 zahájí legenda světové architektury Zvi Hecker, který přijede do Ostravy na vernisáž výstavy svých architektonických prací. Kurátoři výstavy Tadeáš Goryczka a Jaroslav Němec jsou rovněž organizátory festivalu Archikultura 2014, který se letos bude konat od 6. března až do konce dubna v Ostravě, Glivicích, Katovicích a Žilině.

http://kabinetarchitektury.cz/tema/archikultura-2014/

Zvi Hecker

Narodil se roku 1931 v Krakově, vyrostl v Samarkandu, studoval architekturu na Technionu v Haifě a malířství na Avniho ústavu umění a designu v Tel Avivu. Učil architekturu na Lavalově univerzitě v Quebeku a na univerzitě užitého umění ve Vídni. V roce 1960 se začal věnovat praktické činnosti v Tel Avivu a od roku 1991 pracuje v Berlíně.

K jeho pracím v Izraeli patří radnice v Bat Yamu v Tel Avivu a apartmány v Dubinerově domě (společně s Alfredem Neumannem a Eldarem Sharonem), spirální apartmány v Ramat Ganu, muzeum historie Palmachu v Tel Avivu (spolu s Rafi Segalem) a areál vojenské akademie v Negevské poušti.

V Evropě navrhl židovskou školu Heinze Galinského v Berlíně a památník se symbolickými řadami lavic pro bývalou synagogu v berlínské Lindenstrasse (spolu s Eyalem Weizmannem a Michou Ullmanem), židovské kulturní centrum v Duisburgu a kasárna královny Máximy na amsterodamském letišti Schiphol.

V roce 1991 reprezentoval s dalšími architekty Izrael na 5. architektonickém bienále v Benátkách a zúčastnil se i 6., 7., 9. a 10. bienále. Jeho dílo je vystavováno v galeriích a muzeích v mnoha zemích.

Zvi Hecker zvítězil v řadě architektonických soutěží. V roce 1996 byl vyznamenán Německou cenou kritiků za architekturu a roku 1999 Rechterovou cenou za architekturu v Izraeli. Od roku 2013 je čestným členem Amerického ústavu architektů. Žije a pracuje v Berlíně.

Vernisáž výstavy : 6.3. 2014 v 17:00 hod., Dům umění - Velký sál, Jurečkova 9, Moravská Ostrava

Výstava : 7.3.2014 - 27.4.2014

Kabinet architektury, o. s.

Kabinet architektury vznikl v roce 2009. Věnuje se výstavám zaměřeným na architekturu, což vyplynulo z přirozené reakce na absenci pravidelné profesionální prezentace architektonické tématiky v regionu i mimo něj, s odkazem na rostoucí zájem v odborné, ale hlavně v široké laické veřejnosti o tuto oblast kultury. Nejdříve byly výstavy pořádány v příležitostných výstavních prostorách v Ostravě.

V roce 2009 SPOK (– spolek pro ostravskou kulturu / 2002–2013) spolu s GVUO (Galerie výtvarného umění v Ostravě), která poskytla nutné prostorové zázemí a logistickou podporu architektonickým výstavám, založili KABINET ARCHITEKTURY na půdě ostravského Domu umění. Téměř ke každé výstavě v Kabinetu architektury je vydán obrazově bohatě vybavený katalog tvořící ediční řadu.

V roce 2011 byl Kabinet architektury přijat do organizace ICAM, kdy v současnosti jsou jedinými zástupci České republiky v této prestižní asociaci sdružující významné instituce, galerie a muzea z celého světa, jež se zaměřují na prezentaci a popularizaci témat spojených s architekturou.

kabinetarchitektury.cz

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři