Události /

Zářící město zve diváky na zvukovou performance o životě v paneláku

Multimediální site-specific performance Zářící město se koná od 13. do 15. dubna, a to přímo v oknech panelového domu na sídlišti Černý Most. Představení o hlučných sousedech, domovních schůzích v kočárkárně, poblikávajících televizorech a paralelních životech oddělených patnácticentimetrovou příčkou zkoumá specifika panelových sídlišť jako laboratoře širších celospolečenských fenoménů.

EARCH.CZ , 12. 4. 2016

Kdy: 13. – 15. dubna 2016 / začátek vždy ve 20:00 hKde: Plechárna Černý Most, Bryksova 30, Praha 14

Délka představení: 30 minut. Vhodné od 9 let.Navazuje Silent Disco v prostorách Plechárny.

Vstupné 55/75Kč. Představení je kapacitně omezeno počtem sluchátek, proto doporučujeme včasnou rezervaci.Start a vyzvednutí sluchátek: Plechárna Černý Most.

O svých sousedech se v paneláku dozvídáte hlavně skrze zvuky, které prochází jeho prostupnými stěnami. Naším záměrem bylo vytvořit performanci, která bude založená na auditivní složce. Proto jsme zvolili přenos tří stop zvuku skrze tříkanálová sluchátka, což zároveň divákům umožňuje interaktivně přepínat mezi simultánními zvuky a skládat si svoji vlastní inscenaci. Žádný divák tak neuvidí celé představení, ale pouze jeho část. Panelová sídliště nás fascinují svojí estetikou, která vytváří unikátní scénografii, a také masovým měřítkem. Stačí se podívat z okna, abyste si udělali obrázek o sledovanosti televizních kanálů. Je to takový stát ve státě, město ve městě, říká Jan Mocek, jeden z autorů projektu.

Více na webu a na Facebooku.

Původně utopický sen architekta Le Corbusiera, který v urbanistickém projektu „Zářícího města“ požadoval „bydlení v zeleni pro všechny“, se proměnil v žitou realitu třetiny obyvatel poválečné východní Evropy. Sídliště Černý most, které bylo součástí masové výstavby panelových sídlišť v Československu, je domovem pro téměř třicet tisíc lidí. Jak se jim žije v paneláku?

Koncept: Jan Mocek, Táňa ŠvehlováRežie: Jan MocekHrají: Irina Andreeva, Jakub Folvarčný, Iveta JiříčkováAdresa: Plechárna Černý Most, Bryksova 1002/30, 198 00 Praha 14

Představení Zářící město je součástí participativních aktivit v rámci projektu Vybíralka 25, jehož cílem je podpořit zapojení samotných obyvatel do budoucího rozvoje sídliště. Představení podpořila a produkčně zajistila Praha 14 kulturní.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 12. 4. 2016
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

performance sídliště panelák

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři