Události / architektonické soutěže

V užším výběru ročníku 2013 evropské soutěže Měď v architektuře je deset projektů ze sedmi zemí

Mezinárodní tým architektonické poroty vybral v ročníku 2013 evropské soutěže Měď v architektuře, oslavující to nejlepší v současné architektuře, užší výběr deseti projektů. Vítězové budou vyhlášeni na samostatném slavnostním vyhlášení během mezinárodní výstavy BATIMAT v Paříži, s výstavou přihlášených projektů během veletrhu od 4. do 8. listopadu.

Středisko mědi , 18. 7. 2013

Šestnácté kolo této stále oblíbenější dvouleté architektonické soutěže oslavuje rostoucí vliv mědi a jejích slitin v moderním designu. Letošní porotu tvoří čtyři architekti, všichni získali ocenění v předchozích soutěžích Měď v architektuře - Einar Jarmund (Jarmund/Vigsnæs, Norsko), Craig Casci (Grid Architects, Velká Británie), Davide Macullo (Davide Macullo Architects, Švýcarsko), Anu Puustinen ( Avanto Architects, Finsko).

S nevídanými 82 přihláškami stál před porotci na počátku nelehký úkol. Byli ohromeni vysokými standardy, které přihlášené projekty prokazovaly, s mnoha příklady dobrých domů, dobře sloužících svému účelu a přispívajících svému okolí. Ale nakonec se shodli na deseti projektech, které vyčnívají nad ostatní, odhalují skutečnou rozmanitost typologií, přístupů a výjimečné architektonické kvality.

V užším výběru ročníku 2013 jsou:

Městská knihovna Seinäjoki ve Finsku, navržená architekty JKMM ­– sebevědomý, avšak respektující a opravdu moderní, mědí pokrytý doplněk nejrozsáhlejšího seskupení budov Alvara Aalto na světě.

Překrytí runových kamenů v Jellingu v Dánsku, navržené NOBEL arkitekter – zdánlivě jednoduché, šperku podobné konstrukce z bronzu a skla, chránící památné starověké runové kameny a umocňující zážitek návštěvníků.

Beslanský památník v Republice Severní Osetie-Alanie, Rusko, navržený ateliérem Dr. Krekeler Generalplaner GmbH, je věnován obětem dramatu rukojmí ve škole v Beslanu v roce 2004; svou citlivou instalací perforované slitiny mědi působí důstojným a citově povznášejícím dojmem.

Soudní kanceláře LCV v Benátkách v Itálii, navržené architekty C + S – jednoduchá, tmavě měděná forma manipuluje s místní průmyslovou typologií staveb a vnáší sjednocující prvek mezi různorodou sbírku budov, které ji obklopují u automobilového vjezdu do města. Dolomitenblick v Sextenu v Itálii navrhlo Studio Plasma – tvar hmoty tohoto bytového domu v Dolomitech definuje měď a dřevo, vyrůstající z přírodní topografie a odrážející tradiční tvary střech.

L'Atelier v Gournay en Bray ve Francii navrhl architektonický ateliér Vincenta Parreiry – nové kulturní a mediální centrum pohodlně sídlí v prostředí venkovského městečka a přináší moderní interpretaci místní architektury, zahalené měděnou síťovinou.

Hotel Clarion Post v Göteborgu ve Švédsku navrhl Semrén & Månsson – citlivé, ale přitom moderní měděné a skleněné přístavby proměnily tuto památkově chráněnou, ale nadbytečnou budovu na živý hotel, význačný veřejný bod a katalyzátor obnovy města.

Centrum vzdělávání a kultury v Pau ve Francii navrhli Marjan Hessamfar & Joe Vérons Architectes Associés – panely ze zlaté slitiny mědi, některé perforované pro zajištění transparentnosti, tvoří součást omezené palety materiálů, sjednocující různé prvky tohoto školního komplexu.

Centrum radioterapie v Hofu v Německu navrhli Hiendl_Schineis Architekten - jeho prostá kubická forma se distancuje od tradic měděného opláštění ostře detailními, dokonale čistými povrchy, které jsou zamýšleny jako zpočátku vysoce reflexní, ale měnící se v průběhu času.

Platforma umění a tvořivosti v Guimarães v Portugalsku navrhli Pitágoras Aquitectos – regenerace historického centra jednoho z historicky nejvýznamnějších měst v Portugalsku je tvořena sjednocením abstraktních krychlových tvarů, zakrytých mřížkou mosazných profilů.

Projekty užšího výběru budou prezentovány a vítězové představeni v pondělí 4. listopadu 2013 na veletrhu BATIMAT v Paříži.

Na akci jsou zváni architekti a novináři, koná se v Zoom Conference Room v hale 5B v 11 hodin, ve 12:30 následuje koktejlová párty. Protože poče míst je omezen, doporučujeme předběžnou registraci do 15. září přes cda@copperalliance.org.uk.

Návštěvníci francouzského veletrhu budou moci po celou dobu jeho konání vidět všechny projekty, přihlášené do soutěže, a setkat se s architekty na stánku 118 v hale 5A (křídlo N) - střešní krytiny a obklady. Zdarma budou k dispozici výtisky posledního vydání časopisu Fórum o mědi v architektuře a speciální brožury soutěže.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři